Κάθοδος της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή – CWI στις ευρωεκλογές

Του Νίκου Κανελλή

Στις 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ευρωεκλογές μετά τη διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέα μέλη. Η αίγλη της «ενωμένης Ευρώπης» συνεχώς ξεθωριάζει καθώς τα εκατομμύρια των εργαζομένων βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τους μισθούς τους και τα δικαιώματά τους να χτυπιούνται, την δημόσια περιουσία να ιδιωτικοποιείται και τα σκληρά καθημερινά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

Η συντονισμένη νεοφιλελεύθερη επίθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αποκαλύπτει καθημερινά στα μάτια όλο και περισσότερων το χαρακτήρα της ΕΕ. Το κλίμα αυτό εκφράζεται ήδη στις δημοσκοπήσεις καθώς μόνο το 50% των ψηφοφόρων των παλιών 15 χωρών και το 44% των νέων 10 χωρών αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες (Ημερησία 15-16.5.2004).

Το ευρωκοινοβούλιο άλλωστε παίζει διακοσμητικό ρόλο καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται από μη εκλεγμένα όργανα όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η λεγόμενη κομισιόν).

Η διαφαινόμενη μεγάλη αποχή εκφράζει την ίδια στιγμή το πολιτικό κενό στην αριστερά, την έμμεση απόρριψη των αστικών κομμάτων καθώς και την αίσθηση πως «όλοι ίδιοι είναι».

Παρόλα αυτά τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς αδυνατούν να εκφράσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η CWI κάνει ένα σημαντικό βήμα. Κατεβαίνει για πρώτη φορά σε τρεις χώρες της Ευρώπης κάτω από τη δική της ανεξάρτητη σημαία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ν.Ιρλανδία, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δικαιοσύνης στη Σουηδία και το LSP/MAS (Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα) στο Βέλγιο κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές του Ιούνη με ένα μαχητικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα στο πλευρό των εργαζομένων.

Ν. Ιρλανδία:Σοσιαλιστικό Κόμμα

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιούνη προβάλλοντας την ανάγκη για το χτίσιμο μιας δημοκρατικής, σοσιαλιστικής Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου και του κέρδους. Η προεκλογική εκστρατεία των συντρόφων θα επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν κεντρική επιλογή της Ε.Ε., την επίθεση που δέχεται πανευρωπαϊκά η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις, την στρατικοποίηση της Ε.Ε. καθώς και ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει ιδιωτικοποιήσει σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν στον Ιρλανδικό λαό, όπως οι τηλεπικοινωνίες, από τις οποίες οι καπιταλιστές κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το Σ.Κ. παλεύει για την επανακρατικοποίηση όλου του δημόσιου πλούτου που έχει ξεπουληθεί, κάτω από τη διοίκηση όμως των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι κάτω από τον έλεγχο των manager της εκάστοτε κυβέρνησης. Επιπλέον σύμφωνα με πρόσφατους νόμους δημόσιοι υπάλληλοι όπως οι καθηγητές θα παίρνουν στο εξής σύνταξη μόνο αν φτάσουν τα 65, ανεξάρτητως των ετών δουλειάς. Το Σ.Κ. παλεύει στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση των συντάξεων. Τέλος, στα πλαίσια της προσπάθειας να παίξουν πιο επιθετικό ιμπεριαλιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ανταγωνιζόμενες τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξοδεύουν ετησίως περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς τη στιγμή που οι κοινωνικές παροχές συνεχώς μειώνονται.

Ο Τζο Χίγγινς θα είναι ο υποψήφιος για τις ευρωεκλογές του Σ.Κ. στην περιοχή του Δουβλίνου. Ο Τζο είναι για δεύτερη τετραετία βουλευτής του Ιρλανδικού κοινοβουλίου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι ο πιο μαχητικός εκπρόσωπος των συμφερόντων της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Τον Ιούνη του 2003 συμμετείχε στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, ήταν ομιλητής στην κεντρική εκδήλωση του ΕΚΦ και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στον φόρο των σκουπιδιών στο Δουβλίνο, τον λεγόμενο Bin-Tax. Τον περασμένο Οκτώβρη φυλακίστηκε για ένα μήνα μαζί με την Κλαιρ Ντόυλ (δημοτική σύμβουλο και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος) γιατί αρνήθηκε να υπακούσει σε απόφαση Ιρλανδικού δικαστηρίου που του απαγόρευε να υποστηρίζει και να οργανώνει τον αγώνα ενάντια στον Binn-Tax. Είναι ο μόνος Ιρλανδός βουλευτής που αμείβεται με το μισθό του ειδικευμένου εργάτη, δίνοντας τα υπόλοιπα χρήματα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και σε αγώνες όπως αυτός ενάντια στο Binn-Tax. Οι σύντροφοι θα παλέψουν να αυξήσουν τις 10.400 ψήφους που είχε πάρει ο Τζο το 1999 έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν πιο δυνατή φωνή στην Ιρλανδία και διεθνώς.

Στη συνέντευξη τύπου με την οποία ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία του Σ.Κ. ο Τζο Χίγγινς δήλωσε:

« Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα όργανα της ΕΕ επιβάλουν την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων, του χτυπήματος των δικαιωμάτων, της μείωσης των συντάξεων των εργαζομένων και της αύξησης των στρατιωτικών εξοπλισμών. Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν κινητοποιηθεί τα τελευταία 2 χρόνια ενάντια σε όλα αυτά. Χρειαζόμαστε πραγματικούς εκπροσώπους των εργατικών συμφερόντων στο ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν και αυτό το βήμα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, για μια Ευρώπη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.»

Βέλγιο: LSP/MAS

Τις προηγούμενες εβδομάδες το βελγικό τμήμα της CWI έδωσε μια μεγάλη μάχη ενάντια στην προσπάθεια αποκλεισμού του από την κάθοδο στις ευρωεκλογές στην βαλλονική (γαλλόφωνη) περιοχή της χώρας. Σύμφωνα με τους νόμους του Βελγίου για την εκλογική συμμετοχή κομμάτων εκτός βουλής απαιτούνται είτε 5 υπογραφές βουλευτών είτε 5.000 υπογραφές που να υποστηρίζουν την κάθοδο. Μετά από μεγάλη εκστρατεία, σε συνεργασία με άλλες εξωκοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις, το LSP/MAS κατάφερε να μαζέψει 13.000 υπογραφές και να ανατρέψει την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση των Βελγικών δικαστηρίων.

Οι Βελγικές κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει την ευθεία επίθεση και αναμέτρηση με τους εργαζόμενους, κάτι που έχει ήδη γίνει στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία αλλά και την Ελλάδα. Θα το επιχειρήσουν όμως μετά τις ευρωεκλογές. Ήδη το σύστημα κοινωνικών παροχών της χώρας χτυπιέται, ενώ η Σοσιαλδημοκρατία μείωσε την χρονική περίοδο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας (μέχρι σήμερα ο χρόνος ήταν απεριόριστος). Ακόμη η Σοσιαλδημοκρατία ήταν αυτή που επέτρεψε την 10ωρη εργασία στις κατασκευές 100 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου από την εργατική τάξη. Τα μέτρα αυτά θα ενταθούν την επόμενη περίοδο καθώς το Βέλγιο κινείται προς το Αμερικάνικο μοντέλο νεοφιλελευθερισμού που σαν αποτέλεσμα θα έχει το βάθεμα των ταξικών ανισοτήτων ανάμεσα στους εργαζόμενους και το κεφάλαιο, τους φτωχούς και τους πλούσιους.

Ο κεντρικός στόχος της εκλογικής μάχης για το LSP/MAS είναι να χτίσει τις δυνάμεις του, να κάνει ακόμη πιο γνωστές τις ιδέες της CWI αλλά και να προβάλει ένα μαχητικό πρόγραμμα ενάντια στην αντεργατική επίθεση που θα ακολουθήσει τις ευρωεκλογές. Παράλληλα παλεύει ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς. Στις Φλαμανδικές περιοχές το ακροδεξιό Vlaams Blok παίρνει στις δημοσκοπήσεις 22% και κατατάσσεται 3ο κόμμα.

Οι σύντροφοι θα παλέψουν να δυναμώσουν τις γραμμές της οργάνωσης προβάλλοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου εργατικού κόμματος με μαχητικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Οι σύντροφοι στο LSP/MAS φιλοδοξούν να γίνουν η κύρια έκφραση του επαναστατικού σοσιαλισμού στο Βέλγιο, μέσα από τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες που θα ακολουθήσουν τις ευρωεκλογές. Είναι μάλιστα πολύ αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουν.

Σουηδία: Κόμμα Σοσιαλιστικής Δικαιοσύνης (RS) 

«Σταματήστε το Ρατσισμό» και «Σώστε τη δημόσια Υγεία» είναι τα δύο κεντρικά συνθήματα του RS για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Τα τελευταία χρόνια ο Σουηδικός λαός έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην Ε.Ε. και η Σουηδία, μαζί με την Αγγλία, είναι μια από τις πιο «ευρωσκεπτικιστικές» χώρες. Αυτό βασίζεται στο ότι οι εργαζόμενοι συνδέουν το χτύπημα των εισοδημάτων, των δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους με την Ε.Ε. και όχι άδικα. Τον περασμένο Σεπτέμβρη το 56% των Σουηδών είχε καταψηφίσει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και αυτό ήταν ένα ισχυρό χτύπημα για την αστική τάξη της Σουηδίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Το RS είναι το μόνο κόμμα στα αριστερά των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι το μόνο κόμμα που μιλά στο όνομα του σοσιαλισμού και των εργατικών αγώνων. Το τελευταίο διάστημα οι σύντροφοι έχουν αναπτύξει σημαντική δράση ενάντια στους νεοναζί και για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Σε μια μικρή πόλη στα δυτικά της χώρας νέοι σύντροφοι οργάνωσαν στα σχολεία τους αποχή και πορεία ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, όπου συμμετείχαν πάνω από 400 μαθητές. Στο Γκέτεμποργκ και την Ουμέα το RS οργάνωσε διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις ενάντια στο κλείσιμο κέντρων Υγείας και τις περικοπές κρατικών κονδυλίων σε δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον οι σύντροφοι με την ευκαιρία των ευρωεκλογών θα παλέψουν για να κάνουν το RS ακόμη πιο γνωστό στη σουηδική κοινωνία αλλά και για να χτίσουν τις δυνάμεις του, στα πλαίσια του αγώνα για τη δημιουργία ενός νέου εργατικού πραγματικά σοσιαλιστικού κόμματος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα