Κινητοποίηση μαθητών 29/11: Έξω ο φασισμός από τα σχολεία μας!

Το τελευταίο διάστημα, ακροδεξιοί κύκλοι προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές καταλήψεις σε μια σειρά σχολεία της χώρας, με βασικά θέματα το «μακεδονικό», τη Βόρεια Ήπειρο, τον Κατσίφα, κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις, πίσω από τις εθνικιστικές καταλήψεις βρίσκεται η Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές – νεοφασιστικές οργανώσεις. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί μαθητές, ιδίως των γυμνασίων, που συμμετέχουν στις καταλήψεις παρασυρμένοι από ένα κλίμα που δημιουργείται, χωρίς να αποτελεί η συμμετοχή τους συνειδητή αποδοχή του φασιστικού μίσους.
Την Πέμπτη 29 Νοέμβρη, στο εθνικιστικό κάλεσμα που υπήρχε τελικά δεν ανταποκρίθηκαν πολλά σχολεία, παρόλο που οι ακροδεξιοί διοργανωτές περίμεναν πολύ μαζική συμμετοχή. Από την άλλη, πολλά σχολεία συνειδητά αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην εθνικιστική φιέστα. 
Η πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών της χώρας, είτε δε συμμετέχει στις εθνικιστικές καταλήψεις, είτε παλεύει για να χτίσει ένα κίνημα καταλήψεων με εκπαιδευτικά αιτήματα (για τις ελλείψεις σε καθηγητές, υλικοτεχνική υποδομή, αύξηση των δαπανών για την παιδεία κ.α.). Σημαντική ήταν και η παρουσία μαθητών στην αντιφασιστική κινητοποίηση της 29ης Νοέμβρη.
Το μαθητικό αντιφασιστικό κίνημα δεν πρέπει να μείνει μόνο του. Είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα σύλλογοι γονέων, τοπικές ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, προκειμένου να χτιστεί ένα πανεκπαιδευτικό αντιφασιστικό μέτωπο, που θα προστατέψει τα σχολεία και τους υπόλοιπους χώρους εκπαίδευσης από το φασιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να σπείρουν κάθε λογής ακροδεξιοί.
Διαβάστε παρακάτω άρθρο του Ζήση Σούρλα, μαθητή της Γ’ Λυκείου στη Γκράβα, για την αντιφασιστική μαθητική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 29/11.

 

Την Πέμπτη 29/11 εκατοντάδες μαθητές/τριες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια με σκοπό να δείξουν την αντίθεσή τους στις εθνικιστικές καταλήψεις που έλαβαν χώρα την ίδια μέρα κυρίως στη Β. Ελλάδα, με αφορμή εθνικά θέματα και κυρίως το Μακεδονικό. Την συγκέντρωση αρχικά κάλεσε η Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας και ακολούθησαν καλέσματα από άλλες οργανώσεις/συλλογικότητες μεταξύ αυτών και του Μαθητικού Ξεκινήματος.

Η μαθητική πορεία ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό και κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι η νεολαία δεν «κοιμάται» αλλά βγαίνει στο δρόμο και αγωνίζεται. Το κλίμα ήταν πολύ δυναμικό και παρά το κρύο οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέμειναν στη συγκέντρωση φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και συζητώντας για όλα όσα τους αφορούν και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, Η πορεία της 29ης Νοέμβρη έρχεται να προστεθεί στην πορεία της 29ης Οκτώβρη αλλά και στην κατάληψη του υπουργείου Παιδείας στις 9 του Νοέμβρη και επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι μαθητών που είναι έτοιμο να αγωνιστεί όχι μόνο ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό αλλά και για ένα καλύτερο σχολείο και μια καλύτερη κοινωνία εν γένει. Οι μαθητές αντιδρούν στο ρατσιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να επιβάλλουν οι φασίστες στα σχολεία αλλά και στην υποβάθμιση των σχολείων τους και της ζωής τους.

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι οργανωτικές δομές που χρειάζεται το μαθητικό κίνημα προκειμένου ο αγώνας των μαθητών να συντονιστεί και να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, στο οποίο ο κάθε μαθητής θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη λήψη των αποφάσεων και των δράσεων του κινήματος,. Παρόλα αυτά, η Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και τις επόμενες μέρες θα καλεστεί ένα συντονιστικό που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.

Ως Μαθητικό Ξεκίνημα παλεύουμε για τα παραπάνω και θα συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις επόμενες μαθητικές κινητοποιήσεις, θέτοντας πάντα το ζήτημα του συντονισμού και της δημοκρατικής οργάνωσης του μαθητικού κινήματος. Και θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε: Έξω ο φασισμός από τα σχολεία μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα