Κλείνουν σχολές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Του Στρατή Σκουλάκη – ΕΜΠ

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας, το οποίο πρόκειται “να αφαιρέσει όλα τα αγκάθια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, και τα αποτελέσματα του είναι ήδη ορατά στο χώρο των πανεπιστημίων.

Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής στην Παιδεία πάρα πολλά ιδρύματα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, κάτι που ήδη είναι μια πραγματικότητα. Η Γενική συνέλευση των Αρχιτεκτόνων Μηχ. του ΕΜΠ ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της από τις 4 Μαίου, καθώς η συνταξιοδότηση πολλών μελών ΔΕΠ σε συνδυασμό με το καθεστώς του 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, έχει οδηγήσει στην μείωση κατά 40% των διδασκόντων στην σχολή. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ΤΕΙ Πειραιά το οποίο ανέστειλε την λειτουργία του στις 11 και 12 Απριλίου καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα βασικά έξοδά του. Αυτό συνέβη γιατί ο προϋπολογισμός του 2011 είναι σχεδόν 50% μειωμένος σε σχέση με αυτόν του 2009 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν στοιχειώδεις ανάγκες όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, θέρμανση καθώς και οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η Νομική η οποία έκλεισε στις 14 και 15 Απριλίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διανομή ενός μόνο συγγράμματος στους φοιτητές γεγονός που παρεμποδίζει άμεσα την ορθή λειτουργία της σχολής. Τέλος, οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε πως τα παραπάνω δεν είναι κάποια μεμονωμένα παραδείγματα αλλά αποτελούν την πραγματικότητα που πρόκειται να ακολουθήσει μετά την ψήφιση του νέου νόμου και την δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για την παιδεία.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής