Κιργιζία: Η λαϊκή εξέγερση ανατρέπει την κυβέρνηση Μπακάγιεφ

Πέντε χρόνια μετά την «Επανάσταση της Τουλίπας», όταν οι καθημερινές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανέτρεψαν τον τότε πρόεδρο Ακάγιεφ, η Κιργιζία ζει σε συνθήκες επαναστατικές. Η «Επανάσταση της Τουλίπας», παρά την τεράστια σημασία που είχε σαν λαϊκός ξεσηκωμός, έφερε στην εξουσία όχι τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες, αλλά μια κυβέρνηση, αυτή του πρόεδρου Μπακάγιεφ, που συνέχισε τις ίδιες αντεργατικές πολιτικές και τη λιτότητα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του Μπακάγιεφ να διπλασιάσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και να δώσει το πράσινο φως για αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5-10 φορές επάνω! Όλα αυτά σε μια χώρα όπου οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονται στα 30-50 δολάρια το μήνα και η διαφθορά βασιλεύει …

Αιτήματα των κινητοποιήσεων

Μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα άρχισαν στις 6/4 στην πόλη Τάλας στη βόρεια Κιργιζία. Το αρχικό αίτημα για απόσυρση των νέων μέτρων σύντομα πλαισιώθηκε από την απαίτηση για επανεθνικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρισμού και της Κιργιζαντέλ (εταιρείας που εκμεταλλεύεται ορυχεία χρυσού και το προϊόν που παράγει αντιστοιχεί στο 40% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας).

Ζητούσαν επίσης την απομάκρυνση όλων των συγγενών του προέδρου από τις θέσεις τους. Ενδεικτικά, ο αδερφός του Μπακάγιεφ έχει διοριστεί επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας ενώ ο γιος του πρόεδρος του Κεντρικού Γραφείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ελέγχει την Κιργιζαντέλ.

Ο Μπακάγιεφ αποφάσισε να αντιμετωπίσει το κίνημα με την χρήση βίας. Προχώρησε σε συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης και σε απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Αυτό εξόργισε τους διαδηλωτές που αρχικά περικύκλωσαν τα αστυνομικά τμήματα και μέσα σε λίγες ώρες ανάγκασαν σε παραίτηση τον τοπικό κυβερνήτη και κατέλαβαν όλα τα κυβερνητικά κτήρια στην πόλη.

Τμήμα της αστυνομίας πέρασε με τους διαδηλωτές

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την εξέγερση στο Τάλας κόβοντας την τηλεφωνική επικοινωνία και διαδίδοντας ότι οι κινητοποιήσεις καταστάληκαν δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Μέσα σε 24 ώρες η εξέγερση απλώθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στην πρωτεύουσα Μπίσκεκ.

Οι κινητοποιήσεις της 7/4 ήταν σχεδόν απόλυτα αυθόρμητες, από τα κάτω, αφού όλα τα βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης είχαν συλληφθεί. Οι διαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται σε κρατικά κτήρια και αστυνομικά τμήματα αρπάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τον οπλισμό των αστυνομικών. Οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό, σύντομα όμως σημαντικό κομμάτι των αστυνομικών πέρασε με το μέρος των διαδηλωτών.

Επίθεση στο κοινοβούλιο

Χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στην συνέχεια στο κοινοβούλιο όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν το πλήθος. Σύμφωνα με όλα τα ξένα πρακτορεία υπάρχουν δεκάδες νεκροί διαδηλωτές χωρίς ακόμη να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός.

Μέχρι το απόγευμα της 7/4, σε 4 από τις 6 περιφέρειες της χώρας όλα τα κυβερνητικά κτήρια βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών, ενώ σε 3 πόλεις έχουν περάσει στα χέρια των εξεγερμένων και τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Στο Τάλας, ο αρχηγός της αστυνομίας ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγανακτισμένους διαδηλωτές.

Μέχρι τα ξημερώματα της 8/4 τα πάντα είχαν τελειώσει για την κυβέρνηση Μπακάγιεφ. Οι διαδηλωτές έλεγχαν πλέον ακόμα και το κεντρικό κτήριο της μυστικής αστυνομίας ενώ όλα τα συλληφθέντα στελέχη της αντιπολίτευσης αφέθηκαν ελεύθερα.

Μια προσωρινή κυβέρνηση 13 στελεχών της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως ελέγχει την κατάσταση. Η επιτροπή των 13 δήλωσε πως αποσύρονται οι εξαγγελίες για την αύξηση των τιμών και πως θα προχωρήσει στην εθνικοποίηση της Κιργιζαντέλ και άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία.

Ευρύτερος αντίκτυπος

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές, όχι μόνο για το Κιργιστάν, αλλά και για τις γειτονικές χώρες που μαστίζονται επίσης από την φτώχεια, την διαφθορά και την καταστολή. Αυτή η εξέγερση δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Μέσα σε 24 ώρες παρέλυσαν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας να φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση. Αυτό το μήνυμα θα δώσει ώθηση στους αγώνες των εργαζομένων σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Καμία αυταπάτη για νέα κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για τη νέα κυβέρνηση. Οι άνθρωποι που την αποτελούν δεν έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές με τον Μπακάγιεφ. Πολλοί από αυτούς άλλωστε είναι πρώην συνεργάτες του που βρέθηκαν να στηρίζουν το κίνημα μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν την προσωπική τους επιβίωση.

Οι εργαζόμενοι στην Κιργιζία δεν πρέπει να ξεχνάνε άλλωστε πως ο Μπακάγιεφ ανέβηκε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος την «Επανάσταση της Τουλίπας» που πάλευε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μόνο και μόνο για να ? τις συνεχίσει. Έτσι και η νέα κυβέρνηση σήμερα υιοθετεί τα αιτήματα του κινήματος προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, περιμένοντας «καλύτερες μέρες» για να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Η αντικατάσταση μιας καπιταλιστικής κυβέρνησης από μια άλλη δεν θα μπορέσει σε τίποτα ουσιαστικό να καλυτερεύσει την ζωή των εργαζομένων ? πόσο μάλλον σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Μόνη λύση είναι το χτίσιμο ενός μαζικού αριστερού κόμματος των εργαζομένων που θα θέσει τις βάσεις για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ανταπόκριση από τους Ainur Kurmanov, Zhenya Otto και Rob Jones, από τα τμήματα της CWI σε Ρωσία και Καζακστάν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα