Της Ηλέκτρας Κλείτσα
Με το 2015, την πιο ζεστή χρονιά στην παγκόσμια ιστορία να φτάνει στο τέλος της, οι ισχυροί του πλανήτη ετοιμάζονται για μια ακόμη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά νέων, άκρως ανησυχητικών επιστημονικών ανακαλύψεων, αλλά και του πρόσφατου σκανδάλου της VolksWagen που εδώ και χρόνια έκρυβε το πραγματικό μέγεθος εκπομπών αερίων ρύπων των «οικολογικών» της μοντέλων…[1]
Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα
Φυσικά κανένας νοήμων άνθρωπος δεν περιμένει να παρθούν, πολύ περισσότερο να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τον πλανήτη από την παράνοια της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και των ανεξέλεγκτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έχει γίνει πλέον συνήθεια να παρακολουθούμε τον ΟΗΕ να διοργανώνει συνόδους για το κλίμα, στις οποίες συναντιούνται οι αρχηγοί των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους ρυπαντές του, συμφωνούν με πομπώδεις δηλώσεις ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και στο τέλος αναβάλλουν τις αποφάσεις για το μέλλον.[2]
Κοινή ανακοίνωση Ομπάμα και Ξι Ζινπινγκ
Φέτος θα μπορούσαν να αντιτείνουν κάποιοι, ότι, αυτή τη φορά, βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά σε μια συμφωνία για το κλίμα, αφού οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ, δυο χωρών που βρίσκονται πρώτες στη λίστα της παραγωγής αερίων ρύπων, ανακοίνωσαν από κοινού ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της. Στην πρόσφατη συνάντηση τους, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Ξι Ζινπινγκ, δεσμεύτηκαν ότι θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα θέσει κανόνες που θα περιορίζουν τις εκπομπές αερίων ρύπων στη βιομηχανία, με στόχο να μειωθούν κατά 32% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ως το 2030. Ο κινέζος πρόεδρος από τη μεριά του, ανακοίνωσε ότι από το 2017 θα αρχίσει να εφαρμόζει σε πανεθνικό επίπεδο ένα πρόγραμμα περιορισμού των βλαβερών εκπομπών στη βιομηχανία παραγωγής ατσαλιού, τσιμέντου, χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα την ίδια μέρα, αντίστοιχες ανακοινώσεις έκανε και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το 2020 η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.[3]
Ακόμα κι αν λένε αλήθεια, τα μέτρα είναι ανεπαρκή
Ακόμη κι αν αυτές οι δεσμεύσεις υλοποιηθούν, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απολύτως ανεπαρκή προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον απίθανο οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή των επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ να εγκαταλείψουν, ή ακόμη και να περιορίσουν αισθητά αυτή την πολιτική. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και πολλές άλλες, επιδοτούν τις πολυεθνικές ενέργειας για να συνεχίσουν, στην ουσία, να καταστρέφουν τον πλανήτη.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου[4] η Κίνα δαπανά 2,3 τρις δολάρια το χρόνο σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι ΗΠΑ περίπου 700 δις και ακολουθούν η Ρωσία με 335 δις και η Ινδία με 277 δις δολάρια.
Τα δέντρα και οι ωκεανοί τρελάθηκαν…
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένας εφιάλτης από το μακρινό μέλλον, αλλά επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα της ζωής στον πλανήτη, ακόμη και με τρόπους που μέχρι πρόσφατα δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Πεκίνου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature»[5] οι ακραίες θερμοκρασίες και οι μεταβολές στη διάρκεια των εποχών έχουν «μπερδέψει» τα δέντρα, επηρεάζοντας τη διαδικασία ανάπτυξης των φύλλων τους. Ενώ στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί η τάση να αναπτύσσουν φύλλα γρηγορότερα (λόγω της γρηγορότερης έλευσης της Άνοιξης) τα τελευταία χρόνια τείνουν να… περιμένουν περισσότερο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα δέντρα «φοβούνται» πως η γρηγορότερη άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να είναι ένα διάλλειμα μέσα στο Χειμώνα και όχι η πραγματική Άνοιξη, κάτι που θα καταστρέψει τα πρόωρα ανεπτυγμένα φύλλα τους. Κοινώς, τα δέντρα προσπαθούν να προσαρμόσουν τις συνήθειες τους στην παράνοια της κλιματικής αλλαγής!
Παράλληλα, ενώ κάθε χρονιά που περνάει κερδίζει αυτομάτως τον τίτλο της «θερμότερης χρονιάς στην ιστορία», κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη θερμοκρασία της θάλασσας, η οποία αυξάνεται διαρκώς, τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε ένα «περίεργο» φαινόμενο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μια μεγάλη μάζα νερού στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, η οποία είναι αφύσικα κρύα σε σχέση με τις υπόλοιπες θάλασσες του πλανήτη. Όλα δείχνουν ότι η φυσική διαδικασία με βάση την οποία κινούνται τα θαλάσσια ρεύματα ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του νερού έχει διαταραχθεί. [6]
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτό το «μπέρδεμα» στους μεγάλους όγκους νερού που απελευθερώνονται στη θάλασσα από το λιώσιμο των πάγων στη συγκεκριμένη περιοχή. Ενώ το κρύο θαλασσινό νερό κατά κανόνα βυθίζεται, αφήνοντας τα πιο ζεστά ρεύματα να ανέβουν προς τα πάνω, το κρύο νερό που προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων παραμένει κοντά στην επιφάνεια, διαταράσσοντας τη φυσιολογική κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων.
Θανάσιμος κίνδυνος για τον πλανήτη
Είναι προφανές ότι όσο κι αν οι ηγέτες του πλανήτη χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον, όσο κι αν επενδύουν υποτίθεται στην έρευνα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην πράξη τα πράγματα είναι απλά: οι πολυεθνικές ενέργειας δεν πρόκειται να σταματήσουν να βασίζουν την παραγωγή τους στα ορυκτά καύσιμα, μέχρι να τα εξαντλήσουν! Όσο αυτές οι εταιρίες και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι εξακολουθούν να ελέγχουν την παραγωγή και την οικονομία παγκοσμίως, τόσο αυξάνονται οι θανάσιμοι κίνδυνοι που απειλούν τον πλανήτη.