Ρεπορτάζ από το chinaworker.info
Μετάφραση επιμέλεια: Ηλέκτρα Κλείτσα
Το χωριό Γουκάν (Wukan) στη Νότια Κίνα, μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως εμπόλεμη ζώνη, μετά τη βίαιη εισβολή πάνοπλων αστυνομικών στις 13 Σεπτέμβρη. Η αστυνομία λεηλάτησε σπίτια μέσα στη νύχτα, συνέλαβε δεκάδες κατοίκους και αντιμετώπισε όσους επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα του άκρατου αυταρχισμού του καθεστώτος του Ξι Γινπίνγκ, που προεδρεύει της χώρας βασισμένος στις μαζικές φυλακίσεις αντιφρονούντων, τον απόλυτο έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης και τη λογοκρισία στον τύπο και το ίντερνετ.
«Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τρομοκρατηθεί … Αυτή τη φορά αντιμετωπίσαμε μια πραγματικά άγρια επίθεση. Κυνήγησαν τους πάντες, ακόμη και μέσα στα σπίτια μας, όπου μας χτυπούσαν»,
είπε ένας από τους κατοίκους του χωριού στο πρακτορείο Reuters.
Εισβολή και συλλήψεις μέσα σε σπίτια στις 4 τα χαράματα από την αστυνομία
Το «χωριό της δημοκρατίας»
Το Γουκάν είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο σαν «το κινέζικο χωριό της δημοκρατίας», μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων πριν από πέντε χρόνια, ενάντια στην υφαρπαγή της γης των χωρικών από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Το κίνημα του Γουκάν που ξέσπασε το 2011 και ανάμεσα σε άλλα απαιτούσε την τιμωρία των διεφθαρμένων τοπικών αξιωματούχων, κατάφερε να πετύχει παραχωρήσεις, που για την Κίνα αποτελούν σπάνιο φαινόμενο, σε βαθμό που από πολλούς θεωρήθηκε «μοντέλο» εκδημοκρατισμού στη χώρα.
Κάτω από την πίεση ενός αποφασισμένου και καλά οργανωμένου τοπικού κινήματος και υπό το φόβο της εξάπλωσης των διαμαρτυριών και σε άλλα χωριά, το αυτοαποκαλούμενο Κομμουνιστικό Κόμμα οδηγήθηκε σε υποχώρηση. Οι φυλακισμένοι ηγέτες του κινήματος αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ διοργανώθηκαν οι πρώτες τοπικές εκλογές το Μάρτη του 2012. Ο Λιν Ζούλουαν, παλιός αξιωματούχος του Κομουνιστικού Κόμματος έγινε ο πρώτος εκλεγμένος τοπικός άρχοντας. Οι παλιοί αξιωματούχοι του Γουκάν, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους μεγαλοκατασκευαστές που έκλεβαν τη γη των κατοίκων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Αντεπίθεση από την κυβέρνηση
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η δυσφορία των κατοίκων μεγάλωνε, καθώς παρά τις υποσχέσεις, το ζήτημα της γης παρέμενε άλυτο. Στο μεταξύ η καταπίεση αυξανόταν, αναγκάζοντας δύο από τα εκλεγμένα μέλη του συμβουλίου της πόλης να κάνουν αίτηση για άσυλο στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα μέλη του να ανακαλύπτουν καθημερινά πόσο ανίσχυρα είναι μπροστά στην κεντρική εξουσία και το ανοιχτό σαμποτάζ της στην προσπάθεια να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.
Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι ελπίδες των κατοίκων του Γουκάν εξανεμίζονται βίαια. Τον Ιούνη, ο Λιν συνελήφθη για διαφθορά, κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε σε 37 μήνες φυλάκισης στις αρχές Σεπτέμβρη. Ελάχιστοι από τους κατοίκους του χωριού πιστεύουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν βάση. Για την ακρίβεια, φέρουν όλα τα σημάδια των κατασκευασμένων από το καθεστώς κατηγοριών, ανάμεσα στα οποία και η δημόσια «ομολογία» του Λιν στην τηλεόραση πριν καν εμφανιστεί στο δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, αυτό που έκανε ο Λιν και το οποίο ενόχλησε το καθεστώς, ήταν η προετοιμασία ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων, αντίστοιχων του 2011. Μάλιστα, συνελήφθη μόλις μια μέρα πριν την προγραμματισμένη συνέλευση που θα συζητούσε το θέμα.
Νέες κινητοποιήσεις
Μετά την «τηλεοπτική δίκη» του Λιν, οι κάτοικοι του Γουκάν επιτάχυναν τις κινηματικές τους δράσεις. Οι ψαράδες ξεκίνησαν απεργία, τα μαγαζιά έκλεισαν, ενώ οργανώθηκαν και καθημερινές διαδηλώσεις, με το χωριό να βρίσκεται ουσιαστικά σε τοπική «γενική απεργία».
Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία
Την ίδια ώρα η καταστολή ενάντια στο «χωριό της δημοκρατίας» οργιάζει. Πέρα από τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες για νεκρούς, ενώ η αστυνομία έχει δημοσιεύσει τις φωτογραφίες πέντε ηγετικών μελών του κινήματος, ζητώντας πληροφορίες για τις κινήσεις τους, προσφέροντας μάλιστα αμοιβή! Μετά τις βίαιες συγκρούσεις της 13ης του Σεπτέμβρη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν με φωτογραφίες των κατοίκων με σημάδια από πλαστικές σφαίρες στα σώματά τους. Το αυταρχικό κινεζικό καθεστώς έχει ενοχληθεί από το Γουκάν σε βαθμό που προκειμένου να τιμωρήσει το ανυπόταχτο χωριό, του έχει κόψει το ρεύμα και το νερό!
Το Γουκάν δεν είναι πλέον μόνο του, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο Χονγκ Κονγκ, με προοπτική να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές. Οι απλές διαμαρτυρίες όμως δεν αρκούν. Το σκληρό μάθημα του Γουκάν πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα σε ολόκληρη την Κίνα, που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της μονοκομματικής δικτατορίας, που έχει μάλιστα το θράσος να μιλάει στο όνομα του κομμουνισμού.
Σχετικά άρθρα:
- Η Apple, τα iphone… κι αυτοί που τα φτιάχνουν (οι κινέζοι εργαζόμενοι) – 27/04/2016
https://xekinima.org/i-apple-ta-iphone-ki-afti-pou-ta-ftiachnoun-i-kinezi-ergazomeni/
- Παγκόσμια οικονομική κρίση «made in China» – 26/01/2016
https://xekinima.org/pagkosmia-oikonomiki-krisi-made-in-china/
- Η κατάρρευση του κινέζικου χρηματιστηρίου – 13/07/2015
https://xekinima.org/i-katarreysi-toy-kinezikoy-xrimatistirioy/
- Κίνα: ελεύθερες οι 5 ακτιβίστριες του γυναικείου κινήματος – μια σημαντική νίκη! – 18/04/2015
https://xekinima.org/kina-eleytheres-oi-5-aktibistries-toy-gynaikeioy-kinim/
- Χονγκ Κονγκ: Μαζικές διαδηλώσεις παρά τη σκληρή καταστολή – 30/09/2014
https://xekinima.org/xongk-kongk-mazikes-diadiloseis-para-ti-skliri-katast/