Κοινωνικές παροχ(ι)ές – επίδομα στέγασης

Του Παναγιώτη Ανάπαλη – Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Είναι εμφανές πως το φοιτητικό επίδομα δεν είναι για όλους τους φοιτητές που ενδεχομένως το έχουν ανάγκη. Ενισχύει την εντατικοποίηση των σπουδών αφού συνδέεται με το πέρασμα του 50% των μαθημάτων, αγνοώντας τις δυσκολίες των εργαζόμενων φοιτητών. Δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπο στους μετανάστες-παλιννοστούντες, τα πιο χαμηλά και ταλαιπωρημένα στρώματα της κοινωνίας. Αφού μη έχοντας κάποιος ευρωπαϊκή ιθαγένεια δε δικαιούται το επίδομα. Σ’ αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι Αλβανοί, οι Αφρικανοί, οι Ασιάτες, οι παλιννοστούντες από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ακόμα και οι Κύπριοι φοιτητές. Και τελικά στο όνομα της "αξιοκρατίας" περνάει τους φοιτητές από κόσκινο, χωρίς υπερβολή, για να τους δώσει στο τέλος τέλος 1000 euro που σε καμία περίπτωση δε καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα του ενοικίου ενός χρόνου.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό το ΥΠ.Ε.Π.Θ. πρότεινε στα κατά τόπους ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να περικόψουν το επίδομα στέγασης που αυτά έδιναν από τον τακτικό τους προϋπολογισμό τόσο καιρό. Αντί δηλαδή να λειτουργήσουν τα 1000euro συμπληρωματικά και να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών για στέγαση προσπαθούν να βγάλουν και κέρδος! Μία από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ.). Γίνεται δηλαδή σαφές πως από το 2004 επίδομα από το πανεπιστήμιο δε θα δοθεί, χωρίς όμως να έχει λάβει ανάλογη απόφαση η σύγκλητος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το Π.Θ. έχει μόνο 40 κλίνες για εστία, και αυτές μόνο στο Βόλο, και πως το επίδομα το δικαιούνταν φοιτητές τουλάχιστον φτωχοί, αν κρίνουμε από το όριο του ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας που δεν έπρεπε να ξεπεραστεί. Πολλές είναι οι περιπτώσεις συμφοιτητών που δε θα πάρουν ούτε το ένα ούτε το άλλο επίδομα για λόγους είτε μαθημάτων είτε υπηκοότητας είτε τετραγωνικών μέτρων πατρικού σπιτιού!

Γίνεται πλέον ξεκάθαρη σε όλους η κοροϊδία των εξαγγελιών και των παροχών και αυτή η κατάσταση, φυσικά, δεν πρέπει και δεν αφήνει αδιάφορους τους φοιτητές. Στη συνεδρίαση της συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε στις 27/2 καλέστηκε παράσταση διαμαρτυρίας από το Φοιτητικό Σύλλογο (Φ.Σ.) Αρχιτεκτόνων αλλά και τη ΡΩΓΜΗ όπου η συμμετοχή κρίνεται καλή. Αποτέλεσμα της παράστασης διαμαρτυρίας αλλά και των έντονων αντιδράσεων συγκλητικών φοιτητών, της ΡΩΓΜΗΣ και της ΠΚΣ, ήταν να μην παρθεί απόφαση για την περικοπή του επιδόματος αλλά να επανεξεταστεί το θέμα. Αυτή η σημαντική εξέλιξη από τη μια δείχνει τη δύναμη των Φ.Σ. στη λήψη αποφάσεων και από την άλλη δίνει το έναυσμα για μια σειρά Γενικών Συνελεύσεων Φ.Σ., που ήδη έχουν δρομολογηθεί, και για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε, όπως πάντα, ενωτικά και καλούμε τη Π.Κ.Σ. σε συνεργασία και κοινά πλαίσια δράσης, χωρίς μέχρι στιγμής καμία θετική ανταπόκριση.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής