Κίνα: Γκρεμισμένα σχολεία, υπερσύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Της Κατερίνας Κλείτσα

Ο σεισμός που έγινε στη νοτιοδυτική Κίνα στις 12 Μαΐου, άφησε πίσω του πάνω από 68.000 νεκρούς, 19.851 αγνοούμενους και 4,8 εκατομμύρια άστεγους. Ανάμεσα στους νεκρούς, είναι και πολλά παιδιά, αφού 8 σχολεία κατέρρευσαν.

Τα νούμερα αυτά, όπως και οι εικόνες που μεταδίδονταν από τα ΜΜΕ, μας κάνουν να νιώθουμε ότι απέναντι σε τέτοια φυσικά φαινόμενα είμαστε όλοι ίσοι και πολύ «μικροί» και «ανίσχυροι».

Είμαστε όμως πραγματικά όλοι ίσοι; Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ήταν πραγματικά πολύ ισχυρός. Παρόλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό ότι στις φτωχότερες, αγροτικές περιοχές, το ποσοστό των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι γύρω στο 80%, ενώ στις αστικές περιοχές το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο. Μηχανικοί που έχουν εργαστεί σε αυτές τις περιοχές δήλωσαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί πολλά κτίρια χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Υπήρχαν κτίρια, στην κατασκευή των οποίων, αντί για τσιμέντο χρησιμοποιήθηκε λάσπη, ή και υλικά από προηγούμενα, κατεδαφισμένα κτίρια. Ένας μηχανικός μάλιστα δήλωσε ότι λόγω των χρεών που έχουν συσσωρεύσει τα σχολεία στις αγροτικές περιοχές, και επειδή οι εργολάβοι ανησυχούσαν ότι μπορεί να μην πληρωθούν, χρησιμοποίησαν ευτελούς ποιότητας υλικά για να χτίσουν σχολεία, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το κόστος.

Την ίδια στιγμή λοιπόν, που στις φτωχές περιοχές οι εργολάβοι υπολογίζουν τα κέρδη τους και μειώνουν το κόστος σε εγκληματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των ολυμπιακών αγώνων, Σουν Γουέιντε, μας ενημερώνει ότι οι εγκαταστάσεις των ολυμπιακών αγώνων δεν υπέστησαν καμία ζημιά από τον σεισμό, αφού «Όταν κατασκευάζονταν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, είχε ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο σεισμού».

Και αν σκεφτούμε ότι το κόστος για τις υποδομές αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 δις δολάρια, τότε από ό,τι φαίνεται, η οργανωτική επιτροπή έχει λάβει υπόψιν της πολύ περισσότερα πράγματα.

Έχει λάβει υπόψιν για παράδειγμα, πως λόγω των ολυμπιακών αγώνων πολλές εταιρίες-μεγαθήρια, όπως η Coca-Cola, η Kodak και η Mastercard, που είναι χορηγοί των αγώνων, τρίβουν τα χέρια τους καθώς τα έσοδα τους αναμένεται να εκτιναχθούν τα επόμενα χρόνια χάρη στη διαφήμιση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, και την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην κινέζικη οικονομία. Έχει επίσης λάβει υπόψιν της ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, τα  άμεσα έσοδα από την τέλεση των αγώνων θα ανέλθουν σε 1,625 δις δολάρια από τους χορηγούς, από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης, από τις διαφημίσεις και από τις πωλήσεις των ειδικών για την περίσταση προϊόντων.

Την ώρα λοιπόν που οι εργολάβοι εγκληματούν χτίζοντας σχολεία που καταρρέουν σαν κάστρα από τραπουλόχαρτα, κατασκευάζονται κτίρια, όπως το ολυμπιακό στάδιο που κόστισε 350 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτή είναι η φύση του καπιταλιστικού συστήματος, που πλέον είναι σχεδόν πανταχού παρόν στη «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Οι ανισότητες και οι αντιφάσεις του συστήματος βασίζονται στην ανάγκη των καπιταλιστών για συνεχές κέρδος και μπροστά στο κέρδος, οι ανθρώπινες ζωές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Η υποκρισία συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια Κινέζοι έμειναν άστεγοι και χιλιάδες έχασαν τις ζωές, ο πρωθυπουργός έλαβε αστεία μέτρα για να ανακουφίσει τους πληγέντες.

Τι κι αν οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα σωστικά συνεργεία καθυστέρησαν πολύ; Τι κι αν η κυβέρνηση αρχικά δεν δεχόταν την βοήθεια από το εξωτερικό; Ο πρωθυπουργός προσέφερε στους Κινέζους τη διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας, που θα αλλάξει, για να περάσει μέσα από τις σεισμόπληκτες περιοχές και να τονώσει το ηθικό των κατοίκων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λαμπαδηδρομία αυτών των ολυμπιακών θα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από κάθε άλλη φορά, ώστε οι χορηγοί να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα