Κέρκυρα: Όχι στις διώξεις αγωνιζόμενων φοιτητών!

Δημοσιεύουμε κείμενο που μοιράζει η «Συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους φοιτητές» στην Κέρκυρα, στην οποία συμμετέχει η τοπική οργάνωση του «Ξ»,  σχετικά με τι διώξεις που υφίστανται, από καθηγητές και την πρυτανική αρχή, πέντε φοιτητές, για τη δράση τους στο φοιτητικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια

 

Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι παράνομοι» – δεν είναι «νόμιμοι» – είναι δίκαιοι                  

Στις 7 του ερχόμενου Δεκέμβρη το φοιτητικό κίνημα πρόκειται να βρεθεί στο εδώλιο. Ο λόγος; Πέντε φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου διώκονται από την πρυτανική αρχή και μεγαλοκαθηγητάδες του ιδρύματος για τη δράση τους στο φοιτητικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που ήτανε να πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο χρόνο αλλά αναβλήθηκε, καθώς ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγόριας και πρώην καθηγητής τους Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ., Ι. Σαριδάκης, έλειπε την ημέρα της δίκης, προφασιζόμενος ασθένεια και μάλιστα αιτήθηκε μέσω του δικηγόρου του στην επόμενη εκδίκαση της υπόθεσης να παρευρεθεί ως κατήγορος για της υποθέσεις που εμπλέκεται. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ίσως ο πρώτος καθηγητής που σε ελληνικό πανεπιστήμιο μηνύει τους ίδιους τους φοιτητές του.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις διώξεις το επίπεδο της διαστρέβλωσης γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη  διάρκεια διεκδικήσεων των φοιτητών δεν έχει προηγούμενο. Ο πρώην αντιπρύτανης οικονομικών του Ι.Π., Σ. Κάτσιος μαζί Ι. Σαριδάκη είναι οι κύριοι υπεύθυνοι μίας πρωτοφανούς στοχοποίησης αγωνιστών/τριών του φοιτητικού κινήματος. Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο την ποινικοποίηση όλων των φοιτητικών και εργατικών αγώνων οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για μία χαώδη δικογραφία που χρησιμοποιεί ανακοινώσεις φοιτητικών παρατάξεων, απόψεις καθηγητών και προσωπικές έριδες σαν γεγονότα τα οποία θεωρούνται έκνομα και πρόκειται να εκδικαστούν.

Οι διώξεις αφορούν συλλογικές αποφάσεις φοιτητικών οργάνων, κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και εργατικούς χώρους, καταλήψεις ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία ελεύθερων φοιτητικών χώρων που λειτούργησαν σε αχρησιμοποίητες αίθουσες του πανεπιστημίου. Τόσο στις καταθέσεις των εν λόγω καθηγητών όσο και σε αυτές που έδωσαν στην αστυνομία πολλά στελέχη της ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ πράγματα και καταστάσεις παρουσιάζονται παραποιημένα με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και τον εκφοβισμό τόσο των εμπλεκόμενων και διωκόμενων φοιτητών όπως επίσης και όλων όσων θέλουν να αντισταθούν στο ξεπούλημα της ζωής τους.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο την αναχαίτιση των διεκδικήσεων και τη καταδίκη των κινηματικών αγώνων και της συλλογικής δράσης. Η ποινικοποίηση των συγκεκριμένων αγώνων σημαίνει ταυτόχρονη ποινικοποίηση όλων των φοιτητικών και εργατικών αγώνων τα τελευταία χρόνια. Των απολυμένων καθαριστριών, του κλεισίματος της ΕΡΤ, των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, των μηνυόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, των επιστρατευμένων απεργών και των απεργών της Χαλυβουργίας και όλων των πολιτών που κινητοποιούνται και αγωνίζονται όλα τα τελευταία χρόνια.

Η απάντηση του κινήματος πρέπει να είναι μαζική και ξεκάθαρη:

Οι κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται, δεν καταστέλονται
Αθώωση όλων των κατηγορουμένων

7,125ΥποστηρικτέςΚάντε Like
588ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής