Κάτι αλλάζει στην Αμερική…

Το «Διεθνές Συνδικάτο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες» στηρίζει τον σύντροφο Τάι Μουρ στη Μινεσότα

Η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» συμμετέχει στις τοπικές εκλογές στη Μινεσότα με υποψήφιο τον σύντροφο Τάι Μουρ (Ty Moore).

Ο Τάι κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη του Διεθνούς Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες, συνδικάτο που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο κίνημα των φαστ φουντ στις ΗΠΑ. Με 30.000 μέλη στη Μινεσότα, η στήριξη του συνδικάτου στην υποψηφιότητα του Μουρ, είναι μία πολύ θετική εξέλιξη.

Ο Χάρισον Μπούλαρντ (Harrison Bullard) εκπρόσωπος του συνδικάτου, δήλωσε:

«Ο Τάι Μουρ πιθανότατα είναι ο πιο σημαντικός υποψήφιος που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Ο Τάι είναι εδώ και καιρό σταθερός αγωνιστής δίπλα στους αγώνες του Συνδικάτου μας… Έχει συμμετάσχει μαζί μας σε πορείες όταν η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν, και σε διαμαρτυρίες των χαμηλόμισθων εργαζομένων … Ο Τάι είναι αυτό που δείχνει, ένας αγωνιστής για την κοινωνία.»

Η εκστρατεία του Τάι, έχει υιοθετήσει τα αιτήματα του κινήματος των εργαζομένων στα φαστ φουντ, στηρίζει τον αγώνα για  την αύξηση του βασικού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, παλεύει ενάντια στις κατασχέσεις λόγω της κρίσης και μάχεται ενάντια στις απελάσεις και την εκμετάλλευση των μεταναστών. Πολλά από τα μέλη του Συνδικάτου είναι μετανάστες που αγωνίζονται ενάντια στους χαμηλούς μισθούς και στις ρατσιστικές επιθέσεις των εργοδοτών.

«Στόχος μας είναι να χτίσουμε μία πολιτική εναλλακτική για την εργατική τάξη της Μινεάπολης», δηλώνει ο σύντροφος Κέλυ Μπέλιν (Kelly Bellin) οργανωτικός υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής στη Μινεσότα. «Η φτώχεια και οι φυλετικές ανισότητες εντείνονται, αντιμετωπίζουμε κατασχέσεις σπιτιών, ανισότητα, ισοπεδωτικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Ήρθε η στιγμή να δώσουμε μια οργανωμένη απάντηση στις πρακτικές των μεγαλοεπιχειρηματιών που λύνουν και δένουν σε ολόκληρη την περιοχή μας».

35% για την Κσαμά Σαβάντ στον πρώτο γύρο των εκλογών στο Σιάτλ!

Στον πρώτο γύρο των εκλογών για το Δημοτικό Συμβούλιο του Σιάτλ το μήνα που πέρασε (Αύγουστο) η συντρόφισσα Κσαμά Σαβάντ (Kshama Sawant) πήρε ένα εντυπωσιακό ποσοστό (35%) και 44.000 ψήφους, έχοντας απέναντί της δύο υποψήφιους – και οι δύο μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο επί 16 χρόνια υποψήφιος Ρίτσαρντ Κόνλιν (Richard Conlin), παρά την οικονομική άνεση και την αναγνωρισιμότητά του, απέσπασε το 48% των ψήφων. Δεύτερη η Κσαμά με 35% θα τον αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο (το υπόλοιπο 14%  πήρε ο έτερος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι και διευθυντής της Amazon).*

Η εκστρατεία της Κσαμά επίσης βασίζεται στα αιτήματα για βασικό μισθό 15 δολάρια την ώρα, έλεγχο στις τιμές των ενοικίων και φορολόγηση των πλουσίων ώστε να χρηματοδοτηθούν η Παιδεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η Κσαμά έχει ξεσκεπάσει δημόσια τις τρομακτικές ανισότητες που ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία, με τους εργαζόμενους να υποφέρουν από τους χαμηλούς μισθούς και τις περικοπές, ενώ την ίδια ώρα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πληρώνονται με 120.000 δολάρια τον χρόνο! Η ίδια εξάλλου έχει δεσμευτεί πως σε περίπτωση εκλογής της θα πληρώνεται με το μισθό ενός μέσου αμερικανού εργαζομένου, και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα διαθέτει για την ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα του Σιατλ, έγραψε για την Κσαμά: «Όταν υπάρχει εργατική διαμαρτυρία κάπου στο Σιάτλ, η υποψήφια της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής Κσαμά Σαβάντ, είναι πάντα παρούσα». Ενώ η πρώτη σε κυκλοφορία, η «Seattle Times» την χαρακτήρισε «Πολύ αριστερή για το Σιατλ»!

Παρά τα σημαντικά αποτελέσματα της εκλογικής εκστρατείας, τα μέλη της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» τονίζουν ότι μια εκλογική επιτυχία δεν αρκεί για να αλλάξει οριστικά η κατάσταση, αφού οι μεγάλες νίκες απαιτούν σκληρούς ταξικούς αγώνες από τη μεριά του εργατικού κινήματος. Όπως δήλωσε και η Κσαμά σε πρόσφατη ομιλία της:

«…Όλη η περιοχή πρέπει να ταρακουνηθεί από μαζικούς αγώνες και κινήματα. Αυτό, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που έχει να στείλει η εκστρατεία μας αυτή στους εργαζόμενους».

_______________
* Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, κάθε υποψήφιος διεκδικεί μια συγκεκριμένη θέση στο δημοτικό συμβούλιο και αν κανείς δεν πάρει απόλυτη πλειοψηφία μετά τον πρώτο γύρο, ακολουθεί δεύτερος στον οποίο κάθε θέση διεκδικείται από τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψήφιους.

Εργαζόμενοι στα Fast Food στις ΗΠΑ: Η πρώτη γενική απεργία είναι γεγονός!

Με κύρια αιτήματα βασικό μισθό 15$ την ώρα και τη δημιουργία συνδικάτου, οι εργαζόμενοι των φαστφουντάδικων στις ΗΠΑ προχώρησαν σε συντονισμό των κινητοποιήσεων τους και οργάνωσαν την πρώτη τους γενική απεργία, την Πέμπτη 29/8!

Από τις αρχές του 2013, όταν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από πόλεις, άρχισαν να κάνουν μονοήμερες απεργίες στα καταστήματά τους και να αναδεικνύουν τα προβλήματα στην εργασία τους, ήρθαν αντιμέτωποι με μία σειρά από προβλήματα. Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν η έλλειψη συνδικάτου, που άφησε το περιθώριο στους εργοδότες να απειλήσουν ή και να απολύσουν τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην απεργία. Παράλληλα, επειδή οι μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ είναι φραντσάιζ, (και συχνά το κάθε κατάστημα όριζε την δικιά του ημέρα απεργίας, χωρίς συντονισμό με τα υπόλοιπα αφού δεν υπήρχε συνδικαλιστική οργάνωση) οι εργαζόμενοι του κάθε καταστήματος αγωνιζόντουσαν μόνοι τους, ενάντια σε διαφορετικό εργοδότη.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, το κίνημα στα φαστφουντάδικα αναπτύχθηκε, τρομάζοντας τους επιχειρηματίες.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστίασης των ΗΠΑ που περιλαμβάνει εστιατόρια και αλυσίδες φαστ φουντ, ανακοίνωσε ότι παρέχει δουλειά σε 13 εκατομμύρια Αμερικανών και ότι οι συζητήσεις για αύξηση των μισθών και ωρομισθίων «πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία».

«Οικονομικοί αναλυτές», οι οποίοι θεωρητικά στηρίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζουν πως αυτή είναι εφικτή εάν οι καταστηματάρχες αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων! Στην ουσία δηλαδή, παρουσιάζουν τους ιδιοκτήτες σαν «αγίους» που προσφέρουν δουλειά σε εργαζόμενους, ενώ προτείνουν σαν λύση την αύξηση των τιμών και όχι τη μείωση των γιγαντιαίων κερδών των ιδιοκτητών. Ενδεικτικά οι επιχειρήσεις McDonald’s, Starbucks, και Yum!, μόνο πέρσι είχαν κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια η κάθε μια!

Η πραγματικότητα είναι πως, όσο και αν αυτό καθόλου δεν αρέσει στους αστούς αναλυτές και τους επιχειρηματίες, η αμερικάνικη εργατική τάξη έχει αρχίσει να σηκώνει κεφάλι, με το κίνημα στα φαστ φουντ να εμπνέει εργαζόμενους του χώρου, αλλά και την κοινωνία που το παρακολουθεί. Έτσι, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίζουν να υιοθετούν το αίτημα για βασικό μισθό στα 15$ την ώρα!

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η πρώτη γενική απεργία στα φαστ φουντ, είναι μία πραγματικά πολύ σημαντική εξέλιξη για τους εργαζόμενους της Αμερικής κι όχι μόνο!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα