Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ!

Η κυβέρνηση αυτή, όπως βέβαια και οι προηγούμενες, του Καραμανλή και του Σημίτη, έχουν μόνο ένα τρόπο να περάσουν τις πολιτικές τους: τα ψέματα και τη λασπολογία, ενάντια στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα ενάντια στα μαχητικά συνδικάτα.

Βρώμικη επίθεση ενάντια στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ…

Η ΔΕΗ είναι το μεγάλο φιλέτο της περιόδου και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ το συνδικάτο των εργαζομένων το οποίο πρέπει να απαξιωθεί και να αποδυναμωθεί, ώστε η επίθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί. Έτσι, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζής, ανακάλυψε διαφθορά και παράνομη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος μέχρι χτες έπαιρνε επιδοτήσεις από τη ΔΕΗ για τον Σύλλογό του, τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας1… ανακάλυψε ότι υπάρχει διαφθορά, ακριβώς όταν η ΔΕΗ βγαίνει στο σφυρί!

Όπως σωστά κατάγγειλαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ τα λεφτά αυτά, συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τα εισπράττει εδώ και 27 χρόνια, μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις του Συνδικάτου με τη Διοίκηση (οι οποίες έχουν την ισχύ νόμου). Ο γενικός επιθεωρητής, που θα βάλει υποτίθεται τάξη στη διαφθορά, πιάστηκε ψεύτης και απατεωνίσκος – ένα μικρό πιονάκι, άβουλο και πειθήνιο!

…βάσει σχεδίου

Ας μην κουραζόμαστε όμως να ψάχνουμε το θέμα.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραψε, πρόσφατα2, ότι σε σύσκεψη της Τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αποφασίστηκε η αποδυνάμωση της ΓΕΝΟΠ, σαν προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Απλά και καθαρά! Μετά ο κύριος επιθεωρητής ανέλαβε το έργο του… 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους – τα συμπεράσματα είναι απλά!

  • Η μετοχή της ΔΕΗ σήμερα πουλιέται στα 12 ευρώ. Πριν από 3 χρόνια είχε 37€. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους ιδιώτες (ειδικά για τον γερμανικό κολοσσό RWE) να ξεκοκαλίσουν τη ΔΕΗ. Τέτοιο ξεπούλημα ούτε στα πιο άγρια όνειρά τους δεν ελπίζανε.
  • Με 3 μετοχοποιήσεις στη σειρά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πουλήσανε το 49% της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Τώρα θέλουν να δώσουν τη ΔΕΗ συνολικά σε ιδιώτες, παραχωρώντας σε πρώτη φάση ακόμα 17%.
  • Από τις 3 αυτές (μέχρι στιγμής) μετοχοποιήσεις το κράτος εισέπραξε 1,4 δις €! Την ίδια περίοδο με το 51% που έχει κρατήσει, η κυβέρνηση, πήρε 645 εκ.€ από μερίσματα.
    Τι δείχνει αυτό;  Ότι αν η κυβέρνηση είχε κρατήσει το άλλο 49% των μετοχών της ΔΕΗ, θα είχε εισπράξει συνολικά κοντά 1,35 δις ευρώ! Δηλαδή σε μερικά μόνο χρόνια θα είχε εισπράξει από την κερδοφορία της ΔΕΗ όλα όσα κέρδισε με την μετοχοποίηση και η ΔΕΗ θα παρέμενε δημόσια για να προσφέρει κι άλλα «κέρδη» στα ταμεία του κράτους3.
  • Το μόνιμο ρεφρέν των κυβερνώντων είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν πιο χαμηλές τιμές. Ας δούμε τι λέει η πράξη κι όχι οι ψευτο-θεωρίες των κυβερνώντων:
    Στη Νορβηγία οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, αυξήθηκαν 89%!! Στην Ουγγαρία 64%! Στη Δανία 64%!Στην Τσεχία 84%!Στη Σουηδία 71%!4

Αυτή η μάχη μας αφορά όλους

Ο πρώτος λόγος που η μάχη των εργαζομένων στη ΔΕΗ αφορά όλη την κοινωνία, είναι γιατί την επόμενη της νέας μετοχοποίησης θα δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Αν η διεθνής εμπειρία δεν πείθει, τότε ας διαβάσουμε τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της ΔΕΗ, Αθρούρου Ζερβού, τον περασμένο Μάρτη: «η αναδιάρθρωση [που ετοιμάζει η κυβέρνηση] θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες κατά 30% στην επόμενη τριετία»5

Μας αφορά και γι’ ακόμα ένα λόγο: δεν συμφέρει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να χτυπιούνται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν καλύτερες συνθήκες και μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα, γενικά μιλώντας. Όμως όσο περισσότερο κτυπιούνται αυτοί τόσο περισσότερο θα κτυπηθεί ο ιδιωτικός τομέα στη συνέχεια. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δεν αποτελεί απόδειξη γι’ αυτό;

Η μάχη μπορεί να δοθεί και να κερδηθεί

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν σαν η βαριά μεραρχία που θα βάλει την κυβέρνηση στη γωνία και θα δώσει στο εργατικό κίνημα την ελπίδα της νίκης. Το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ έχει μια μεγάλη ιστορία μαχητικών αγώνων και δηλώνει πως θα δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος – μέχρι και τη φυλακή.

Η μαχητικότητα και ο ηρωισμός της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ (αυτό ισχύει για ένα τμήμα της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ κι όχι για το σύνολο) είναι ασφαλώς η πρώτη προϋπόθεση για τη νίκη. Όμως αυτό δεν φτάνει.

Γιατί τα μαχητικά στοιχεία που είναι μπροστά στη μάχη της ΓΕΝΟΠ και λένε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη «να μας βάλει φυλακή» πρέπει να ξέρουν πως η κυβέρνηση θα τους βάλει φυλακή, αν αυτό είναι απαραίτητο για να περάσει την πολιτική της. Εξάλλου, πρέπει να ξέρουν πως η κοινωνία περιμένει να τους κρίνει στην πράξη κι όχι από τα λόγια τους.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, ήταν μέχρι πρόσφατα «φίλος» του προέδρου της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλου και υποστηρικτής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Είναι φανερό πως σήμερα χρειάζεται να αναζητήσει άλλες συμμαχίες. Αυτές δεν βρίσκονται στα επίπεδα των κορυφών. Βρίσκονται στην κοινωνία, στα στρώματα που δίνουν και θα δώσουν μάχες την επόμενη περίοδο.

Άνοιγμα του μετώπου, συντονισμός και κλιμάκωση των αγώνων!  

Η ΓΕΝΟΠ από μόνη της δεν μπορεί να νικήσει την κυβέρνηση! Μπορεί όμως να πάρει την πρωτοβουλία για ένα μέτωπο κατ’ αρχήν ανάμεσα σε όλες  τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ) που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση. Αυτές είναι: ο Iππόδρομος, το φυσικό αέριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΕΥΔΑΠ κοκ. Το μέτωπο δεν τελειώνει εδώ. Το σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες θα νοιώσουν τη λαίλαπα στο άμεσο μέλλον. Στο χώρο των ΜΜΕ, η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει. Τα ΕΛΠΕ κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις. Οι συμβασιούχοι, παντού, βράζουν από οργή.

Με όλους αυτούς μπορεί να υπάρξει κοινό, συντονισμένο, απεργιακό μέτωπο! Και στο βαθμό που υπάρξει τέτοιο μέτωπο είναι ανίκητο – θα ξεσηκώσει ακόμα «και τους πεθαμένους» μέσα στο ελληνικό εργατικό κίνημα! Η κυβέρνηση θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να υποχωρήσει ή να πέσει!

Είναι διατεθειμένη η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο; Να δει τον εαυτό της σαν την αιχμή του δόρατος συνολικά του ελληνικού εργατικού κινήματος και να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του να κτιστεί αυτό το μέτωπο; Είναι διατεθειμένη να φτάσει μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρότι η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ προέρχεται απ’ το ΠΑΣΟΚ; Από την απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα θα κριθούν οι μάχες, οι νίκες ή οι ήττες, του εργατικού κινήματος στους επόμενους μήνες.

Παρά το βρώμικο πόλεμο, η πλειοψηφία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο ΣΚΑΪ και το αφεντικό του, ο κ. Αλαφούζος, είναι γνωστοί για την απέχθειά τους προς τα εργατικά στρώματα και τους αγώνες τους. Ο Αλαφούζος που ποτέ δεν φείδεται να παριστάνει τον δημοκράτη, δεν επιτρέπει το συνδικαλισμό στα Μέσα που ελέγχει, απολύει συνδικαλιστές λόγω της δράσης τους και αρνείται να αναγνωρίσει Συλλογικές Συμβάσεις! Τόσο δημοκράτης!

Ακόμα όμως και η έρευνα που το συγκρότημα του ΣΚΑΙ ανέθεσε στην Public Issue (Πως κρίνουν οι Έλληνες τις Ιδιωτικοποιήσεις, Σάββατο, 30 Απριλίου 2011, www.publicissue.gr) δείχνει πως η πλειοψηφία είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: 48% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, 47% υπέρ και ένα μικρό ποσοστό, 5% δηλώνουν αδιάφοροι για το θέμα..

Πως απαντάμε στη διαφθορά των συνδικαλιστών

Ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι και «λαμόγια» στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εξάλλου, το αναγνώρισε δημόσια.6 Καλή αυτή η αναγνώριση, όμως τα μέτρα που θα διαφυλάσσανε το κύρος και την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος έπρεπε να είχαν ήδη παρθεί!

Ας μην αναζητούμε όμως μόνο «ατομικές» ευθύνες στον εκφυλισμό των συνδικαλιστών. Το θέμα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό: όσοι είναι προσδεδεμένοι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν πρόκειται παρά να αναπαράγουν τη διαφθορά του συστήματος, το ρουσφέτι, τη «λαμογιά».

Από «τα πάνω» δεν υπάρχει καμία ελπίδα να δοθεί λύση. Μόνο «από τα κάτω», από τη βάση και τους αγώνες του κινήματος: παλεύοντας για ένα δημόσιο που να τελεί υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση και για ένα συνδικαλιστικό κίνημα με δημοκρατία και έλεγχο των συνδικαλιστών από τη βάση.

 

_____________________

1 Από το σάιτ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
2 Καθημερινή, 15/2/2001
3 Βλέπε συνέντευξη Νίκου Φωτόπουλου, στους συντάκτες του καθημερινού τύπου, 28/4/2011
4 Από το σάιτ της ΓΕΝΟΠ
5 Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 20 Μαρτίου 2011
6  Συνέντευξη Ν. Φωτόπουλου, 28/4/11

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα