Κίνα: 2000 απεργοί στο εργοστάσιο της «Χόντα» στο Φοσάν, παράλυση της παραγωγής σε άλλα 4 εργοστάσια!

Από το chinaworker.info. Επιμέλεια:Φοίβος Γούζιος

Στις 27 Μαϊου 2010 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Χόντα στην περιοχή Φόσαν, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, απέργησαν ζητώντας καλύτερους μισθούς και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους. Διεκδίκησαν επίσης τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, μαχητικού και ανεξάρτητου συνδικάτου.

Το μέσο εισόδημα των εργαζομένων στο εργοστάσιο είναι περίπου 180 δολάρια το μήνα. Οι αυξήσεις τα τρία τελευταία χρόνια για τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής δεν ξεπερνούν τα 15 δολάρια ενώ όσοι εργάζονται εκεί αναγκάζονται να μένουν στους κοιτώνες του εργοστασίου πληρώνοντας για τη διαμονή τους και όχι μόνο! Ο «καθαρός» μισθός τους μετά από αυτά τα έξοδα πέφτει στα 68 δολάρια!

Η κατάσταση για τους ειδικευόμενους εργαζόμενους στο Φοσάν είναι ακόμα χειρότερη. Αυτοί παίρνουν μόλις 130 δολάρια που αποτελεί και τον βασικό μισθό στην περιοχή. Οι ίδιοι λένε μάλιστα πως λόγω και του κόστος «διαμονής» στο εργοστάσιο, ακόμα και αν παραιτούνταν, δεν θα είχαν αρκετά λεφτά να πάρουν το τρένο να γυρίσουν σπίτια τους!

Υπό αυτές τις συνθήκες, στις 17 του Μάη κοντά στους 200 εργαζόμενους κατέβηκαν σε   απεργία ζητώντας διπλασιασμό των αμοιβών τους! Η περιφερειακή διοίκηση του Φοσάν πήρε το μέρος των εργοδοτών και οι συζητήσεις με τους απεργούς κατέληξαν σε αδιέξοδο στις 26 του μήνα.

Το πρωί της επόμενης ημέρας η εργοδοσία απαίτησε από όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα χαρτί πως ούτε θα οργανώσουν, ούτε θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και προχώρησε στην απόλυση δύο εργαζομένων τους οποίους θεωρούσε υπαίτιους για τις κινητοποιήσεις.

Αυτές οι ενέργειες εξόργισαν τους εργαζόμενους και κανένας δεν υπέγραψε το χαρτί! Παράλληλα απαίτησαν και την επαναφορά των 2 απολυμένων συναδέλφων τους! 2.000 εργαζόμενοι προχώρησαν σε αυθόρμητη απεργία φωνάζοντας «απεργία μέχρι την νίκη, αναδιοργάνωση του συνδικάτου» και «αγώνας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας»!

Η απεργία ανάγκασε 4 ακόμα εργοστάσια της Χόντα στην Κίνα να σταματήσουν την παραγωγή και μέχρι αυτή τη στιγμή η Χόντα υπέστη ζημιές άνω των 45 εκ. δολαρίων.

Η απεργία συνεχίζεται και οι εργαζόμενοι χρειάζονται την αλληλεγγύη μας!

Καλούμε σε:

– Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Χόντα στο Φόσαν και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είτε είναι στα γραφεία είτε στις γραμμές παραγωγής.

– Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων χωρίς αντίποινα της εργοδοσίας.

– 360 δολάρια το μήνα μισθό και αποζημίωση για όλη τη διάρκεια της απεργίας.

– Αντίσταση στην κρατική καταστολή.

– Στήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων για ένα πραγματικά δημοκρατικό και ανεξάρτητο συνδικάτο.

– Πάλη για εργατικό έλεγχο και εργατική δημοκρατία

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής