«Κέντρο Υγείας» Μύτικα: κοντά στη θάλασσα και μέσα στη διαφθορά

Άρθρο της Σοφίας Μανούσου, αγροτικής γιατρού, «ΚΥ»Μύτικα

Ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, όπου η υποφαινόμενη κάνει την πρακτική της (αγροτικό) έγινε τους τελευταίους μήνες ένα μέρος με πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά και..ελαφρώς τρομοκρατικό κλίμα..

Ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει ένα κατ’ όνομα «κέντρο υγείας» (ΚΥ). Κάθε ΚΥ πρέπει να διαθέτει ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ γιατρούς, νοσηλευτές, ακτινολόγο, μικροβιολόγο και… εννοείται ασθενοφόρο. Ενώ το εν λόγω λυόμενο (…) λίγων τετραγωνικών, μέχρι πρόσφατα διέθετε απλά 2 αγροτικούς ιατρούς και μια εργαζόμενη στην καθαριότητα.

3-4 μήνες αφού ανέλαβα υπηρεσία γινόταν πλέον φανερό πως οι κάτοικοι ήταν απαράδεκτα ακάλυπτοι υγειονομικά. Έτσι,

– Σε συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων στο Νοσ. Μεσολογγίου εστάλη στον μάνατζερ του Νοσ. Μεσολογγίου αναφορά των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων και αίτηση κάλυψης των κενών σε προσωπικό κ δευτερευόντως σε εξοπλισμό.

– Διαμορφώσαμε κείμενο (με την υπογραφή του σωματείου) που καλούσε τους κατοίκους να αναλάβουν δράση υπέρ της στελέχωσης του ΚΥ,επικουρώντας την προσπάθεια που ήδη γινόταν από τους εργαζόμενους.

Παράλληλα μ’ αυτά, ήδη από τον 2ο μήνα υπηρεσίας, γινόταν προσπάθεια να προστατευθούν τα ταμεία από διαπιστωμένες οικονομικές απάτες.

Συγκεκριμένα, για να γράφονται φάρμακα στα βιβλιάρια ασθενών, ζητείται πλέον ιατρική γνωμάτευση, όπως προβλέπεται νομικά. Και δε γράφονται τυφλά ό,τι κουτάκια αραδιαστούν μπροστά μας, συμπεριλαμβανομένων ναρκωτικών-ηρεμιστικών κοκ… Κάτι βέβαια που θίγει σοβαρά κάποια οικονομικά συμφέροντα. Ενώ περιττεύει μάλλον να σημειωθεί ότι η παλιά τακτική απειλούσε την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Κατόπιν αυτών των ενεργειών, κι ενώ ήδη η αίτηση στον μάνατζερ είχε τοιχοκολληθεί στην είσοδο του ιατρείου, έγινα δέκτης 2 επιθέσεων:

1)05/07/2006: βρίσκω το αυτοκίνητό μου με τα 4 λάστιχα μαχαιρωμένα

2)13/07/2006: καλούμαι από κάτοικο της περιοχής να δω τον πίσω τοίχο του ιατρείου, όπου είναι γραμμένο με κόκκινο σπρέι σ’ όλο το μήκος του τοίχου «ΕΙΣΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑΤΡΙΝΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΟΥ!!!». (Για τα συμβάντα αυτά έγινε γραπτή αναφορά και δόθηκε δέσμευση από διοίκηση & σωματείο ότι θα γίνει μήνυση κατά αγνώστων).

Το ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

Ένα κομμάτι κόσμου έδειξε έντονη υποστήριξη. Υπήρξαν κάτοικοι που πρότειναν να ενισχύσουν την παρέμβαση και να σφυγμομετρούν τις διαθέσεις της κοινωνίας. Άλλοι θέλησαν να παρέχουν κάποια ασφάλεια (όπως να με συνοδεύουν σε ενδεχόμενο βραδινό περιστατικό).

Σε μια συνάντηση που είχα με τη δημοτική αρχή με διαβεβαίωναν πως για όλα τα προβλήματα με το ΚΥ «τρομερή προσπάθεια έχει καταβληθεί. τίποτα δε γίνεται πια». Κάτι που ωστόσο χώλαινε σε τεκμηρίωση…

4 μέρες μετά την συνάντηση αυτή και 1 μήνα μετά την έναρξη των πιο πάνω διεργασιών, το ΚΥ Μύτικα επισκέφθηκε ο μάνατζερ του Νοσ. Μεσολογγίου κ.α.

Το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική επιτυχία:

– από τις 27/7 το ΚΥ διαθέτει μία επικουρική (για 1 χρόνο) παθολόγο

– υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, οπότε μπορεί ο εφημερεύων ιατρός να διανυκτερεύει στο κτήριο.

– ξεκίνησε και συνεχίζεται ο καλύτερος τεχνικός εξοπλισμός του ΚΥ.

Επίσης,

– δόθηκε δέσμευση για ΜΟΝΙΜΟ ειδικευμένο γιατρό και ΜΟΝΙΜΟ νοσηλευτή.

– δεσμεύθηκαν ότι από 15/09/2006 και ανά 15 μέρες θα γίνεται επίσκεψη από 4 ειδικευμένους γιατρούς, αν και δεν εγγυήθηκαν για πόσο.

Συνολικά, ο κόσμος εκτιμά πολύ την προσπάθεια και το αποτέλεσμα. Εκκρεμεί η πάλη για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, η προώθηση σοβαρών επιπλέον αιτημάτων (πχ. απόκτηση ασθενοφόρου!). Μα κυρίως απαιτείται μεθοδευμένη παρέμβαση στους κατοίκους. Διότι μόνο μια δική τους οργανωμένη και χρόνια δράση θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ παράλληλα θα τους γινόταν βίωμα το πώς αυτό που δικαιούμαστε και ζητάμε, το κάνουμε λέξεις και στη συνέχεια πράξεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα