Κίνα: εκστρατεία για την άμεση απελευθέρωση των 5 ακτιβιστριών!

Της Sally Tang Mei-Ching,
Socialist Action (CWI στο Χονγκ Κονγκ)
Επιμέλεια: Νίκος Κοκκάλης

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας «γιορτάστηκε» από την δικτατορία του «κομμουνιστικού» κόμματος της Κίνας με συλλήψεις ακτιβιστριών του γυναικείου κινήματος, μια κίνηση που έχει προκαλέσει οργή και διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.

Οι συλλήψεις αποτελούν ένα ακόμα στιγμιότυπο της αυξανόμενης καταστολής που εφαρμόζει ο Ξι Τζινπίνγκ (Xi Jinping) ο τωρινός ηγέτης της Κίνας, αλλά και ενδεικτικό της αυξανόμενης περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Στις 6 και 7 Μάρτη, λίγο πριν την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον δέκα ακτιβίστριες που προετοίμαζαν διαμαρτυρίες ενάντια στην γυναικεία καταπίεση. Ήταν μια πανεθνική «δράση» της κινέζικης αστυνομίας. Ακτιβίστριες συνελήφθησαν σε διαφορετικές περιοχές του Πεκίνου, της Χανγκζού και της Γκουανγκζού.

5 παραμένουν κρατούμενες

Κάποιες από αυτές έχουν απελευθερωθεί, αλλά πέντε γνωστές για τη δράση τους αγωνίστριες συνεχίζουν να βρίσκονται υπό κράτηση. Είναι οι: Wu Rongrong 30 χρονών, Zheng Churan aka Da Tu 26 χρονών, Li Tingting aka Li Maizi 26 χρονών, Wang Man 32 χρονών, και Wei Tingting 26 χρονών.

Αυτές οι γυναίκες σχεδίαζαν να οργανώσουν διαμαρτυρίες σε διαφορετικές πόλεις της Κίνας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Διοργάνωναν επίσης διαδήλωση στο Πεκίνο, αλλά και δράσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου θα έμπαιναν να κολλήσουν αυτοκόλλητα για να διαδώσουν το μήνυμα ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια αυτές οι ακτιβίστριες (μέλη της «Ομάδας Δράσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών») έχουν γίνει γνωστές για την χρήση «παραστατικών τεχνών» σαν ένα εργαλείο του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στην Κίνα. Ανάμεσα σε άλλα, έχουν οργανώσει την καμπάνια της «κατάληψης των αντρικών τουαλετών» με αίτημα την δημιουργία περισσότερων γυναικείων τουαλετών σε δημόσιους χώρους και έχουν εμφανιστεί με νυφικά βαμμένα με κόκκινη μπογιά σαν μια διαμαρτυρία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία.

«Καυγαδίζουν και προκαλούν Ταραχές»

 Όπως σημειώνει το περιοδικό «Time» αυτές οι γυναίκες

«δεν έχουν στόχο την ανατροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ούτε οργανώνουν πολιτικές συγκεντρώσεις. Απλά χρησιμοποιούν τις παραστατικές τέχνες σαν ένα εργαλείο παρέμβασης ενάντια στις καθιερωμένες αντιλήψεις της κοινωνίας».

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, παράλληλα με την καταστολή ενάντια σε όσους καταδεικνύουν τη διαφθορά, ή όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ο αυταρχικός μηχανισμός του κόμματος επιτίθεται ακόμη και ενάντια στις πιο μετριοπαθείς, εντός του συστήματος, φωνές κριτικής.

Στις 12 Μαρτίου οι πέντε κατηγορήθηκαν ότι δημιουργούσαν «ταραχές, καυγάδες και προκαλούσαν επεισόδια».

Αυτή είναι μια τυπική κατηγορία που χρησιμοποιείται σταθερά ενάντια σε όλους τους επικριτές του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστών και των ακτιβιστών που διεκδικούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Μια ενδεχόμενη καταδίκη μπορεί να σημάνει μέχρι και 5 χρόνια φυλάκισης. Πλέον, οι ακτιβίστριες μπορούν να κρατηθούν για 37 ημέρες πριν την επίσημη απαγγελία κατηγοριών.

Απαραίτητη η Διεθνής Αλληλεγγύη

Μετά την σύλληψη των ακτιβιστριών, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες συλλογής υπογραφών σε όλη την Κίνα, με αίτημα την απελευθέρωση τους. Ωστόσο, σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν σταματήσει, γιατί οι αρχές και οι διευθύνσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απειλούν τους μαθητές και τους φοιτητές με αυστηρές ποινές. Όλοι οι σχετικοί με την υπόθεση διαδικτυακοί τόποι έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα.

Η «Σοσιαλιστική Δράση» (CWI στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ) κάνει έκκληση σε οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, αλλά και σε γυναικείες οργανώσεις από όλο τον κόσμο, να οργανώσουν κινητοποιήσεις και να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στις Κινέζικες Αρχές, απαιτώντας την απελευθέρωση των «5 της Κίνας».

Για την αποστολή των μηνυμάτων διαμαρτυρίας, αλλά και τη διοργάνωση κινητοποιήσεων έξω από τις πρεσβείες της Κίνας σε διάφορες χώρες, μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από τη σχετική λίστα, εδώ: http://embassy.goabroad.com/embassies-of/china

Στείλτε φωτογραφίες, ανταποκρίσεις από τις κινητοποιήσεις σας και αντίγραφα των επιστολών διαμαρτυρίας εδώ: [email protected]

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,104ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής