Κάτω από τη βάση το υπουργείο παιδείας

Όταν πριν από μερικά χρόνια ο τότε υπουργός παιδείας Γ. Αρσένης δήλωνε σε κάθε τόνο ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πέρασε στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα οδηγούσε όλους τους αποφοίτους σε μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορεί να μην έπεισε πολλούς, ωστόσο δεν ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς τη σημερινή τραγική κατάσταση.

Μετά από πολλές αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, και εξίσου πολλές και σημαντικές περιπέτειες που σήμαιναν αυτές για τους μαθητές, το τελευταίο μέτρο της εισαγωγής ορίου βαθμολογίας (10) για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οδήγησε τους μισούς σχεδόν υποψήφιους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πολλές σχολές (κυρίως περιφερειακά ΤΕΙ) βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, αφού φέτος δέχτηκαν από ελάχιστους έως και κανέναν νέο φοιτητή.

Εξετάστηκαν συνολικά 119.471 υποψήφιοι και από αυτούς πέρασαν 64.392, δηλαδή το 53,90%, (Καθημερινή 25/8), ενώ έμειναν εκτός σχολών οι 55.079 (Ελευθεροτυπία 25/8). Όσο για τα ΤΕΙ, από τα 193 πανελλαδικά, τα 86 έχουν κενές θέσεις, και σε 32 από αυτά ο αριθμός των νεοεισαχθέντων είναι μονοψήφιος. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που έμεναν κενές εξαιτίας της βάσης του 10 φτάνει τις 18.768! (Ελευθεροτυπία 25/8)

Σημαντικό επίσης στοιχείο και αρκετά ενδεικτικό σε σχέση με το ποια στρώματα χτυπήθηκαν περισσότερο από το μέτρο, είναι ότι στις πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας (Κερατσίνι, Νίκαια, Πέραμα, Καλλιθέα κ.α.), ο αριθμός των υποψηφίων που αποκλείστηκαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό σε πιο πλούσιες περιοχές, όπως επίσης ότι υπάρχει σημαντική μείωση των εισαγομένων σε περιοχές όπως η Μεσσηνία (-27,52%), η Αρκαδία (-20,18%) η Λακωνία (-18,36%).(Νέα 28/8)

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση ότι φέτος οι εγγραφές Ελλήνων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια θα ξεπεράσουν το 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Συμβουλίου, έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10%. Το ίδιο περίπου ισχύει και με τα ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των ιδιωτικών ΙΕΚ, αναμένεται κι εκεί να διπλασιαστούν οι εγγραφές, και ο αριθμός των σπουδαστών να φτάσει φέτος τις 5.000-6.000, από 3.000 πέρσι.

Την ίδια ώρα βέβαια που πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση για το νέο μέτρο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που υποστηρίζει ότι το επίπεδο των πανεπιστημίων θα ανέβει, τώρα που οι «κακοί» ή «τεμπέληδες» μαθητές που έγραψαν κάτω από 10 θα μείνουν εκτός σχολών. Το πρώτο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε, είναι το αν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι οι μαθητές για την αποτυχία τους, ή αν το πρόβλημα είναι συνολικότερο. Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι συνήθως οι μαθητές με τις χαμηλές επιδόσεις δεν είναι αυτοί που «δεν διαβάζουν», ή οι «τεμπέληδες», αλλά αυτοί που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην ανάγκη των φροντιστηρίων, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Ωστόσο ο υφυπουργός παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος φαίνεται να διαφωνεί, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του στο «Βήμα», «η βάση του δέκα είναι σαν το χαλί που τραβήχτηκε ξαφνικά και φάνηκαν από κάτω τα σκουπίδια». Όπως φαίνεται ο κ. Ταλιαδούρος θεωρεί τους μαθητές που δεν κατάφεραν να περάσουν τη βάση του 10 «σκουπίδια», και επιμένει να τους χρεώνει όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το ποσοστό επιτυχίας καθορίζεται κάθε φορά από τη δυσκολία των θεμάτων, άρα το όριο του 10 δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός τρόπος «ξεκαθαρίσματος» των πανεπιστημίων.

Ωστόσο τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων μάλλον θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο το υπουργείο παιδείας, αφού όταν μιλάμε για τόσο ψηλά ποσοστά, (περίπου τους μισούς), είναι φανερό ότι δεν μπορεί όλοι όσοι απέτυχαν να ήταν αδιάβαστοι, ούτε βέβαια το 50% περίπου των υποψηφίων να μην αξίζουν να σπουδάσουν.

Όσο για τα ίδια τα πανεπιστήμια, αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα από το ότι οι «κακοί» μαθητές που μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς κατεβάζουν το επίπεδο. Όταν σε μια σειρά από σχολές οι συμβασιούχοι καθηγητές μένουν απλήρωτοι για μήνες, όταν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές σε βιβλιοθήκες, εργαστήρια κλπ, όταν στις σχολές και τα σχολεία το πιο σημαντικό που έχει να προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η λογική της παπαγαλίας, τότε το «χαμηλό επίπεδο» των πανεπιστημίων δεν οφείλεται στους μαθητές που γράφουν κάτω από 10, αλλά στην ελλιπή χρηματοδότηση, και υπεύθυνοι γι αυτό δεν είναι οι μαθητές και οι φοιτητές, αλλά το ίδιο το υπουργείο παιδείας.

Ηλέκτρα Κλείτσα

_________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα