“Δεν Πληρώνω”: Κοινή εκδήλωση GreenAttack και FREEBUS στη Θεσ/νίκη

Δελτίο Τύπου

Η GreenAttack Θεσσαλονίκης  και η πρωτοβουλία FREEBUS, διοργανώνουν εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Κινήματα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ : η εμπειρία από άλλες χώρες & το κίνημα στην Ελλάδα», την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00 στο Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23 & Βενιζέλου).

Το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»  ολοένα και δυναμώνει στη χώρα μας, είτε αφορά τα διόδια, είτε αφορά τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό φαίνεται από την πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και την επιθετική στάση κατασκευαστικών εταιριών, ΟΑΣΘ, των μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ και κυβέρνησης.

Τέτοιου είδους όμως κινήματα άρνησης πληρωμής έχουν ξανανυπάρξει ιστορικά σε άλλες χώρες και μάλιστα με αρκετή επιτυχία.

Το πιο μεγάλο από όλα, είναι το κίνημα ενάντια στον κεφαλικό φόρο (Poll Tax) που επέβαλε η κυβέρνηση Θάτσερ στη Βρετανία.

18 εκατομμύρια Βρετανών αρνήθηκαν να πληρώσουν αυτό το φόρο. Και τότε τα δικαστήρια χρησιμοποιήθηκαν και έστειλαν στη φυλακή αγωνιστές του κινήματος και απλούς πολίτες, όμως οι αντιδράσεις ήταν τόσο μαζικές που ανάγκασαν την κυβέρνηση Θάτσερ να υποχωρήσει!

Άλλα παραδείγματα έχουμε από την Ιρλανδία, όπου ο κόσμος οργανωμένα αρνήθηκε να πληρώσει τους νέους αυξημένους λογαριασμούς νερού έπειτα από ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης (water charges). Και οι αυξήσεις τελικά δεν πέρασαν, παρ’ όλο που άρχισαν να κόβουν τις παροχές νερού στα σπίτια και παρά τις απειλές για εισαγγελικές διώξεις.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως ο αγώνας ενάντια στον φόρο στα σκουπίδια στην Ιρλανδία (bin tax), καθώς και παρόμοιοι αγώνες άρνησης πληρωμής σε Γαλλία και Ιταλία.

Αυτά όλα θα συζητηθούν, καθώς και η εμπειρία μέχρι στιγμής από το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ στην Ελλάδα, στις συγκοινωνίες στον ΟΑΣΘ αλλά και στα διόδια. Πώς θα μπορέσει να νικήσει αυτό το κίνημα και να επεκταθεί;

Θα ακολουθήσει πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για τους «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» όπου συμμετέχουμε.

Οι "Επιβάτες Θεσσαλονίκης" αποτελούν μια κίνηση φορέων, σωματείων, συλλογικοτήτων, πολιτών της Θεσσαλονίκης που παλεύουν με πολύμορφες δράσεις για να μην περάσει το νέο χαράτσι της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ.

Τηλ.επικοινωνίας: 6942-015769, 6976-950490, 6946-374640

Email: [email protected]

[email protected],

 [email protected],

 [email protected],

[email protected]

www.green-attack.blogspot.com

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα