Κάτω τα χέρια από την τέχνη και τους ανθρώπους που την εκφράζουν!

Σχόλιο του «Ξ»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και μαζί με αυτόν μαίνεται και ο πόλεμος προπαγάνδας των κυβερνήσεων και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. 

Έχουμε αναφέρει ξανά σε άρθρα μας πως Ρώσοι καλλιτέχνες και έργα τέχνης σε Ελλάδα και εξωτερικό πέφτουν θύματα αυτού του πολέμου. Και καθημερινά προστίθενται νέα ονόματα. Ένα από τα τελευταία είναι του Tugan Sokhiev ο οποίος παραιτήθηκε από μουσικός διευθυντής των μπαλέτων Μπολσόι όπως και από την αντίστοιχη θέση που είχε στην Εθνική Ορχήστρα της Τουλούζης μετά από πιέσεις που του ασκήθηκαν στην Γαλλία να διαλέξει πλευρά. 

Στην Ελλάδα Εθνική Λυρική Σκηνή όπως και Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθήνας κλήθηκαν να ταυτιστούν με την επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι πλήρης στήριξη στο ΝΑΤΟ και εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα με την έναρξη των παραστάσεων με τον ύμνο της Ουκρανίας στην μια περίπτωση και με δήλωση στήριξης προς την Ουκρανία στην άλλη.

Οι καλλιτέχνιδες/ες κράτησαν σε όλες τις περιπτώσεις μια γενναία και καθαρή αντιπολεμική στάση. Τα σωματεία τους με δημοκρατικές ψηφοφορίες των μελών τους αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις άνωθεν εντολές και τίμησαν την τέχνη ως μέσο συναδέλφωσης και αλληλεγγύης των λαών.

Η στάση τους αυτή όπως και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν διαστρεβλώθηκαν και κατασυκοφαντήθηκαν από πολλά ΜΜΕ που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα σωματεία ως αντιδημοκρατικά και τις/τους καλλιτέχνιδες/ες ως έρμαια συγκεκριμένων συνδικαλιστών, υποβιβάζοντας έτσι τη νοημοσύνη και τα κριτήριά τους. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. 

Αναδημοσιεύουμε ανακοινώσεις του Συλλόγου Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα εν λόγω περιστατικά. 

Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων

Ανακοίνωση καταγγελίας και  συμπαράστασης   

Ο σύλλογος μουσικών της Φιλαρμονικής, συμπαραστέκεται στους  συναδέλφους της συμφωνικής ορχήστρας και της χορωδίας και καταγγέλλει την προσπάθεια συκοφάντησης τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.    

Η συλλογική τους απόφαση να μην εκτελέσουν τον Εθνικό Ύμνο της Ουκρανίας, όπως τους ζητήθηκε στην προγραμματισμένη  συναυλία τους την Παρασκευή 4 Μαρτίου, συμβάλλει στην προσπάθεια  ενότητας  και αδελφοποίησης των λαών μέσω της τέχνης, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα τους, μη επιτρέποντας έτσι να χρησιμοποιείται η τέχνη ως  προπαγανδιστικό εργαλείο του ενός ή του άλλου εμπλεκόμενου στρατοπέδου. 

Η προπαγάνδα αυτή κορυφώνεται στις μέρες μας από την κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί την τέχνη και τον πολιτισμό προκειμένου να ενισχύσει  την πολιτική που ακολουθούν ΕΕ- ΗΠΑ με στόχο την  μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία. Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν είναι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης μέσω της Υπουργού Πολιτισμού να ακυρώσει παράσταση με έργο του Τσαϊκόφσκι και να δώσει «οδηγία» για την αναστολή κάθε συνεργασίας με Ρώσους καλλιτέχνες.

Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια φίμωσης και λογοκρισίας της τέχνης και του πολιτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μέσω του απαράδεκτου αποκλεισμού έργων αλλά και καλλιτεχνών Ρωσικής καταγωγής. 

Καταγγέλλουμε τη στάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ΜΜΕ που αναπαράγουν άκριτα προσωπικές απόψεις οι οποίες διαστρεβλώνουν τις συλλογικές αποφάσεις των εργαζομένων και ζητάμε να προχωρήσουν στην άμεση αποκατάσταση τους. 

Συνάδελφοι- συναδέλφισσες, χαιρετίζουμε την απόφαση σας να μην επιτρέψετε η Τέχνη να υπηρετήσει το μίσος ανάμεσα στους λαούς, να μην γίνει μέρος της προπαγάνδας του ενός η του άλλου στρατοπέδου αλλά να παραμένει στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του πολέμου.                                                                                  

Το Δ.Σ του συλλόγου της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων 

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ανακοίνωση για την παρέμβασή μας στην παράσταση του Οθέλλου

Στην παράσταση «Otello» το Σάββατο 5 Μαρτίου, η καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου προέβη σε μια κίνηση που δημιούργησε αντιδράσεις στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Αποφάσισε να διαβάσει μια ανακοίνωση στο κοινό, σχετική με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω ενός συναδέλφου, λέγοντας ότι εκφράζει και τους εργαζομένους της ΕΛΣ, χωρίς όμως να έχουμε ερωτηθεί αν συμφωνούμε με το περιεχόμενό της αλλά ούτε και με τον τρόπο που θα την παρουσίαζε στο κοινό (έχοντας το συνάδελφο να κρατάει την Ουκρανική σημαία).

Μετά απ’ αυτή την κίνηση θεωρήσαμε υποχρέωσή μας μετά το τέλος του διαλλείματος να ενημερώσουμε το κοινό με την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κίνηση που έκανε η διοίκηση, χωρίς να ερωτηθούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να βγάλει μια ανακοίνωση που δείχνει μια μονομέρεια με το θέμα του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία.  Εμείς δεν τασσόμαστε με καμία πλευρά του πολέμου. Η τέχνη πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ουκρανικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική προπαγάνδα για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Λέμε τώρα να σταματήσει ο πόλεμος. » 

Στις αντιδράσεις του κοινού (θετικές και αρνητικές), παρενέβη ο σολίστ Αντονένκο ο οποίος είπε προς εμάς «ότι δε θέλει η τέχνη να μπλέκεται με την πολιτική» και προς το κοινό «Είμαι Ουκρανός, έχω συγγενείς στην Ουκρανία αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εδώ και 8 χρόνια»  

Για όσους λένε διάφορα στα social media και προσπαθούν να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα για την παρέμβασή μας, έχουμε να πούμε ότι:

Η διοίκηση, διαλέγοντας μεριά, χρησιμοποίησε τον πόνο και την αγωνία του συναδέλφου για τους συγγενείς του στην Ουκρανία για να συνεχίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης – που είδαμε και πρόσφατα στο Δήμο Αθηναίων όπου ζητήθηκε εκτός προγράμματος να παιχτεί ο Ουκρανικός Ύμνος – να νομιμοποιηθεί στην συνείδηση του Ελληνικού λαού η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς.

Δεν έχουμε δει όμως να δείχνει την ίδια ευαισθησία εδώ και 8 χρόνια γι’ αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, ούτε παλαιότερα για την επίθεση στη Συρία, στο Ιράκ κ.α

Έχει μεγάλη ευθύνη όταν συντάσσεται με τις επιλογές του Υπουργείου, της κυβέρνησης και της ΕΕ όπου στοχοποιούνται Ρώσοι καλλιτέχνες και έργα Ρώσων συνθετών. 

Χρόνια τώρα στο θέατρο συνυπάρχουμε αρμονικά με συναδέλφους Ρώσους, Ουκρανούς, Μολδαβούς κ.α Δε θα αφήσουμε σε καμιά διοίκηση και σε καμία κυβέρνηση να μας χωρίσει. Δεν τασσόμαστε με καμία πολεμική πλευρά, με καμία πολεμική προπαγάνδα μέσω του πολιτισμού. 

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας. Λέμε:

  • Η τέχνη πρέπει να παίρνει θέση, αλλά υπέρ των λαών και όχι να μπαίνει στην μέση ως σάκος του μποξ για τα συμφέροντα των λίγων.
  • Η τέχνη πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους διχάζει.
  • Δε διαλέγουμε σημαία, αλλά λαούς.
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας και όλων των άλλων Νατοϊκών χωρών από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Λ.Σ. 

Ο Πρόεδρος Νεκτάριος Σαμαρτζής 

Η  Γενική Γραμματέας Αθηνά Βρούβα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα