Καθαρίστριες Ο.ΣΥ: Ούτε Βήμα Πίσω!

Την Τρίτη 26 Γενάρη o υπογράφων, ειδοποιήθηκε από εργάτριες καθαρισμού του Αμαξοστασίου Ελληνικού, ότι απειλούνταν από τον υπεύθυνο της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων.

Οι εργάτριες αρνούνταν να πιάσουν δουλειά, διαμαρτυρόμενες γιατί ο εργολάβος τους χρωστούσε μισθούς αρκετών μηνών καθώς και το δώρο Χριστουγέννων. O υπεύθυνος της εταιρείας απειλούσε ότι θα τις απολύσει και θα φέρει εργάτριες από άλλα αμαξοστάσια για να καθαρίσουν τα λεωφορεία.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των λεωφορείων της ΟΣΥ ονομάζεται Link Up και αμείβεται από την Ο.ΣΥ. με περίπου 140.000 ευρώ το μήνα!

Ο Διευθυντής του Αμαξοστασίου Δ. Τσακοπιάκος και ο υπεύθυνος βάρδιας του Αμαξοστασίου Λ.Γεωργουλιας (που μετέφερε την εντολή του Διευθυντή) τάχθηκαν με τον εργολάβο, λέγοντας ότι τα λεωφορεία πρέπει να καθαριστούν με κάθε τρόπο, αδιαφορώντας για την στυγνή εκμετάλλευση των εργατριών.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση τάχθηκε από την αρχή καθαρά με την πλευρά των εργατριών και εργατών καθαριότητας. Βοήθησε τις εργάτριες να διώξουν τον εκπρόσωπο του εργολάβου και να περιφρουρήσουν το αμαξοστάσιο του Ελληνικού όλο το βράδυ, καθώς και την επόμενη μέρα, έτσι ώστε η Link Up να μην μπορέσει να σπάσει τον αγώνα στέλνοντας άλλες εργάτριες και εργάτες καθαριότητας να κάνουν τη δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης οι καθαρίστριες διηγούνταν τον εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο ζουν. Η Link Up τους οφείλει μισθούς 3 – 5 μηνών, τους κλέβει συστηματικά τα δώρα και τα επιδόματα, «φυσικά» δεν πληρώνει υπερωρίες, ενώ κάθε φορά που πληρώνονται, η εταιρεία τις αναγκάζει να υπογράφουν ότι παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που παίρνουν πραγματικά. 

Την ίδια στιγμή η συμπεριφορά των υπεύθυνων της Link Up απέναντί τους είναι (τουλάχιστον) χυδαία. Μας περιέγραψαν ότι όταν είπαν στον υπεύθυνο της Link Up Φώτη Μωραίτη «Πεινάμε. Δεν έχουμε να φάμε. Πέφτουμε κάτω από την πείνα», αυτός έβγαλε από την τσέπη του 5€ και τους είπε προκλητικά και απαξιωτικά «μοιραστείτε το να φάτε».

***

Για τις συνθήκες εργασίας των εργατριών και εργατών καθαριότητας στα αμαξοστάσια της Ο.ΣΥ. φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οι Διευθυντές των Αμαξοστασίων όπως και η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. αφού αδιαφορούν πλήρως για τις παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων που συμβαίνουν «μπροστά στα μάτια τους», στο χώρο εργασίας και ευθύνης τους.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στο Αμαξοστάσιο του Ελληνικού, οι εργάτριες καθαριότητας είχαν καταγγείλει κατ’ επανάληψη, όπως μας είπαν, αυτή την κατάσταση στο διευθυντή του Αμαξοστασίου Δημήτρη Τσακοπιάκο, ο οποίος όμως αδιαφόρησε πλήρως και δεν κατήγγειλε όπως όφειλε τα περιστατικά στη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. Την ίδια απαθή και συνένοχη στάση συνέχισε να κρατά και μετά τον πρόσφατο αιφνιδιαστικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Δάφνης – Γλυφάδας στο Αμαξοστάσιο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την Link Up και της επιβλήθηκε πρόστιμό 15.000 ευρώ.

Μετά από την καταγραφή των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ και την επιβολή προστίμου στην εταιρία ο Διευθυντής του αμαξοστασίου ή/και η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. θα έπρεπε να κηρύξουν τον εργολάβο έκπτωτο. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα…

***

Το επόμενο πρωί (Τετάρτη 27/1) η Ανεξάρτητη Παρέμβαση πήγε μαζί με τις εργάτριες και τους εργάτες καθαριότητας στο ΣΕΠΕ Δάφνης – Γλυφάδας για να καταγγείλουν τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας της Link Up σε βάρος τους – αυτές που δεν είχαν καταγραφεί στον πρόσφατο αιφνιδιαστικό έλεγχο του ΣΕΠΕ. Στο έντυπο που συμπλήρωσαν, σχεδόν δεν υπήρχε παράβαση που να μην έχει διαπραχθεί σε βάρος τους από τη Link Up. 

Στη συνέχεια οι εργάτες και εργάτριες καθαριότητας από το Ελληνικό καθώς και από άλλα αμαξοστάσια που είχαν μάθει για τη διαμαρτυρία και αποφάσισαν να συμμετέχουν (συνολικά 40 άτομα) πήγαν μαζί με την Ανεξάρτητη Παρέμβαση στο Ρέντη στα γραφεία της Διοίκησης της Ο.ΣΥ. και κάλεσαν τη Διοίκηση να κατέβει στο προαύλιο και να τους ακούσει. 

Η νέα πρόεδρος της Ο.ΣΥ. Ζωή Γεωργίου κατέβηκε στο προαύλιο, ωστόσο σύντομα κατέληξε να παίρνει το μέρος του εργολάβου. Κάλεσε τις εργάτριες και τους εργάτες καθαριότητας να γυρίσουν στο αμαξοστάσιο και να καθαρίσουν τα λεωφορεία και υποσχέθηκε ότι ο εργολάβος θα πληρώσει όσα τους χρωστάει. Οι υποσχέσεις αυτές, οι οποίες ήταν εντελώς ψεύτικες, εξαγρίωσαν τις εργάτριες και τους εργάτες όπως και η τακτική της κ. Γεωργίου να προσπαθεί να παραμερίσει την Ανεξάρτητη Παρέμβαση και να βάλει στο διάλογο τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που επίσης είχαν έρθει στα κεντρικά της Ο.ΣΥ. όταν έμαθαν ότι θα γίνει «φασαρία»…

Ο αγώνας των καθαριστριών και καθαριστών της Link-Up συνεχίζεται και η Ανεξάρτητη Παρέμβαση θα είναι δίπλα τους σε κάθε βήμα.

Διεκδικούμε: 

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα χρεωστούμενα στις εργάτριες και στους εργάτες καθαριότητας της Link-Up
  • Να επιβληθούν βαριά πρόστιμα στην εταιρεία για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που κατήγγειλαν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι.
  • Να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολαβία της Link Up από τη Διοίκηση της Ο.ΣΥ.
  • Να προσληφθούν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της Link Up από την Ο.ΣΥ. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα στη βάση της παραγράφου 49 του νόμου 4325/2015 (νόμος Κατρούγκαλου) όπως έγινε στο Υπουργείο Εργασίας και αλλού και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την μονιμοποίηση τους.
_______________
*Ο.ΣΥ. – Οδικές Συγκοινωνίες – είναι τα μπλε και πράσινα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα