Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: διεργασίες πίσω από την πολιτική απόφαση

Σχόλιο απ’ το Ξεκίνημα

Η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διεξήχθη στις 21 και 22 Ιούνη, ήρθε μετά από μια περίοδο σημαντικών ζυμώσεων μέσα στο κόμμα. Το «κείμενο των 53», ένα κείμενο που κατατέθηκε ως «συμβολή» στην εσωκομματική συζήτηση, έκανε κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το ζήτημα της δημοκρατίας μέσα σε αυτόν όσο και για  τη δεξιόστροφή πορεία της. Το κείμενο αυτό το υπογράφουν βασικά στελέχη της αριστερής ΑΡΕΝ που αποτελούν βασικό «κορμό» της προεδρικής πλειοψηφίας (Αναλυτικά για τις διεργασίες αυτές δείτε εδώ).

Στην Κ.Ε. του περασμένου Σαββατοκύριακου η βασική αντιπαράθεση αφορούσε την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις πολιτικές του συμμαχίες. Η πολιτική της απόφαση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται η ηγεσία του κόμματος για διεύρυνση προς τα αριστερά και τη διάθεσή της για «άνοιγμα» σε δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ). Ενώ από τη μια δηλαδή αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την άλλη αναγνωρίζει ως συμμάχους και κορυφαία στελέχη που έχουν πρόσφατα (ή και όχι ακόμα;) διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του:

«Απευθυνόµαστε σε όλες τις δυνάµεις που απεγκλωβίζονται από τον µνηµονιακό χώρο, και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύµατα και τις οµάδες που αµφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνηµονίου. ∆εν ζητάµε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. ∆εν κρατάµε πολιτικό µητρώο για το παρελθόν. ∆εν θα τους αφήσουµε όµως, και δεν πρέπει να τους αφήσουµε, βορά στους εκβιασµούς των µνηµονιακών µηχανισµών».

Πρόκειται, όπως και να το δει κανείς, για ξεκάθαρο άνοιγμα προς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, και δεν εννοούμε τον κόσμο, τη βάση τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (δεν έχουν μείνει και πολλοί, άλλωστε) αλλά τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – η ομιλία του Α. Τσίπρα αναφέρεται σε «βουλευτές, ρεύματα και ομάδες…».

Η Αριστερή Πλατφόρμα, κατέθεσε μια τροπολογία, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, που κινείται κατά τη γνώμη μας στη σωστή κατεύθυνση.

Σε αυτή αναφερόταν ρητά και κατηγορηματικά η άρνηση συνεργασίας με κεντροαριστερές δυνάμεις και

«ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα».

Η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας καταψηφίστηκε τελικά με 59 υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά και 7 αποχές.

Αξίζει ασφαλώς να σημειωθεί το γεγονός ότι από τα 200 μέλη της Κ.Ε. πάνω από 50 δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία ή δεν ψήφισαν είτε υπέρ είτε κατά.  

Το πιο σημαντικό όμως που προκύπτει είναι ότι η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας καταψηφίστηκε!

Με άλλα λόγια η πλειοψηφία της Κ.Ε. αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας όχι απλά με βουλευτές αλλά ακόμα και με υπουργούς της κυβέρνησης που αφού διέλυσαν τη χώρα αποφάσισαν να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να σώσουν τις καρέκλες και τα προνόμιά τους.

Τα δείγματα της δεξιόστροφης πολιτικής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο πασιφανή που πρέπει κάποιος απλά να μην θέλει με τίποτα, για να μη μπορεί να τα δει.

Υπενθυμίζουμε ότι το σύνθημα που απογείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μάη και του Ιούνη του 2012 δεν ήταν άλλο από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θέλει να το ξεχάσει με κάθε δυνατό τρόπο. Ο λόγος δεν είναι γιατί αρνείται το ΚΚΕ – αυτό είναι το άλλοθι της ηγεσίας, το οποίο βέβαια η λαθεμένη πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ προσφέρει απλόχερα. Είναι γιατί καθώς πλησιάζει την κυβέρνηση θέλει να δώσει δείγματα «σοβαρότητας» στην άρχουσα τάξη, να της ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απειλήσει την εξουσία της, για να μην αντιμετωπίσει την αντίδραση του κεφαλαίου.

Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική. Πρώτο γιατί δεν πρόκειται να πείσει την άρχουσα τάξη! Γιατί αυτή δεν φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τις κοινωνικές δυναμικές που θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και την άνοδο στην ταξική πάλη που θα προκύψει! Δεύτερο γιατί μ’ αυτό τον τρόπο αποξενώνει τα λαϊκά στρώματα, τα οποία βλέπουν και καταλαβαίνουν, έστω ενστικτωδώς, το τι παίζεται από πίσω!

Η αριστερά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να συνειδητοποιήσει στο πλήρες της μέγεθος την πορεία συμβιβασμού στην οποία βρίσκεται η προεδρική «πλειοψηφία». Οι τρεις βασικές αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Πλατφόρμα, η ΑΝΑΣΑ και η πρόσφατα εμφανισθείσα Αριστερή ΑΡΕΝ, πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να συνομιλήσουν και να βρουν τις κοινές συνισταμένες. Και οι τρείς αυτές τάσεις θέλουν να βάλουν φρένο στη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τρεις μαζί έχουν την πλειοψηφία και μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ισχυρό φρένο. Η κάθε μια ξεχωριστά κινδυνεύει να ηττηθεί και να καρατομηθεί από τη δεξιά πτέρυγα.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα