Κάτω τα χέρια από το Δημόσια Σχολεία! – Ανακοίνωση του 1ου Εσπερινού Λυκείου Περιστερίου

Ανακοίνωση του Μαθητικού Συμβουλίου του 1ου Εσπερινού Λυκείου Περιστερίου

Η κυβέρνηση υλοποιώντας την πολιτική που υπαγορεύουν τράπεζες, κεφάλαιο και δανειστές, αφού ισοπέδωσε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, τώρα δίνει το κρετσέντο της διαλύοντας τη δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της.

Στα πλαίσια της ολομέτωπης επίθεσης που διεξάγεται με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις γυμνασίων και λυκείων, τα εσπερινά λύκεια και πολλά άλλα σχολεία στην περιοχή μας (εργατούπολη με ούτως ή άλλως υψηλή σχολική διαρροή) βρίσκονται στο στόχαστρο. Διατάχτηκε το κλείσιμο και η συνένωση του 1ου Εσπερινού Γενικού Λυκείου Περιστερίου με το εσπερινό λύκειο του Αιγάλεω.

Για όσους δε γνωρίζουν και όπως φαίνεται αυτοί είναι αρκετοί, ο δήμος μας είναι ο 4ος πληθυσμιακά μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Στο σχολείο μας σπουδάζουν εργαζόμενοι μαθητές και εργαζόμενες μαθήτριες που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Μαθητές και μαθήτριες που εργάζονται όλη την ημέρα στην κόλαση και τον εργασιακό μεσαίωνα του ιδιωτικού τομέα. Τις περισσότερες φορές οι συμμαθητές μας έρχονται στο σχολείο μην έχοντας πριν πάει καθόλου στο σπίτι τους. Έρχονται με τα ρούχα εργασίας.

Το 1ο Εσπερινό Λύκειο, σχολείο που λειτουργεί από το 1949, με επάρκεια αιθουσών, και σχετικά σύγχρονες εγκαταστάσεις (θέρμανση με φυσικό αέριο, πρόσβαση ΑΜΕΑ, ανελκυστήρας, κλπ) εξυπηρετεί εργαζόμενους μαθητές από όλο το Περιστέρι αλλά και κοντινούς δήμους όπως το Ίλιον και η Πετρούπολη. Με την απόφαση αυτή ο χρόνος μετάβασης και αποχώρησης πολλαπλασιάζεται δραματικά και αν αυτό συνδυαστεί με τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών μας πετάει έξω απ’ το σχολείο.

Δυστυχώς και παρά τη θέλησή τους αρκετοί μαθητές θα διακόψουν τη φοίτηση τους στο Λύκειο. Μας κλείνουν τη πόρτα για μια καλύτερη ζωή και μας αφαιρούν το δικαίωμα στην ελπίδα. Στο εσπερινό λύκειο φοιτούν μαθητές όλων των ηλικιών. Αρκετοί από αυτούς, για διάφορους λόγους, είχαν διακόψει τη φοίτησή τους για πολλά χρόνια. Πώς είναι δυνατό να επιτελείται το παιδαγωγικό και μορφωτικό έργο, όταν μέσα σε μια αίθουσα θα υπάρχουν 30 μαθητές; Επίσης μιλάμε για συμμαθήτριες μας μητέρες, που μεγαλώνουν με πολύ κόπο και ιδρώτα παιδιά. Με την απόφαση αυτή θα επιστρέφουν σπίτι τους στις 11.30-12.00 τη νύχτα, τσακισμένες σωματικά και ψυχικά.

Εμείς οι εργαζόμενοι μαθητές της νύχτας καταλαβαίνουμε πως η εφαρμογή του «Καλλικράτη στην παιδεία» που εμπνεύστηκε η προηγούμενη και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η πάγια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, θα μας επιφέρει καίριο πλήγμα. Η μεταφορά της οικονομικής και διοικητικής ευθύνης στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους μπάζει απ’ την πίσω πόρτα ιδιώτες, μάνατζερ και χορηγούς στη δευτεροβάθμια εκπ/δευση όπως επιχειρείται και με τους συναδέλφους μας φοιτητές.

Γι’ αυτό προειδοποιούμε τη διοίκηση του Δήμου μας πως στην κρίσιμη αυτή ώρα αν δεν είναι δίπλα μας, θα είναι απέναντί μας. Ο περιστεριώτικος λαός μαζί με όλο το λαϊκό κόσμο που πλήττεται από τη βαρβαρότητα,  έχει τη δύναμη και τις παραδόσεις για να παλέψει για τα δικαιώματά του και των παιδιών του και να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης.

 

Όλοι μαζί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινωνία απαιτούμε:

  • Άμεση απόσυρση της απόφασης για συγχωνεύσεις-καταργήσεις λυκείων και γυμνασίων
  • 20 μαθητές ανά τμήμα, διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης  με οικονομική και διοικητική ευθύνη του κράτους
  • 5% του ΑΕΠ για τη δημόσια χρηματοδότηση της Παιδείας
  • Ενιαία δημόσια δωρεάν 12χρονή υποχρεωτική εκπαίδευση και 2χρονή προσχολική αγωγή
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Κάτω τα χέρια από το δημόσιο Πανεπιστήμιο  

Μαθητικό Συμβούλιο 1ου Εσπερινού Λυκείου Περιστερίου

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής