«Κίνημα επιβατών» και στην Αθήνα!


Έγινε σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα. Γύρω στα 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στο μετρό του Συντάγματος στις 3.30 μμ και με συνθήματα κάλεσαν τους επιβάτες να αντισταθούν στις αυξήσεις των εισιτηρίων και να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Με διαρκή συνθήματα για τη μιάμιση ώρα περίπου που κράτησε η διαμαρτυρία, μέχρι τις 5.00 μμ, οι ντουντούκες καλούσαν τον κόσμο να προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπών στις γειτονιές με κεντρικό σύνθημα την άρνηση πληρωμής και για συμμετοχή στην πλατιά συνάντηση που καλεί η Ανοιχτή Πόλη στην αίθουσα της ΟΤΟΕ στην Αθήνα, τη Δευτέρα 25 Γενάρη, για την επέκταση και μαζικοποίηση του κινήματος.

Οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν με ταινία τις ακυρωτικές μηχανές κι εξηγούσαν στον κόσμο ότι αν έβρισκαν ελεγκτές στους σταθμούς αποβίβασης να τους έλεγαν ότι έρχονται από το Σύνταγμα όπου τα μηχανάκια έχουν κλείσει από τις επιτροπές ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ καλή, με ελάχιστες εξαιρέσεις – που μετριούνται στα δάχτυλα. Όπως της μεσήλικης κυρίας που θυμωμένα διαμαρτυρόταν ότι «μ’ αυτά θα βουλιάξετε τη χώρα» κάτι όμως που δεν μπορούσε καν να προκαλέσει θυμό παρά μόνο γέλια…

Το «Ξ» είχε σημαντική παρουσία στη διαμαρτυρία, μαζί με την «GreenAttack – Μέτωπο για το Περιβάλλον», τη νεολαία ΣΥΝ, τον βουλευτή Π. Λαφαζάνη, συνδικαλιστές (Δημήτρη Στρατούλη, Απόστολο Κασιμέρη, κα)  κι άλλους σ. από τις οργανώσεις «Ρόζα», «Κόκκινο» και ΑΚΟΑ.

Η διαμαρτυρία είχε αρκετή κάλυψη από τηλεοπτικά κανάλια.

Εκ μέρους των οργανωτών και της GreenAttack η σ. Ελένη Μήτσου, μίλησε στην τηλεόραση του Μέγκα και άλλα τηλεοπτικά συνεργεία, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:  

Κάθε χρόνο μέσω της φορολογίας μας πληρώνουμε, σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους, 500 – 600 εκατομμύρια ευρώ για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Για να έχουν φθηνό εισιτήριο, ταχτικά δρομολόγια κοκ. Τα τελευταία 12 χρόνια όμως, από αυτά τα λεφτά μόνο το 20% καταλήγει τελικά στις αστικές συγκοινωνίες. Οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μην δώσουν το σύνολο των χρημάτων που οι αστικές συγκοινωνίες από το νόμο δικαιούνται και τις παραπέμπουν να δανειστούν από τράπεζες – με ληστρικά επιτόκια – για να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα και τα χρέη που σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς, επιβάτες και εργαζόμενοι.

Οι επιβάτες με αύξηση της τιμής του εισιτήριου, αραίωση δρομολογίων και περικοπή γραμμών.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες με περικοπές στους μισθούς τους, μετατάξεις, απολύσεις κ.α.

Εμείς καλούμε τον κόσμο να οργανωθεί σε επιτροπές άρνησης πληρωμής του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος, όλοι μαζί όμως μπορούμε να αντισταθούμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα