Κέρκυρα-Τμήμα Τεχνών Ήχου κ’ Εικόνας: Η Ρωγμή πρώτη δύναμη!

Του Ιάκωβου Παναγόπουλου

Μια πολύ σημαντική επιτυχία έλαβε χώρα για την Ρωγμή και τις δυνάμεις  της αριστεράς στις χτεσινές φοιτητικές εκλογές στο Τμήμα Ήχου κ’ Εικόνας (ΤΗΧΕΙ) του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον αγώνα των φοιτητών του Ιονίου για το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση, τα αποτελέσματα στις εκλογές ήρθαν να αποκρυσταλλώσουν τις αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί.

 

2011

2010

Διαφορά

Ψήφισαν

94

58

36

Έγκυρα

91

56

35

Άκυρα

3

2

1

Λευκά

3  (3,29%)

4  (7,14%)

-1 (-3,84%)

ΠΚΣ

37  (40,65%)

27  (48,21%)

10  (-7,55%)

ΔΑΠ

0

4  (7,14%)

-4  (-7,14%)

ΠΑΣΠ

11  (12,8%)

9  (16,07%)

2  (-3,98%)

ΕΑΑΚ

0

1  (1,78%)

-1  (-1,78%)

ΡΩΓΜΗ

40  (43,95%)

11  (19,64%)

29  (24,31%)

Σε αντίθεση με την γενική τάση στις φετινές εκλογές, η συμμετοχή των φοιτητών στο ΤΗΧΕΙ αυξήθηκε σημαντικά (από 58 ψηφίσαντες σε 91). Η ΠΚΣ (ΚΝΕ), μέχρι φέτος πρώτη δύναμη στην σχολή, αύξησε τις ψήφους της, άλλα είχε μια σημαντική πτώση στο ποσοστό της (από 27ψ. και 48,21% σε 37ψ. και 40,65%), κύρια επειδή τα φρέσκα στρώματα που φέτος συμμετείχαν πρώτη φορά στις εκλογές δεν αναγνώρισαν στην διασπαστική πολιτική της ΠΚΣ, έναν αξιόπιστο σύμμαχο στους αγώνες που έδωσαν. Η ΠΑΣΠ, δεν μπόρεσε ούτε και φέτος να «βάλει δυνατά το πόδι της» στην σχολή, παραμένοντας σε πολύ χαμηλό αριθμό ψήφων και με περαιτέρω πτώση στα ποσοστά της (Από 9 ψ. και 16,07% σε 11 ψ. και 12,08%). ΔΑΠ και ΕΑΑΚ, που έτσι και αλλιώς είχαν πολύ ισχνή παρουσία, δεν κατέβηκαν φέτος στις εκλογές.

Η μεγάλη ανατροπή βέβαια ήταν η εκτίναξη της Ρωγμής, τόσο σε αριθμό ψήφων, όσο και σε ποσοστά. Πέρσι, η Ρωγμή είχε πάρει 11ψ. και ποσοστό 19,64%, ενώ φέτος  βγήκε πρώτη, με 40 ψ. και ποσοστό 43,95%!  

Ο αγώνας για τις εστίες – σταθμός για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η φετινή χρονιά στο πανεπιστήμιο της Κέρκυρας σημαδεύτηκε από τον πολύ σημαντικό αγώνα του τοπικού φοιτητικού κινήματος ενάντια στα σχέδια του πρύτανη να πετάξει έξω από τις εστίες σημαντικό αριθμό φοιτητών (βλέπε: https://xekinima.org/arthra/view/article/ionio-panepistimio-mia-simantiki-maxi-gia-to-dikaioma/).

Σε αυτόν τον αγώνα συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές που δεν είχαν καμία προηγούμενη αγωνιστική εμπειρία. Ήταν ένας αγώνας, που κράτησε βδομάδες, είχε πολύ δυναμισμό, αλλά δεν μπόρεσε δυστυχώς να νικήσει. Σημαντικό κομμάτι των φοιτητών που συμμετείχε σ’ αυτόν τον αγώνα όμως, προσπάθησε να βγάλει συμπεράσματα από αυτή την ήττα. Η πολύ σημαντική συμβολή της Ρωγμής στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος, αναγνωρίστηκε από τους φοιτητές του ΤΗΧΕΙ (στο οποίο προς το παρόν περιορίζεται η εκλογική παρέμβαση της Ρωγμής) και έγινε εφαλτήριο για το εξαιρετικό χτεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ευκαιρία για την Αριστερά – η ΠΚΣ προ των ευθυνών της

Τα αποτελέσματα στο ΤΗΧΕΙ, αποτελούν την εξαίρεση στο Ιόνιο πανεπιστήμιο, αφού στις υπόλοιπες σχολές κυριαρχεί η ΠΑΣΠ, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι στην ουσία δεν λειτουργούν, με τις συνελεύσεις να σπανίζουν και τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να τις εξευτελίζουν εντελώς, μην αφήνοντας με τις κραυγές και τους τραμπουκισμούς τους καμία άλλη φωνή να ακουστεί.

Το ΤΗΧΕΙ, μπορεί να αποτελέσει, το μοχλό εκείνον που θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση συνολικά στο πανεπιστήμιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η ΠΚΣ να εγκαταλείψει τις διασπαστικές τακτικές και τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Την επόμενη περίοδο  έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στους φοιτητές των υπόλοιπων σχολών πως τα πράγματα μπορούν να πάνε κι αλλιώς, πως μπορούμε να πετύχουμε κάποιες πρώτες νίκες απέναντι στην τεράστια επίθεση που δεχόμαστε. Από την μεριά μας, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να συντονιστούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που ανιδιοτελώς δίνουν την μάχη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Ας ελπίσουμε πως οι συνάδελφοι της ΠΚΣ θα δουν και αυτοί πόσο σημαντική ευκαιρία έχουμε στα χέρια μας και δεν θα στραφούν σε μικροκομματικές λογικές που δεν βοηθούν το κίνημα.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Όσο σημαντική  κι αν είναι η εκλογική επιτυχία της Ρωγμής,  στο ΤΗΧΕΙ, δεν διασφαλίζει από μόνη της μια πραγματικά διαφορετική κατάσταση στον φοιτητικό σύλλογο.

Αυτό που τώρα προέχει, είναι να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις, να συσπειρώσουμε τους συναδέλφους που ακόμα δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες του συλλόγου, να τους πείσουμε και για την ανάγκη της οργανωμένης πάλης. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που απέχουν, δεν το κάνει από αδιαφορία, αλλά βασικά, επειδή πιστεύει πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Είναι αυτή την λογική που πρέπει να ανατρέψουμε –  χτίζοντας το κίνημα και αναπτύσσοντας αγώνες που να μπορέσουν να φέρουν κάποιες πρώτες νίκες.

Τελικά βέβαια, πρέπει να μεταφέρουμε το παράδειγμα του ΤΗΧΕΙ και στις υπόλοιπες σχολές, να ανατρέψουμε σταδιακά την κυριαρχία της ΠΑΣΠ  και να συναντηθούμε με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, στον αγώνα ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Τα δύσκολα λοιπόν είναι μπροστά μας. Όμως από χτες δίνουμε τον αγώνα μας από πολύ καλύτερες θέσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα