Από το chinaworker.info, ηλεκτρονική εφημερίδα του κινέζικου τμήματος της CWI
30.000 εργάτες στην κρατική χαλυβουργία «Τονγκχούα» (Tonghua Iron and Steel) αντέδρασαν βίαια τις προηγούμενες μέρες σε αναγγελίες ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας τους στην επαρχία Τζιλίν στη νοτιοανατολική Κίνα. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος του διευθυντή της ιδιωτικής χαλυβουργίας με την οποία η «Τονγκχούα» θα συγχωνευόταν, την Παρασκευή που πέρασε (24 Ιούλη). Το εργοστάσιο «Τονγκχούα» είναι κρατικό και οι εργάτες αντέδρασαν όταν ανακοινώθηκε το ξεπούλημα του στην ιδιωτική επιχείρηση χάλυβα Τζιανλονγκ (Jianlong Steel Holding Company) με έδρα το Πεκίνο. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των εκρηκτικών αντιθέσεων που αναπτύσσονται στην Κίνα καθώς βαθαίνει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι εργάτες στην «Τονγκχούα» προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίησή του και όταν ο διευθυντής της «Τζιανλονγκ» (Τσεν Γκουοτζούν) επιχείρησε να επισκεφθεί το υπό κατάληψη εργοστάσιο ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.
Ο Τσεν Γκουοτζούν εξαγρίωσε τους εργάτες όταν ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Τονγκχούα θα μειώνονταν από 30.000 σε 5000.
Ο κύριος αυτός είχε ετήσιο μισθό 500.000 $!
Οι εργάτες στη χαλυβουργία Τονγκχούα παίρνουν 29 $ τον μήνα!
Οι εργάτες κατέλαβαν τη χαλυβουργεία και τις σιδηροδρομικές γραμμές και συγκρούστηκαν σκληρά με τις αστυνομικές δυνάμεις τις οποίες κατάφεραν να εμποδίσουν να εισέλθουν και να ανακαταλάβουν τον χώρο. Το νέο αφεντικό, Τσεν Γκουοτζούν εξαγρίωσε τους εργάτες όταν τους ανακοίνωσε ότι 25.000 θα χάνουν τη δουλειά τους μέσα στις επόμενες τρεις μέρες. Οι εργάτες απαίτησαν να συζητήσουν μαζί του αλλά ο θρασύς και υπεροπτικός Τσεν, αντί για συζήτηση τους διέταξε να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Ακόμα και «μετά την πτώση του Τσεν απ’ τα σκαλιά» σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι εργάτες επέμεναν στην κατάληψη τους και απώθησαν την αστυνομία που επιχείρησε να ανακαταλάβει τον χώρο, μετά από σκληρές συγκρούσεις. Η κατάληψη σταμάτησε μόνο όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι η εξαγορά της Τονγκχούα από την Τζιανλονγκ είχε ακυρωθεί.
Το θέμα έγινε πρώτη είδηση στις περισσότερες ιστοσελίδες (βασικό μέσο έκφρασης στην Κίνα) με όλους σχεδόν να εκφράζονται υπέρ των εργατών. Μόνο οι οικονομικές ηλεκτρονικές σελίδες, στην υπηρεσία των καπιταλιστών στην Κίνα, είχαν διαφορετική άποψη και δεν έκρυβαν την ανησυχία τους με εκφράσεις όπως «νομίζαμε πως οι Γάλλοι που απαγάγουν και κλειδώνουν τους διευθυντές τους είναι ακραίοι, η κατάσταση στην Κίνα είναι πολύ πιο επικίνδυνη».
Είναι σίγουρο πως οι εργάτες της «Τονγκχούα» νοιώθουν ανακούφιση από το γεγονός ότι η τοπική κυβέρνηση της Επαρχίας Τζιλίν αποφάσισε να ακυρώσει την εξαγορά της επιχείρησής τους από την «Τζιανλόνγκ». Αυτό όμως δεν αποτελεί καμία εγγύηση για το τι θα ακολουθήσει. Το εργοστάσιο της «Τονγκχούα» είναι προς το παρόν κλειστό λόγων των ερευνών της αστυνομίας. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας από τους λόγους που παραμένει κλειστό είναι για να εμποδίσει τη συγκέντρωση των εργατών και για να εκτονώσει τον θυμό τους. Η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης αποκλείει την εξαγορά της Τονγκχούα από την Τζιανλόνγκ, όμως δεν αποκλείει γενικά την ιδιωτικοποίηση, την εξαγορά της Τονγκχούα από κάποια άλλη επιχείρηση. Δεν προσφέρει καμία εγγύηση στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Το chinaworker.info, η ηλεκτρονική εφημερίδα του κινεζικού τμήματος της CWI καλεί τους εργάτες της Τονγκχούα
– να συνεχίσουν τον αγώνα τους,
– να προχωρήσουν στην εκλογή συντονιστικής επιτροπής που να αναλάβει την διοίκηση του εργοστασίου τους και τις διαπραγματεύσεις με την τοπική κυβέρνηση,
– να προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου συνδικάτου,
– και να συνδέσουν τον αγώνα τους με τους αγώνες σε άλλα μέρη της Κίνας όπως για παράδειγμα των κλωστοϋφαντουργών στην επαρχία Μπαοντίνγκ.
Στόχος πρέπει τελικά να είναι η πολιτικοποίηση αυτών των αγώνων ενάντια στους καπιταλιστές και ενάντια στην δικτατορία του «Κομμουνιστικού Κόμματος» για την δημοκρατική οργάνωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών, για τον δημοκρατικό σχεδιασμό της οικονομίας, για τις ανάγκες του συνόλου, για τον πραγματικό σοσιαλισμό.