Καζάνι που βράζει η Υγεία – προκλητικά αμέτοχη η ΠΟΕΔΗΝ

Του Νίκου Μαλίνογλου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Σισμανόγλειο νοσοκομείου

Το νομοσχέδιο  «σκούπα» της κυβέρνησης που ο υπ. Υγείας έχει κατεβάσει σε ψήφιση στη βουλή αποτελεί μια σαρωτική προσπάθεια επιβολής άκρως αντιδραστικών ρυθμίσεων που υπαγορεύονται από την πολιτική κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ σύμφωνα με το «3ο επικαιροποιημένο μνημόνιο» εδραιώνοντας την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας. Γι΄ αυτό και πρέπει να αποτελεί casus belli για τους εργαζόμενους στην Υγεία.

Η μάχη των γιατρών

Από την  1η Φλεβάρη έχουν μπει οι βάσεις για την διαμόρφωση ενός  Παν-υγειονομικού Μετώπου.  Μετά την κατάληψη του  αμφιθέατρου  του υπ. Υγείας και  την απεργία διαρκείας που αποφάσισαν ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και οι γιατροί του ΙΚΑ, στο χορό μπήκαν και οι φαρμακοποιοί, ενώ δηλώνουν συμπαράσταση και ετοιμάζονται να συμμετέχουν και οι κλάδοι των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στην Υγεία.

Το Υπουργείο, τρομοκρατημένο μήπως και το κίνημα των γιατρών πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις,  προσπαθεί να σπάσει την απεργία των γιατρών καλώντας τους ιδιώτες και τους γιατρούς του ΟΠΑΔ να συνταγογραφούν στη θέση των γιατρών του ΙΚΑ. Η προσπάθεια του όμως φαίνεται πως πέφτει στο κενό αφού ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του κάλεσε όλα τα μέλη του να μην υπακούσουν απειλώντας μάλιστα με παραπομπή των απεργοσπαστών στο πειθαρχικό.

Νομοσχέδιο έκτρωμα

Το ν/σ σκούπα του υπουργείου έχει σαν στόχο την διάλυση της ήδη υποβαθμισμένης σήμερα δημόσιας υγείας. Ουσιαστικά ανατρέπει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Με το κριτήριο της "βιώσιμης επιχείρησης" ήδη καταργούνται δεκάδες υγειονομικές μονάδες στο ΙΚΑ. Αντίστοιχα μέτρα έχουν προαναγγελθεί και για τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτά αποτελούν τον προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει σε περικοπές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων μονάδων υγείας – πρόνοιας, με την ένταξή τους στους Καλλικρατικούς Δήμους και Περιφέρειες.

2. Με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προωθεί μια ακόμα περισσότερο υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, εξαναγκάζοντας τους να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, είτε με ιδιωτική ασφάλιση είτε με χρήματα, για τις υπηρεσίες που δεν θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Μειώνει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πληρωμές των ασφαλισμένων για ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα. Τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα λειτουργούν πια όπως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για να έχουν κέρδη από τις υπηρεσίες που θα πουλάνε στους ασθενείς.

4. Επεκτείνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία και εκχωρούνται όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημοσίων μονάδων υγείας στους επιχειρηματίες.

5. Το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων παραδίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες managers. Οι ιδιώτες που συμμετείχαν επί δεκαετίες στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων με σκανδαλώδεις συμβάσεις, θα «επιβραβευθούν» αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τις προμήθειες.

6. Οι ρυθμίσεις για τη διανομή του φαρμάκου και τους φαρμακοποιούς οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου κλάδου με την εισβολή των «super markets» στο χώρο ενώ καταδικάζουν σε κλείσιμο χιλιάδες μικρά και μεσαία φαρμακεία.

7. Επιπλέον ήδη έχει αρχίσει η εφαρμογή των «διοδίων» στα νοσοκομεία επιβάλλοντας είσοδο 5 ευρώ για κάθε ασθενή.

8. Φυσικά ούτε λόγος για κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού στα νοσοκομεία. Αντίθετα με την εφαρμογή των επιταγών της τρόικας (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) στην ουσία κάνει αδύνατη τη λειτουργία του ΕΣΥ. (για το τι προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο βλ. https://xekinima.org/arthra/view/article/to-esy-ston-kairo-toy-dnt-dialysi-kai-idiotikopoiisi/  – ΞΕΚΙΝΗΜΑ τεύχος 339 – Δεκέμβρης 2010)

H ΠΟΕΔΗΝ προκλητικά αμέτοχη

Δέκα μέτρα μακριά – ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ (στο υπ. Υγείας) -δίνεται μια σκληρή μάχη και οι μόνοι που απέχουν είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ευθύνη βέβαια δεν βαραίνει τους ίδιους αλλά τους απροκάλυπτους υποστηριχτές των κυβερνητικών πολιτικών, την πλειοψηφία της ηγεσίας  της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ)

Είναι απίστευτο!! Ούτε μια ανακοίνωση στήριξης – συμπαράστασης στον αγώνα των γιατρών!!  Ούτε καν μια καταγγελία για την επίθεση των ΜΑΤ και τον τραυματισμό της προέδρου του ΙΣΠ!! Δεν έχουν όρια…

Ανάγκη για κλιμάκωση

Οι αγώνες στην Υγεία πρέπει να συνεχίσουν και να κλιμακωθούν.

Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα γενικευμένο παν-υγειονομικό μέτωπο. Σε κάθε νοσοκομείο χρειάζεται να γίνουν συνελεύσεις και οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις και να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, με την εκλογή επιτροπών αγώνα από τα κάτω.

Πρέπει επίσης να χτιστεί ένα μέτωπο με την κοινωνία και τους ασθενείς για τη διεκδίκηση από κοινού της δημόσιας Υγείας που έχουμε ανάγκη. 

Στα πλαίσια αυτά η απόφαση της ΟΕΝΓΕ που καλεί τους πολίτες να μην πληρώνουν το εισιτήριο των 5 ευρώ είναι πολύ σωστή!

Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε έχοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων όπως έχει προβάλει και το Αγωνιστικό Ιατρικό Μέτωπο Κατάληψης του Υπουργείου Υγείας:

Aπόσυρση του πολυνομοσχεδίου – εκτρώματος που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη. Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ για την Υγεία

Κατάργηση του «χαρατσιού» – αίσχους των 3 και 5 ευρώ και της πληρωμής των εξετάσεων από τη τσέπη των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική νοσοκομειακή περίθαλψη.

Κατάργηση του αίσχους «5 φεύγουν, 1 έρχεται» και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Να αποπληρωθούν άμεσα οι οφειλές ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κλπ στους συμβεβλημένους ιατρούς

Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ

Δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη με δίκτυο κέντρων υγείας σε πόλεις και ύπαιθρο, με γιατρούς ενταγμένους στο ΕΣΥ, πρωτοβάθμια περίθαλψη δωρεάν για όλους τους ασφαλισμένους

Όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση της δημόσιας υγείας χειροτερεύει γιατί έτσι επιλέγουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Ειδικά σήμερα που λόγω της κρίσης και της ανεργίας όλο και περισσότεροι έχουν ανάγκη από τη δημόσια Υγεία είναι καθήκον τόσο των εργαζομένων στα νοσοκομεία όσο και ολόκληρης της κοινωνίας να παλέψουμε για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που θα είναι δημόσιες και δωρεάν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα