Κίνημα για την κατάργηση της μαθητικής στολής στην Κύπρο

Της Χριστίνας Παναγή – Λευκωσία

Στα πλαίσια συζήτησης που έγινε στο κάμπινγκ της ΥRE στη Σάμο, τέθηκε από κάποιους συντρόφους το θέμα της μαθητικής στολής στα κυπριακά δημόσια σχολεία. Υπήρξαν έκτοτε σκέψεις και προβληματισμοί για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Στην Κύπρο η μαθητική στολή είναι υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Ο λόγος; Κάποιοι θεωρούν ότι μέσα από την ομοιομορφία δεν προβάλλονται οι ταξικές διαφορές, άρα δεν ξεχωρίζουν οι πλούσιοι από τους φτωχούς και παράλληλα η στολή αποτελεί μέσο προώθησης πειθαρχίας και υπακοής.

Πέρα από τη στέρηση της ελεύθερης ενδυματολογικής έκφρασης, όλο αυτό το κλίμα συχνά οδηγεί σε αυθαιρεσίες και προσβολές από μερίδα καθηγητών στους μαθητές

Έτσι, γινόμαστε συχνά μάρτυρες σε σχόλια του τύπου «έτσι χοντρή που είσαι τι την θες την κοντή φούστα» και αποβολές γιατί το πουκάμισο είναι έξω από το παντελόνι ή το σακάκι είναι επενδυμένο με χρώμα εκτός στολής.

Σε παρέμβαση λοιπόν που κάναμε με την προκήρυξή μας για το θέμα της μαθητικής στολής την 28η Οκτωβρίου (όπου ο μαθητόκοσμος της Κύπρου παρελαύνει με τη στολή), λάβαμε θετικά μηνύματα και ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε τη Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό στην Κύπρο – Y.R.E, να αρχίσει μια εκστρατεία με στόχο να μαζευτούν υπογραφές συμπαράστασης στο αίτημα για την άμεση κατάργηση της μαθητικής στολής.

Η εκστρατεία αυτή πήρε τεράστιες διαστάσεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε 2 μέρες μαζεύτηκαν 800 υπογραφές μόνο στην πόλη της Λευκωσίας.

Στο μάζεμα υπογραφών συμμετείχαν και συμμετέχουν μαθητές από διάφορα σχολεία, μέλη και φίλοι της οργάνωσης, αλλά και απλοί υποστηρικτές της εκστρατείας. Χαρακτηριστικός είναι ο ενθουσιασμός μαθητών που όχι μόνο υπέγραφαν, αλλά και αναλάμβαναν να φωτοτυπήσουν το υλικό για να το διακινήσουν στο σχολείο τους.

Μέχρι το τέλος εκείνης της εβδομάδας, οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 1000. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ανάμεσα στις υπογραφές αυτές υπάρχουν υπογραφές συμπαράστασης τόσο από γονείς, εργαζόμενους γενικότερα, όσο και από εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα.

Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, φάνηκε και η «άπλετη δημοκρατία» που υπάρχει στα κυπριακά δημόσια σχολεία. Μαθητής γυμνασίου που μάζευε στο σχολείο του υπογραφές, κατηγορήθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου για υποκίνηση και ανταρσία, ενώ μερικοί συμμαθητές του, φοβούμενοι να μην υποστούν κυρώσεις, έσχισαν ένα φύλλο με υπογραφές (μαθαίνοντας από μικροί να φοβούνται να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους).

Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε επιτροπές στα σχολεία που θα στηρίζουν την εκστρατεία (ζητώντας παράλληλα την στήριξη και συμπαράσταση προοδευτικών γονέων και εκπαιδευτικών), έτσι ώστε να υπάρχει μαζικότητα στο κίνημα και να γίνει ευκολότερο το μάζεμα σημαντικού αριθμού υπογραφών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα