Κένυα: δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς εκδιώκονται από τις περιοχές τους

 

Η ιθαγενής φυλή Sengwer ζει εδώ και αιώνες στο δάσος Embobut της Κένυας. Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να τους απομακρύνει βίαια από τις περιοχές τους, κατηγορώντας τους ως «καταπατητές». Μάλιστα, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές και μόνιμες οι «εξώσεις», τις οποίες έχει αναλάβει η Δασική Υπηρεσία της χώρας, (που χρηματοδοτείται αδρά από την Παγκόσμια Τράπεζα) παίρνουν τη μορφή εμπρησμών των σπιτιών των αυτοχθόνων, οδηγώντας τους στην πλήρη απόγνωση και σταδιακά στην εξαφάνιση.

Η μαζική βίαιη εκδίωξη μιας ολόκληρης φυλής από τις περιοχές της γίνεται στο όνομα της «προστασίας» του δάσους και των εγκαταστάσεων ύδρευσης που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ «Πρόγραμμα για τους Ανθρώπους των Δασών», σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες η Δασική Υπηρεσία της χώρας εκδίωξε ιθαγενείς κατοίκους και ανέλαβε τον έλεγχο δασικών εκτάσεων, στόχος ήταν η ιδιωτικοποίηση. Οι περιοχές αυτές και η βιοποικιλότητα που φιλοξενούσαν έδωσαν τη θέση τους  σε αγροτικές καλλιέργειες και άλλων ειδών κερδοσκοπικές επενδύσεις. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, εξηγεί η ΜΚΟ είναι ότι  «η κυβέρνηση της Κένυας αντιμετωπίζει την προστασία του δάσους με αποικιακό τρόπο, εκδιώκοντας αυτούς που το προστατεύουν εδώ και αιώνες».

Από τα μέσα του Γενάρη, οι εμπρησμοί των σπιτιών των αυτοχθόνων, όπως και των αποθεμάτων τροφίμων τους και άλλων βασικών αγαθών, πήρε μορφή επιδημίας, με πάνω από 1.000 σπίτια να έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής. Όλα αυτά, την ώρα που το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει το δικαίωμα των ιθαγενών να κατοικούν στη γη των προγόνων τους, ενώ δύο δικαστικές αποφάσεις του 2013 απαγορεύουν στην αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία να συνεχίσει τους εμπρησμούς και τις εξώσεις.

Ωστόσο, οι διώκτες των Sengwer επιμένουν στο καταστροφικό τους έργο και μάλιστα σκοπεύουν να το επεκτείνουν στους κατοίκους των λόφων Cherangany.

Η οργάνωση Avaaz κάνει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην εκδίωξη των Sengwer από το δάσος Embobut στην παρακάτω σελίδα:

http://www.avaaz.org/en/stop_the_forced_evictions_greek/?bCIqFdb&v=35610

Άλλες πηγές:
http://www.survivalinternational.org/news/9932
http://www.trust.org/item/20140109205601-2iebf/
http://www.forestpeoples.org/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα