Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες & μετανάστες

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί προκήρυξη της Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου σχετικά με το τεράστιο θέμα των μαζικών ροών προσφύγων και μεταναστών που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά και την Ευρώπη προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους πολέμους που μαστίζουν τις χώρες τους. Με την προκήρυξη ενημερώνεται η τοπική κοινωνία για το πρόβλημα και μαζεύονται χρήσιμα είδη που αποστέλλονται στους πρόσφυγες. Για τα είδη που μαζεύονται καθώς και τις πρώτες παρεμβάσεις από την εκστρατεία, δείτε διπλανή ανάρτηση:https://xekinima.org/arthra/view/article/kinisi-politon-zografoy-dimioyrgia-kai-protes-drase/

Η δεξιά, η ακροδεξιά και οι φασίστες, προσπαθώντας να το παίξουν «πατριώτες» αναφέρονται συχνά…

…στη «Mικρασιατική Kαταστροφή», αποτέλεσμα της οποίας ήταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι να πάρουν από το 1922 μέχρι το 1924 το δρόμο της προσφυγιάς κυρίως προς την Ελλάδα, αλλά και προς άλλες χώρες (π.χ. 17.000 Μικρασιάτες πρόσφυγες είχαν καταφύγει το 1923 σε διάφορες πόλεις της Συρίας!)

…στη γενοκτονία των Ποντίων, στα χρόνια της οποίας περίπου 350.000 Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους, 400.000 ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι κατέφυγαν στη Νότια Ρωσία.

…στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, η οποία οδήγησε αρχικά 200.000 Ελληνοκύπριους να γίνουν πρόσφυγες στο νότιο τμήμα της χώρας και αλλού (και περίπου 50.000 Τουρκοκύπριους να προσφύγουν στο βόριο).

… και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους διωγμούς και τα βάσανα που υπέστη ο ελληνισμός.

Όταν αναφέρονται σε αυτές τις τραγωδίες δεν κάνουν τα βλακώδη σχόλια που κάνουν για τους πρόσφυγες άλλων χωρών.

Δεν ρωτάνε «γιατί δεν έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν;».

Δεν καταγγέλλουν ότι κατέφυγαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Ρωσία, Συρία, Λίβανο και αλλού) «λαθραία» – δηλαδή «χωρίς χαρτιά».

Δεν λένε ότι «κατέλαβαν τα λιμάνια και τις πλατείες».

***
Μέσα στο 2015 τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

Είναι κατά κύριο λόγο…

…Πρόσφυγες από τη Συρία που προσπαθούν να γλιτώσουν από το ΙSIS (τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» [1]), και από τους βομβαρδισμούς των Γάλλων, των Βρετανών, κλπ.

…Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2001(!) ανάμεσα στον αφγανικό στρατό, τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν [2] – μόνο το 2014 οι άμαχοι νεκροί και βαριά τραυματίες Αφγανοί έφτασαν τους 10.000!

…Πρόσφυγες από το Ιράκ που επίσης προσπαθούν να γλιτώσουν από το ΙSIS και το στρατό κατοχής των ΗΠΑ (και συνολικά του ΝΑΤΟ).

…Πρόσφυγες και μετανάστες από το Πακιστάν, όπου οι κάτοικοι των βοριοδυτικών επαρχιών (που συνορεύουν με το Αφγανιστάν) απειλούνται διαρκώς από τον εμφύλιο που μαίνεται ανάμεσα στους φανατικούς ισλαμιστές και στον Πακιστανικό στρατό (και στα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Πακιστάν).

Όλα τα κύματα προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και από τις χώρες της Ασίας που συνορεύουν με αυτήν, προκλήθηκαν μετά από στρατιωτικές επεμβάσεις της «Δύσης» – των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν και δυνάμεις του ελληνικού στρατού.[3]

***
Η Χρυσή Αυγή ονομάζει το κύμα των προσφύγων «εισβολή λαθρομεταναστών».
Αλήθεια μπορεί κανείς να βγάλει βίζα για να ταξιδέψει «νόμιμα» σε μια χώρα εν μέσω πολέμου όταν έχει το ISIS στο κατόπι;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως η ΝΔ θα «κλείσει τα σύνορα αν χρειαστεί».
Θα αφήσει δηλαδή τους πρόσφυγες στο έλεος των τζιχαντιστών, ή στο βυθό του Αιγαίου… Γιατί τι σημαίνει «κλείνω τα σύνορα» σε μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες; Σημαίνει ότι τους αφήνω να πνιγούν (ή ακόμα και ότι τους βουλιάζω για να πνιγούν όπως έχει κάνει, σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, ουκ ολίγες φορές το ιταλικό λιμενικό, το ελληνικό λιμενικό και η Frontex).

***
Άνθρωποι γαλουχημένοι με τις παραπάνω «ιδέες» εκμεταλλεύονται και επιτίθενται στους πρόσφυγες.

Στη Μυτιλήνη πολλές καφετέριες και άλλα μαγαζιά χρεώνουν τους πρόσφυγες 5 ευρώ την ώρα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Τα κινητά με τα οποία επικοινωνούν με τις οικογένειες που άφησαν πίσω, ή τις οικογένειες στο εξωτερικό. Τα κινητά που χρησιμοποιούν για να πάρουν πληροφορίες πώς θα συνεχίσουν το ταξίδι τους κ.α. Επίσης πολλά μαγαζιά έχουν πλέον δυο τιμοκαταλόγους. Έναν στα ελληνικά και έναν στα αραβικά. Στον δεύτερο, οι τιμές είναι τρεις και τέσσερις φορές «επάνω». Αντίστοιχα ανθρωποειδή και μαυραγορίτες υπάρχουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου όπου καταφτάνουν οι πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή ομάδες Χρυσαυγιτών, καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ επιτίθενται με γκλομπ, λοστούς, πέτρες και χημικά στους πρόσφυγες.

Υπάρχει όμως και η άλλη Ελλάδα.

Ο φούρναρης στην Κω που πάει κάθε μέρα ένα φορτηγό ψωμιά στους πεινασμένους πρόσφυγες και πολλές ομάδες και δίκτυα αλληλεγγύης που προσπαθούν να βοηθήσουν μαζεύοντας τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη πρώτης ανάγκης γενικά και όπως αλλιώς μπορούν.

Εμείς εντασσόμαστε σ’ αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Που θέλει να σταθεί αλληλέγγυο και να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Καταλαβαίνουμε ότι η βοήθεια αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, της δυστυχίας, των δυσκολιών. Ωστόσο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε και την ίδια στιγμή παλεύουμε:

  • Για ομαλή μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, με κρατική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπίζεται η μαφία των διακινητών.

  • Ενάντια στην στρατικοποίηση των συνόρων. Ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο. Χορήγηση ασύλου και σύνορα ανοιχτά για όλους τους πρόσφυγες.

  • Να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβει το κόστος της εισόδου, της φιλοξενίας και της μεταφοράς όλων των προσφύγων (που η δική της πολιτική δημιουργεί) κι όχι να αφήνει χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μόνες τους απέναντι στο πρόβλημα.

  • Να απομονωθούν οι ρατσιστικές και φασιστικές ομάδες.

  • Για τον τερματισμό του πολέμου στη Μ. Ανατολή – Μεσόγειο. Να υπάρξει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Να αποφασίσουν οι λαοί δημοκρατικά για το μέλλον στους.

  • Για να σταματήσουν οι αιτίες που γεννούν πολέμους και πρόσφυγες, φτώχεια και μετανάστες. Για να δημιουργήσουμε, σε κοινή πάλη με τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης, μια Ευρώπη της ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης αντί της σημερινής Ευρώπης των πολυεθνικών, της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

_______________________

Σημειώσεις:
[1] Το ISIS αποτελεί «διάσπαση» της Αλ Κάϊντα, του δικτύου φανατικών ισλαμιστών που θέλει να εγκαθιδρύσει σκληρά θεοκρατικά καθεστώτα. Έκοψε τους δεσμούς με την Αλ Κάϊντα γιατί θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά σκληροπυρηνική.
[2] Στο δίκτυο της Αλ Κάϊντα εντάσσονται οι Ταλιμπάν.
[3] Στο Αφγανιστάν υπηρέτησαν 3.295 στελέχη του ελληνικού στρατού. Για τον πόλεμο στο Ιράκ η Ελλάδα διέθεσε στο ΝΑΤΟ ελληνικά πολεμικά πλοία (στον περσικό κόλπο), πληρώματα για πολεμικά αεροπλάνα, και βέβαια οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα της Κρήτης και αλλού χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό σαν ορμητήρια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα