Κείμενο που κατατέθηκε στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ από τον σ. Τ. Μαστρογιαννόπουλο (ανένταχτο) και τη «Ρόζα» και υποστηρίχτηκε από τ

Πρόταση προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας και την ακύρωση των μέτρων

Ανοιχτή επιστολή για ενιαίο μέτωπο της ελληνικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, των κινημάτων, του κόσμου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν, των συνδικαλιστικών στελεχών

Μέτωπο της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κατάργηση του Σύμφωνου Σταθερότητας

Πρωτοβουλία για συντονισμό δράσης της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των συνδικάτων για την κατάργηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές (συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας και του Συμφώνου Σταθερότητας).

_________________________

Τα χωρίς τέλος, διαδοχικά «πακέτα» μέτρων της κυβέρνησης απειλούν με κατάργηση τις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των μεταναστών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει ότι η θυσία των δικαιωμάτων μας είναι αναγκαία για «να σωθεί η χώρα», ότι «αν δεν ληφθούν τα μέτρα θα καταστραφούμε» και ότι «θα πληρώσουμε όλοι αναλογικά με τις δυνάμεις μας». Ως Αριστερά οφείλουμε να αποκαλύψουμε την κυβερνητική απάτη, να πάρουμε μεγάλες πρωτοβουλίες για την ακύρωση των μέτρων και την κατάργηση του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας. Να υποδείξουμε, με λίγες, περιεκτικές κεντρικές αιχμές – στόχους πώς πρέπει και μπορεί την κρίση να την πληρώσουν τα επιχειρηματικά κέρδη και τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και πώς μπορεί οι περικοπές δαπανών να μην αφορούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων:

– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών στο 45%.

– Υψηλοί συντελεστές φορολόγησης για τα μεγάλα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία.

– Φορολόγηση -χωρίς καμία φοροελάφρυνση- της εκκλησιαστικής περιουσίας. – Υψηλός συντελεστής ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες πολυτελείας και δραστική μείωση στα είδη πρώτης ανάγκης.

– Γενναία φορολόγηση όλων των συναλλαγών στα χρηματιστήρια μετοχών και ομολόγων.

– Δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών και ακύρωση όλων των πρόσφατων υπέρογκων στρατιωτικών παραγγελιών.

– Εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων.

Να απαιτήσουμε, στη βάση αυτή, να μην καταργηθεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων:

– αυξήσεις και όχι μείωση των μισθών και συντάξεων

– αύξηση του επιδόματος ανεργίας και των προνοιακών επιδομάτων

– αύξηση των προσλήψεων και «πάγωμα» των απολύσεων,

– αύξηση και όχι μείωση των δαπανών για υγεία, παιδεία και κοινωνικές υποδομές,

– επανάκτηση-εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μέτρων για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, των μεταναστών, των γυναικών πρέπει να συνδυαστεί με την να ανατροπή των προτεραιοτήτων που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για μας η απόλυτη προτεραιότητα είναι τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και κατακτήσεις, που πρέπει να διευρυνθούν, και όχι να περικοπούν στο όνομα των αγορών, των συμφερόντων των δανειστών της χώρας, των θέσφατων της Συνθήκης της Λισσαβόνας και του Προγράμματος Σταθερότητας.

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία ενότητας, συντονισμού και κοινής δράσης της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των ευρωπαϊκών συνδικάτων ενάντια στη Συνθήκη της Λισαβόνας και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η πρόταση πρέπει να απευθύνεται στα κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, στην Ευρωπαϊκή Αντικαπιταλιστική Αριστερά και στα αριστερά κόμματα της ευρωομάδας να αποσκοπεί στη διαμόρφωση μίνιμουμ προγράμματος κοινών στόχων και στην ανάληψη κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Μια τέτοια μάχη, ένα τέτοιο σύνολο πρωτοβουλιών δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς μια γενική και επείγουσα απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση και συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων προς τις δυνάμεις της υπόλοιπης Αριστεράς (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αλλά και τον κόσμο ή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς επίσης και τις μαχόμενες συνδικαλιστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνει μια τέτοια δημόσια πρόσκληση με τη μορφή ανοιχτής επιστολής και να τη συνοδεύσει με ανάλογες πρωτοβουλίες, διμερείς συναντήσεις, συσκέψεις κ.λπ. Επειδή όμως μια τέτοια πρόσκληση μπορεί να συναντήσει αρνήσεις ή να απαιτήσει χρόνο μέχρι να παραγάγει αποτελέσματα, αλλά και επειδή η ανάγκη για άμεση, ενωτική και μαζική δράση είναι αδήριτη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνει ανοιχτή πρόκληση για συγκρότηση, σε γεωγραφική και κλαδική βάση, ανοιχτών-ενωτικών επιτροπών αγώνα από όλους/ες όσοι/ες θέλουν να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα και το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συσφίξει την ενότητα των δικών του γραμμών. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, δεν είναι εφικτό ένα σχέδιο ενότητας και κοινής δράσης ευρύτερων δυνάμεων!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα