Δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης στον διωκόμενο συνδικαλιστή Δ. Χρηστόπουλο

Τις τελευταίες μέρες έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης στον διωκόμενο συνδικαλιστή, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας, Διονύση Χρηστόπουλου. Παρακάτω δημοσιεύουμε ενδεικτικά μερικά από αυτά. Περισσότερα για την υπόθεση της δίωξης από διευθυντές του ΟΠΑΝΔΑ και στελέχη της ΔΑΚΕ/ΝΔ, διαβάστε στην ανακοίνωση του «Ξ» εδώ.

ΚΕΔΔΑ Κίνηση για Ελευθερίες Δημοκρατικά Δικαιώματα Αλληλεγγύη

Στις 16 Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής του ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας) Δήμου Αθηναίων, Δ. Χρηστόπουλος, οδηγείται στο εδώλιο, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμησης κατ΄εξακολούθηση» σε μια ακόμα επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Η μήνυση υποβλήθηκε στις 24/5/2017 από το μέλος της ΔΑΚΕ Θ. Καράμπαμπα, που είναι ταυτόχρονα και Διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΟΠΑΝΔΑ.

Η μήνυση έγινε σε αντιπερισπασμό αιτήματος του Δ. Χρηστόπουλου για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων της εκλογικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2017 για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ. Στο πρακτικό με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας καταγράφτηκε το απολύτως οριακό αποτέλεσμα με τον Α. Στεφανόπουλο, που στηρίχτηκε από τη ΔΑΚΕ, να λαμβάνει 302 ψήφους, έναντι 301 ψήφων του ψηφοδελτίου του Δ. Χρηστόπουλου – μόλις μια ψήφος διαφορά! Αλλά υπήρξαν καταγγελίες από εργαζόμενους για σειρά από παρατυπίες (διαφορετική αντιμετώπιση ψηφοδελτίων κατά την καταμέτρηση, μη αρίθμηση, σφράγιση και μονογραφή των φακέλων και των ψηφοδελτίων, μη τήρηση λίστας υπογραφών των ψηφισάντων κ.α.). Ο μηνυτής Θ. Καράμπαμπας ήταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής και αυτός που παρέδωσε τα ψηφοδέλτια και το υπόλοιπο εκλογικό υλικό όλων των εφορευτικών επιτροπών. Ο Δ. Χρηστόπουλος προχώρησε άμεσα στην κατάθεση αιτήματος επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων, αίτημα που στήριξε και ο τότε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Κων. Μπιτζάνη. Η πλειοψηφία των μελών των εφορευτικών επιτροπών (της ίδιας παραταξιακής – κομματικής τοποθέτησης με τον Θ. Καράμπαμπα), αρνήθηκαν λέγοντας ότι δήθεν θα θιχτεί η αξιοπρέπεια και το κύρος τους. Και μάλιστα, ο Θ. Καράμπαμπας αντί να αποδεχτεί το αίτημα της επανακαταμέτρησης, προχώρησε σε μήνυση εναντίον του Δ. Χρηστόπουλου για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση.

Γίνεται φανερό ότι σε αυτή τη δίκη συμπυκνώνεται η επιχείρηση του διευθυντικού κατεστημένου οργανισμών και επιχειρήσεων από κοινού με στελέχη του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΔΑΚΕ, να τρομοκρατήσουν-φιμώσουν κάθε διαφορετική φωνή που αντιτίθεται στα σχέδια τους. Ο Δ. Χρηστόπουλος είχε κάνει επανειλημμένα σκληρή κριτική σε εισηγήσεις και πρακτικές των οποίων ο Θ. Καράμπαμπας είχε την τελική ευθύνη ως διευθυντής, ενώ είχε στηρίξει στο πλευρό της διοίκησης την περίοδο 2012-2014 από τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ (επιχειρησιακά σχέδια, προϋπολογισμούς, τεχνικά προγράμματα, οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας κοκ). 

Σε αυτή τη δίκη αποτυπώνεται η σύγκρουση δύο κόσμων. O εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός με τον αγωνιστικό ταξικό συνδικαλισμό. Οι κατεστημένοι κομματικοί μηχανισμοί με την ανιδιοτέλεια, την άρνηση υποταγής, τη μαχητικότητα. Η μήνυση εναντίον του Δ. Χρηστόπουλου είναι μια προσπάθεια φίμωσης και περιορισμού της συνδικαλιστικής του δράσης και μια εκστρατεία τρομοκρατίας των υπολοίπων εργαζομένων στον ΟΠΑΝΔΑ. Αλλά είναι καταδικασμένη σε αποτυχία από το τείχος αλληλεγγύης που υψώνεται. 

Υπερασπιζόμαστε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί μέσα από σκληρούς και αιματοβαμμένους αγώνες! Σε μια περίοδο που η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα σωματεία και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου είναι αναγκαίο να αντιτάξουμε τη συλλογική μαζική πάλη και την αλληλεγγύη. 

Απαιτούμε την αθώωση του Δ. Χρηστόπουλου καθώς και την παύση ανάλογων διώξεων εναντίων συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στην εκδίκαση της υπόθεσης, την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη στις 9:00 πμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων. 

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής

Ψήφισμα υπέρ του γονέα της πόλης μας Διονύση Χρηστόπουλου ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής του δράσης

Καταγγέλλουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης του γονέα της πόλης μας Διονύση Χρηστόπουλου στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων( ΟΠΑΝΔΑ).

Θεωρούμε την προσπάθεια αυτή όχι απλά σκανδαλώδη αλλά και επικίνδυνη. Στοχεύει ευθέως στις συνδικαλιστικές ελευθερίες αλλά ακόμα και στην ελευθερία του λόγου. Από τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, ένας συνδικαλιστής έχει όχι απλά δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να το δημοσιοποιεί.

Η άρνηση της πλειοψηφίας της εφορευτικής επιτροπής να προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψήφων, όταν υπάρχει διαφορά μόνο μιας ψήφου μεταξύ του 1ου και του 2ου, αποτελεί προκλητική στάση και καθιστά την πλειοψηφία υπεύθυνη για τις εντάσεις που έχουν προκληθεί στο χώρο.

Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με προσφυγή στα δικαστήρια η κρητική, που έγινε στους υπεύθυνους για τις απαράδεκτες διαδικασίες και πρακτικές, που ακολούθησαν στις εκλογές εκπροσώπου εργαζομένων για το ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής θα υπερασπιστούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που κατακτήθηκαν με συνεχείς αγώνες, μέχρι τέλους, όσο αντίξοες κι αν γίνονται οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Καισαριανή, 9 Σεπτεμβρίου  2022

Πανελλήνια Ομοσποινδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον συνάδελφο μουσικό και Πρόεδρο του Σωματείου της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων Διονύση Χριστόπουλο, ο οποίος διώκεται ποινικά, από Διευθυντή του ΟΠΑΝΔΑ και μέλος της ΔΑΚΕ, για τη συνδικαλιστική του δράση.

Κατά τη διαδικασία των εκλογών στις 23/3/2017, για εκπρόσωπο εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ, ο συνάδελφος ήταν υποψήφιος και ο μηνυτής μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής. Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης ήταν απολύτως οριακό με τον Διονύση Χριστόπουλο να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 301 ψήφους έναντι 302 ψήφων του πρώτου εκλεγέντος, γεγονός που οδήγησε τον συνάδελφο να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων, την οποία η Εφορευτική Επιτροπή αρνήθηκε. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αμφιβολίες για την ορθότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Η διατύπωση αμφιβολιών από τον συνάδελφο, είχε ως αποτέλεσμα την δίωξη του για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση. Ενώ κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματος, θα μπορούσαν να είχαν αρθεί μέσω της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων, εν τούτοις επιλέχθηκε από τη Εφορευτική Επιτροπή και τον μηνυτή η στείρα άρνηση κάθε περεταίρω διαδικασίας.

Είναι αδιανόητο να διώκεται όποιος ζητάει διαφάνεια στις εκλογικές διαδικασίες. Αυτά μας επιστρέφουν πολλά χρόνια πίσω σε μαύρες εποχές διώξεων των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ζητάμε την άμεση παύση της δίωξης του Διονύση Χριστόπουλου. Οι εργασιακοί αγώνες δεν είναι έγκλημα, είναι προσφορά στη Δημοκρατία. Καλούμε τους συναδέλφους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας στην κινητοποίηση του Σωματείου μουσικών της Φιλαρμονικής του ΟΠΑΝΔΑ (ΣΥΜΦΠΟΔΑ) την Παρασκευή 16/9/2022 στις 9:00 στα Δικαστήρια της Ευέλπιδων (Κτίριο 8 αίθουσα 2)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα