Κινητοποιήσεις ενάντια στους ολυμπιακούς αγώνες 2004

Του Κυριάκου Χάλαρη

Γύρω στα 1000 άτομα είχε η συγκέντρωση που έγινε στις 25 Φλεβάρη ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στην οποία συμμετείχαν η καμπάνια αντί2004, το ΕΚΦ και άτομα του αναρχικού χώρου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ερχόμενου Ιούνη, πέρα από το τεράστιο κόστος τους που ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς υπολογισμούς και αναμένεται να φορτωθεί στην πλάτη όλων μας, οδήγησε σε μια εκτεταμένη καταστροφή ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου προκειμένου να χτιστούν τεράστια γήπεδα, πολλά από τα οποία μετά τη λήξη της διοργάνωσης δεν θα χρειαζόμαστε καν. Την ίδια στιγμή η κατασκευή των ολυμπιακών έργων πραγματοποιείται ακόμα και σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι, κυρίως μετανάστες να τραυματίζονται καθημερινά ή ακόμα και να σκοτώνονται. Όσον αφορά τη συνέχεια, η κυβέρνηση προωθεί ένα ‘ευέλικτο’ μοντέλο εργασιακών σχέσεων προσαρμοσμένο στους αγώνες, που θα περιλαμβάνει επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων, επέκταση της μερικής απασχόλησης, αναστολή των καλοκαιρινών αδειών κλπ. Και φυσικά η ασφάλεια των αγώνων προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη αστυνομοκρατία και καταστολή των δικαιωμάτων, ακόμα και με την έλευση αμερικανών κομάντος αμέσως μετά τις εκλογές, που θα εξασκηθούν στην τήρηση της τάξης.

Με δεδομένα όλα αυτά το Ξεκίνημα συμμετείχε στο παρελθόν και συμμετέχει και τώρα σε όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονται ενάντια στους ολυμπιακούς αγώνες και τις επιπτώσεις που έχουν. Έχει σημασία όμως για εμάς αυτές οι κινητοποιήσεις αφενός να είναι καλά οργανωμένες και αφετέρου να στοχεύουν στην ενημέρωση και κινητοποίηση όσο το δυνατό πλατύτερων κομματιών της κοινωνίας γύρω από ζητήματα που αφορούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και της συνεχώς αυξανόμενης καταστολής.

Με αυτή την έννοια θεωρήσαμε ότι η πραγματοποίηση 3 πορειών σε 3 εβδομάδες (25/2, 11/3, 20/3 αντιπολεμικό) μέσα σε περίοδο εκλογών δεν θα βοηθούσε στην ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν τους ολυμπιακούς και ταυτόχρονα θα περιόριζε τις δυνατότητες της εκστρατείας για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη, που εκτός των άλλων είναι και διεθνής μέρα δράσης. Και αντιπροτείναμε να γίνει μία συγκέντρωση και πορεία, αυτή στις 20 Μάρτη, που να συνδέει ζητήματα όπως αυτό της έλευσης αμερικανών κομάντος για ασκήσεις στην Ελλάδα εν όψει 2004 με τον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ. Στην ουσία το ζήτημα έμπαινε ως εξής: ή θα γίνονταν 3 πορείες με τη συμμετοχή του συνήθη κόσμου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και με μικρή ως ελάχιστη μαζικότητα. Ή θα είχαμε μία συγκέντρωση και πορεία στην οποία θα ριχνόταν όλο το βάρος της κινητοποίησης και της εκστρατείας μας και η οποία θα καταγραφόταν στη συνείδηση της κοινωνίας. Η πλειονότητα των οργανώσεων του ΕΚΦ παρότι αναγνώρισε τις περιορισμένες δυνατότητες των τριών πορειών τις προτίμησε. Το Ξεκίνημα αν και διαφώνησε με την τακτική αυτή συμμετέχει και στις 3 συγκεντρώσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα