Συνέντευξη με εργαζόμενη στα Άλντι
Ερ. Η Άλντι ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματα της στην Ελλάδα. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση; Οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων λόγω της κρίσης ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες;
Απ: Στις 15.07.2010 ανακοινώθηκε από τη διοίκηση ότι η εταιρεία θα σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Στην γραπτή ανακοίνωση που μας μοιράστηκε, ανέφερε ότι απλά σταματά στην Ελλάδα και ότι θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στις υπόλοιπες χώρες όπου ήδη είναι εδραιωμένη και μάλιστα όπως ανέφεραν με πολύ υψηλή κερδοφορία. Στην βασική ερώτηση όλων μας για τους λόγους της αποχώρησης, η απάντηση ήταν τα υψηλά κόστη μιας και δεν μπορούσαν να αναφέρουν κάτι για τις πωλήσεις εφόσον οι τζίροι αυξάνονταν σε όλα τα καταστήματα.
Με την απάντηση όμως αυτή αμέσως μας γεννήθηκε ένα άλλο ερώτημα. Πως μια τόσο μεγάλη εταιρεία, πολυεθνική παγκόσμιας εμβέλειας, έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις και στους προγραμματισμούς της.
Όλοι βλέπαμε τις αλόγιστες σπατάλες που γινόταν και ειδικά στη αγοροπωλησία ακινήτων και συνάδελφοι χωρίς γνώσεις ή εμπειρία σε management διατυπώναμε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς μας:
α) Γιατί η εταιρεία δημιούργησε ένα γιγάντιο κέντρο Logistics στη Θεσσαλονίκη, η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε στην αυστριακή Strabag και στον Άκτορα έναντι 86 εκατ. ευρώ, όταν υπήρχαν προσφορές από τρεις άλλους εργολάβους με ένα τίμημα της τάξης των 48 εκατ. ευρώ.
β) Γιατί τα πανάκριβα μαγαζιά της Aldi κόστιζαν περίπου 2,3 εκατ. το ένα, έναντι μόλις 80.000 ευρώ που κόστιζε κάθε μαγαζί της ανταγωνίστριας Lidl.
γ) Γιατί οι διοικητικές αλλαγές ερχόταν η μία πίσω από την άλλη με αποτέλεσμα μέσα σε 3 χρόνια να έχουν αλλάξει 4 γενικοί διευθυντές
Ερωτήματα τα οποία έμειναν αναπάντητα και όπως είναι λογικό μας βάζουν όλους σε σκέψεις για το τι είδους επένδυση ήρθαν να κάνουν στην Ελλάδα.
Ερ: Αυτή τη στιγμή η εταιρία παρουσιάζει σαν λύση την πιθανή εξαγορά της από άλλη αλυσίδα. Εσείς τι λέτε για αυτό;
Απ: Όλοι οι συνάδελφοι αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ οργισμένοι διότι αισθανόμαστε ότι μας εμπαίζουν. Επιλέξαμε να εργαστούμε στην Aldi αφήνοντας άλλες δουλειές και πολύ συνάδελφοι μάλιστα αφήνοντας άλλες χώρες (κυρίως από Γερμανία) για το λόγο ότι ήταν μια μεγάλη εταιρεία με κύρος, προοπτικές αλλά και για το ότι μας υπόσχονταν ότι από εκεί θα πάρουμε σύνταξη.
Και ξαφνικά ενώ όλοι βλέπαμε τους τζίρους των καταστημάτων να αυξάνονται, μας ανακοινώνουν ότι η εταιρεία κλείνει.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως πλέον δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην εταιρεία, ακόμη και όταν ακούμε για τυχόν εξαγορά και προσπάθεια για διατήρηση των θέσεων εργασίας από αυτούς.
Οι όροι που θα θέσουμε εμείς ως εργαζόμενοι σε περίπτωση εξαγοράς είναι :
§ Η απορρόφηση του προσωπικού να γίνει με τη συγκατάθεση των εργαζομένων
§ Να αναγνωριστούν τα έτη προϋπηρεσίας στην Αλντι (κατοχύρωση ετών προϋπηρεσίας, ημερών αδείας κτλπ)
§ Το ύψος των αποδοχών να ανέρχεται στα ίδια επίπεδα και οι εργαζόμενοι να απασχολούνται σε ανάλογες θέσεις.
§ Να μην υπάρξει μετακίνηση των εργαζομένων σε κατάστημα άλλης περιοχής ή πόλης παρά με τη δική τους συγκατάθεση
§ Δέσμευση του νέου εργοδότη ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις για διάστημα 2 ετών, εκτός και αν παρατηρηθεί ανάρμοστη συμπεριφορά με βάση το νόμο περί απολύσεων.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν μιλάμε για διασφάλιση θέσεων εργασίας αλλά για κάλυψη των αναγκών του νέου εργοδότη με εκπαιδευμένο προσωπικό.
Ερ: Τα καταστήματα προβλέπεται να κλείσουν και οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο. Πως μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο;
Απ: Λόγω του ότι δεν έχουμε σωματείο τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή 5μελους επιτροπής, η οποία θα διαπραγματευτεί με τη διοίκηση. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας αλλά για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση των ισχυρών οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος – ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, κοκ. Και κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν φαίνεται από πουθενά, και η επίσκεψη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων δεν μας πρόσφερε δυστυχώς καμία ουσιαστική βοήθεια. Σ’ αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή οι απολύσεις καταστούν αναπόφευκτες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παλέψουμε για τη διασφάλιση ψηλών αποζημιώσεων και άλλων παροχών για τον τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων που οδηγείται στην ανεργία ειδικά στις σημερινές συνθήκες.
Σε περίπτωση τώρα που βρεθεί αγοραστής το βάρος των διαπραγματεύσεων θα πέσει στην πραγματική εξασφάλιση των θέσεων εργασίας κάτω από συγκεκριμένους όρους για την μεταβίβαση του προσωπικού. Τονίζουμε τη λέξη «όρους» διότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογες εξαγορές, αλλά τελικά οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά σε πολύ δυσμενέστερες θέσεις (παράδειγμα η εξαγορά της Γερμανικής αλυσίδας supermarket Plus στον ΑΒ Βασιλόπουλο).
Ερ: Ποια είναι τα σχέδια των εργαζομένων τώρα;
Απ: Ο τρόπος που ήταν δομημένη η εταιρεία ήταν τέτοιος όπου το προσωπικό της διοίκησης με αυτό των καταστημάτων αλλά και μεταξύ των καταστημάτων να μην έχει μεγάλη επικοινωνία και σχέσεις. Τώρα καταλαβαίνουμε πως αυτό ήταν εσκεμμένο για να μην μπορούμε να ενωθούμε. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Λόγω του ότι δεν γνωριζόμαστε , είναι δύσκολο ξαφνικά να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αυτό είναι υπέρ της εταιρείας.
Παρόλα αυτά, κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να εκλέξουμε με δημοκρατικότητα και διαφάνεια την ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει καλύτερα στις διαπραγματεύσεις και έπειτα όλοι μαζί μέσα από συνελεύσεις να λάβουμε την τελική απόφαση για το πώς θα αποχωρήσουμε από την Αλντι με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εμάς.