Κερατσίνι – Δραπετσώνα: Ανατροπές στις εκλογές των Εργαζομένων του Δήμου

Την Πέμπτη 2 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Μιλήσαμε με τον σύντροφο Χαράλαμπο Μωυσίδη, ο οποίος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας (παράταξη δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς)

  • Χαράλαμπε, πες μας για το αποτέλεσμα των εκλογών

Στις εκλογές αυτές πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η παράταξη Πάμε Αλλιώς (διάσπαση ΠΑΣΚΕ) με 172 ψήφους και 5 έδρες

Στη δεύτερη θέση ήρθε η Ενωτική Πρωτοβουλία με 162 ψήφους και 5 έδρες και στην τρίτη η ΔΑΣ (ΚΚΕ) με 109 ψήφους και 3 έδρες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη, καθώς από τους 550 περίπου εργαζόμενους στο Δήμο ψήφισαν οι 468.

  • Πώς εκτιμάς το αποτέλεσμα;

Εκείνο που δείχνει το αποτέλεσμα αρχικά είναι μια σαφή ήττα της ΔΑΣ, η οποία στις προηγούμενες εκλογές (2012) ήταν πρώτη δύναμη. 

Η απήχηση της παράταξης του ΚΚΕ έχει μειωθεί, πράγμα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνολικότερη πολιτική του στάση μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από την άλλη, η παράταξη «Πάμε Αλλιώς» προσπάθησε να δώσει έναν υπερκομματικό χαρακτήρα στο ψηφοδέλτιό της αλλά και στην εκλογική αναμέτρηση. Όμως, είναι ξεκάθαρο το πολιτικό της στίγμα, αυτό του συνεχιστή δηλαδή των λογικών της ΠΑΣΚΕ.

  • Πώς κρίνεις το αποτέλεσμα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας»;

Το αποτέλεσμα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πήρε 45 ψήφους παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές και 3 έδρες περισσότερες. 

Αυτές οι ψήφοι αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν άποψη και θέση και ότι επιβραβεύουν μια ριζοσπαστική πολιτική αντίληψη μέσα στο εργατικό κίνημα. Έδειξαν ότι εμπιστεύονται την παράταξή μας. 

Γι’ αυτό το λόγο εμείς θα βαδίσουμε με γνώμονα τη δική μας, συγκεκριμένη, πολιτική άποψη, μια άποψη που συνδέεται και καθορίζεται από τη συγκυρία και την κρίση του καπιταλισμού που ζούμε.

  • Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της παράταξης;

Η δράση της παράταξης θα πρέπει να στηριχτεί στο πλαίσιο για το οποίο ψηφίστηκε από τους εργαζόμενους. Πρέπει δηλαδή με συγκεκριμένο τρόπο να εκφράσουμε μια αντίληψη για το πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και στην ουσία να υπάρχουμε μέσα στο χώρο εργασίας μας. Δεν πρέπει να χαθεί η πολιτική μας ταυτότητα τόσο μέσα όσο και έξω από το ΔΣ. Να παλέψουμε για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο, χωρίς πελατειακές λογικές και πάντα μέσα από τη λογική ότι αυτά εξαρτώνται άμεσα από τις κεντρικές πολιτικές.  

  • Τι προβλήματα υπάρχουν στο χώρο σας;

Καταρχήν, τα προβλήματα του Δήμου είναι ίδια με τα μέσα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους όλης της χώρας. Για παράδειγμα ένα πολύ μεγάλο και «πολυδιαφημισμένο» πρόβλημα είναι το θέμα με τα 640 στρέμματα των πρώην Λιπασμάτων στην περιοχή της Δραπετσώνας και την παράδοσή τους στο Μελισσανίδη. Μια κατάσταση που αν δεν ανατραπεί, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας των πολιτών όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά θα είναι μεγάλη. Όμως, για να δικαιολογήσω και αυτό που σου είπα στην αρχή, παρόμοια προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στις Σκουριές και στο Ελληνικό;

Πρόβλημα που επίσης πρέπει να αναφέρουμε είναι και το θέμα των 27 συναδέλφων από τον πρώην Δήμο Δραπετσώνας, που όμως είναι μεγάλο ζήτημα για να αναλυθεί τώρα. Από ‘κει και πέρα, σαφώς και υπάρχουν και άλλα ειδικά  προβλήματα, όπως ελλείψεις στην υγιεινή και την ασφάλεια για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Όμως και αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των κεντρικών πολιτικών που ασκούνται.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής