Κίνηση πολιτών ALERT: οι πολίτες της Κύπρου οργανώνονται ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία

Την Πέμπτη 19/3 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσαν τους 10 αστυνομικούς που τον Δεκέμβρη του 2005 συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό και βασανισμό 2 φοιτητών. Η απόφαση αυτή του Κακουργιοδικείου ξεκίνησε ένα κίνημα που είχε πολλά χρόνια να ζήσει η Κύπρος.

Μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση της απόφασης 130 άτομα συγκεντρώθηκαν μόνο με ένα sms μπροστά στα δικαστήρια, με σφυρίχτρες και άλλα αντικείμενα που κάνουν θόρυβο για να διαμαρτυρηθούν για την προκλητική απόφαση.

Έξω από τα δικαστήρια έπεσε το σύνθημα για συνάντηση την επόμενη μέρα 21/3 στο καφενείο «τα καλά καθούμενα» για σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.

Το κάλεσμα ήταν ανοιχτό αλλά κανείς δεν περίμενε να έχει τόση απήχηση. Μισή ώρα μετά το κάλεσμα, η αίθουσα ήταν γεμάτη και κόσμος ζητούσε να ανοιχτούν τα παράθυρα για να μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην συζήτηση από έξω! Τελικά η συνέλευση μεταφέρθηκε στα σκαλιά του σχολείου Φανερωμένης. 200 άτομα όλων των ηλικιών, πολίτες που δεν έχουν κατέβει ποτέ ξανά στους δρόμους συμμετείχαν σε μια πολύ ζωντανή και αυθόρμητη συζήτηση.

Η συζήτηση οδήγησε στην δημιουργία της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ALERT, μια κίνηση που έχει σκοπό την δραστηριοποίηση των πολιτών απέναντι στη βία της αστυνομίας. Δημιουργήθηκε μια συντονιστική επιτροπή και ένα δίκτυο επικοινωνίας των συμμετεχόντων και αποφασίστηκαν δράσεις για όλη την εβδομάδα.

Η συνάντηση του Σαββάτου, η οποία ήταν και η πρώτη συνέλευση της κίνησης ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της Λευκωσίας η οποία είχε πολύ δυνατό παλμό και την στήριξη των πολιτών που καθόταν στις καφετέριες και ήταν μέσα στα αυτοκίνητα.

Οι επόμενες δράσεις της Κίνησης θα γίνουν σήμερα Δευτέρα-συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, Τρίτη-Συναυλία διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα, Σάββατο-πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λευκωσίας.

Στην Κύπρο δεν έχουν καταδικάσει ποτέ αστυνομικό για τις πράξεις τους. Ο ξυλοδαρμός κυρίως σε μετανάστες είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Το 2005 όταν βασάνισαν τους φοιτητές όλη η κοινωνία θορυβήθηκε. Δεν τους έδειραν κατά τη διάρκεια πορείας, ούτε επειδή παρανομούσαν. Τους έδειραν κατά την επιστροφή από την διασκέδασή τους. Δεν ήταν σεσημασμένοι για κανένα λόγο, είναι μάλιστα γόνοι ευυπόληπτων οικογενειών. Δεν ήταν ξυλοδαρμός μέσα στο τμήμα, ήταν μέσα στον δρόμο για 45 λεπτά. Δεν υπάρχουν απλά δηλώσεις ότι τους έδειραν, υπάρχει βίντεο που δείχνει όλο τον ξυλοδαρμό και δημοσιεύτηκε 3 μέρες μετά το επεισόδιο. Όλος ο κόσμος το είδε. Όλοι είναι μάρτυρες υπεράσπισης των 2 φοιτητών. Τότε προκλήθηκε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη αλλά δεν μεταφράστηκε σε κίνημα.

Τώρα μετά την προκλητική απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τους 10 αστυνομικούς που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό έγινε ξεκάθαρο το πραγματικό πρόσωπο των θεσμών και του συστήματος. Οι μύθοι για την αστυνομία και την δικαιοσύνη κατέρρευσαν. Δεν λειτουργούν για την προστασία του πολίτη. Λειτουργούν για την προστασία του συστήματος. Ένα σύστημα που καταδικάζει αθώους πολίτες και αθωώνει στυγνούς βασανιστές.

Η αντίδραση του κόσμου έχει την στήριξη ακόμη και στελεχών μέσα στην δικαιοσύνη. Ο Γενικός Εισαγγελέας από την πρώτη μέρα βγήκε δημόσια και κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα κόμματα όμως είναι για άλλη μια φορά απόντα. Κάποια μέλη τους καταδικάζουν την απόφαση αλλά προτείνουν συγκράτηση των κινητοποιήσεων. Ανάμεσα σε αυτά και το ΑΚΕΛ. Προτείνουν να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Όμως την είδαμε την δικαιοσύνη και το τι έργο κάνει και δεν είναι άλλο από το να καλύπτει και να νομιμοποιεί την βία και την αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας.

Το κατεστημένο φοβάται την κριτική του κόσμου. Καθημερινά βγαίνουν στις ειδήσεις δικηγόροι, δικαστές και διανοούμενοι και δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αντιδρούν και να οργανώνονται ενάντια στο κράτος και τις αποφάσεις τους κάθε φορά που δεν συμφωνούν με κάτι!.

Η αντίδραση του κόσμου για πρώτη φορά έχει τόσο μαζικές διαστάσεις και πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί. Για πρώτη φορά οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι χωρίς τον δικό τους έλεγχο κανένας δεν θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Ότι χρειάζεται κριτική και έλεγχος της δικαιοσύνης, των σωμάτων ασφαλείας και του κράτους. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με κανέναν άλλο τρόπο πέρα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες για να μπορούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών. Ατομικές δράσεις που μπορούν να δώσουν αφορμή στην αστυνομία και το κράτος για να την περιθωριοποιήσουν δεν έχουν θέση στο κίνημα.

Η κίνηση των πολιτών παρόλες τις προσπάθειες φίμωσης και διακοπής της δράσης της θα συνεχίσει. Και πρέπει να συνεχίσει. Να είναι alert (σε επιφυλακή) για να μην υπάρχουν αυριανά θύματα και για να μην ξαναμείνουν ατιμώρητοι και ελεύθεροι να κυκλοφορούν βασανιστές και δολοφόνοι.

Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό βρέθηκε από την πρώτη μέρα στις κινητοποιήσεις. Στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την κίνηση πολιτών Alert και συμμετέχει στο συντονιστικό σώμα της.

Αθηνά Καρυάτη, Λευκωσία, Κύπρος

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής