«Κινητοποίηση» της 20ης Οκτώβρη: παράδειγμα προς αποφυγή

Ανακοίνωση της Ματσέτα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η πανελλαδική κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών σε 16 πόλεις που εξήγγειλαν τα «συντονιστικά» ΑΕΙ-ΤΕΙ είχε παταγώδη αποτυχία. Ούτε 1000 άτομα στην Αθήνα, μερικές εκατοντάδες μετά βίας, σε Θεσ/νίκη και Πάτρα, μερικές δεκάδες σε άλλες πόλεις.

Η αιτία γι αυτό δεν βρίσκεται στην έλλειψη διάθεσης των φοιτητών σπουδαστών ή πολύ περισσότερο στην έλλειψη προβλημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βρίσκεται στην απαράδεκτη πολιτική και τακτική της ΠΚΣ που ονομάζει «Συντονιστικό» τα στελέχη της ΚΝΕ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και οργανώνει κινητοποιήσεις χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, για μικροκομματικούς σκοπούς και με βασικό στόχο να εμφανίσει αγωνιστικό προφίλ.

Στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις της 20ης Οκτώβρη τα «συντονιστικά» των ΑΕΙ-ΤΕΙ που κανένας δεν τα εξέλεξε και κανένας δεν τα ελέγχει εκτός από το ΚΣ της ΚΝΕ, πρότειναν μια κινητοποίηση 2 βδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των φοιτητών και χωρίς να γίνουν ουσιαστικά Γ.Σ στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολών. Αλλά ακόμα και εκεί που έγιναν (π.χ. Φιλοσοφική) πήραν με το έτσι θέλω την απόφαση μιας συνέλευσης παρότι δεν είχε απαρτία ενώ στα ΤΕΙ Αθήνας ονόμασαν επιτροπή αγώνα της ΣΔΟ μια σύσκεψη των μελών της ΚΝΕ, που χωρίς καμία απόφαση συνέλευσης, αυθαιρετώντας απέναντι στο σύλλογο έκλεισαν τη σχολή την ημέρα της κινητοποίησης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα «συντονιστικά» πρότειναν σαν επόμενο βήμα κινητοποίησης την συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (δηλ. την παράταξη του ΚΚΕ στα συνδικάτα) στην Αθήνα στις 12/11.

Όμως με αυτό τον τρόπο όχι μόνο κίνημα δεν κτίζεται αλλά αντίθετα απογοητεύονται και αυτοί που έχουν διάθεση συμμετοχής καθώς και τα μέλη της ΚΝΕ που δεν έχουν παρωπίδες όπως η ηγεσία τους. Η στάση της ΠΚΣ όχι μόνο δεν κτίζει φοιτητικό κίνημα αλλά το υποσκάπτει!

Η ΕΑΑΚ, η δεύτερη μαζική φοιτητική κίνηση, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να δώσει διέξοδο απέναντι στο τέλμα που δημιουργεί η στάση της ΠΚΣ. Κι ενώ σε προηγούμενες χρονιές οργάνωνε δικές της ξεχωριστές συγκεντρώσεις, επιτείνοντας έτσι τη διάσπαση και απογοητεύοντας παραπέρα τους φοιτητές, φέτος λόγω της αδυναμίας και της καθοδικής πορείας της, απλά συμμετείχε με μερικές δεκάδες στις πορείες της ΠΚΣ.

Η κριτική της ΜΑΤΣΕΤΑΣ δεν έχει σαν στόχο την στείρα αντιπαράθεση με την ΠΚΣ. Αλλά την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει ενωτικά, μαχητικά και νικηφόρα την επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε

– Σε ενημέρωση των φοιτητών για τα νομοσχέδια που πέρασαν μέσα στο καλοκαίρι (αξιολόγηση, ισοτίμηση πτυχίων ΑΕΙ-ΤΕΙ με αυτά των ιδιωτικών ΚΕΣ και ΙΕΚ κτλ.)

– για την διαρκή και συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολών

– για τα επερχόμενα σχέδια του υπουργείου για την τοποθέτηση μάνατζερ στα πανεπιστήμια

– για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τον περιορισμό της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα καθώς και του χρόνου φοίτησης στις σχολές.

Πρέπει να γίνουν τμηματικές και γενικές συνελεύσεις

– με ουσιαστικές διαδικασίες και χωρίς τις γνωστές κοκορομαχίες των παρατάξεων

– που να εκλέξουν συντονιστικές επιτροπές αγώνα που να προετοιμάσουν μαζικές κινητοποιήσεις

– σε συντονισμό με τις ομοσπονδίες των καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ στα ΑΕΙ –ΟΣΕΠ στα ΤΕΙ- ΟΛΜΕ στην δευτεροβάθμια) για την δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Καλούμε τους φοιτητές που είναι εξοργισμένοι όχι μόνο με τις ΠΑΣΠ ΔΑΠ και τις ατέρμονες κοκορομαχίες ΠΚΣ-ΕΑΑΚ να μην πάνε σπίτι τους γιατί έτσι τιμωρούν μόνο τους εαυτούς τους με την διαιώνιση των προβλημάτων αλλά να παλέψουν για την επιτυχία των πιο πάνω.

ΑΘΗΝΑ 20.10.05

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: [email protected]

ΑΘΗΝΑ 6937360229-6976185200

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 6932714175

ΒΟΛΟΣ 6973322182

ΠΑΤΡΑ 6947244092

ΚΕΡΚΥΡΑ 6947373864

ΡΕΘΥΜΝΟ 6977865249

ΛΑΜΙΑ 6937123505

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα