Array

Καθαρίστριες ΟΣΥ: ο βρώμικος πόλεμος του εργολάβου ενάντια στο ΣΕΡΚΑ

Της Ελένης Μήτσου

 

Βρώμικο πόλεμο δέχεται τo σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα – ΣΕΡΚΑ, που έφτιαξαν οι καθαρίστριες στην Ο.ΣΥ. (λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών Αθήνας) κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους.

Οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στις 26 Γενάρη για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα 3 μηνών και το δώρο Χριστουγέννων από την εργολαβική εταιρία Λινκ Απ η οποία τις απασχολεί[1].

Μετά από 10 μέρες κινητοποιήσεων οι καθαρίστριες πήραν τα δεδουλευμένα που διεκδικούσαν, ωστόσο συνέχισαν τον αγώνα τους με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση όλων σχεδόν των εργασιακών τους δικαιωμάτων.[2]

Ο εργολάβος, που αναγκάστηκε μέσα σε 10 μέρες να πληρώσει ποσά που έφταναν έως και 3.000€ σε κάθε εργαζόμενη και βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες καταγγελίες, πέρασε στην αντεπίθεση και ξεκίνησε έναν εξαιρετικά βρώμικο πόλεμο.

Με εργαλείο τις προϊστάμενες (στις οποίες δίνει υπερδιπλάσιο μισθό από τις υπόλοιπες εργαζόμενες) ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία τρομοκρατίας.

Οι καθαρίστριες ακούν κάθε μέρα από τις προϊστάμενες ότι θα απολυθούν, ενώ δέχονται αιφνιδιαστικό «έλεγχο» με φωνές και ύβρεις την ώρα που καθαρίζουν τα λεωφορεία.

Κανονικά ο έλεγχος γίνεται στα λεωφορεία στα οποία η εργαζόμενη έχει ολοκληρώσει την καθαριότητα και όχι σε αυτά στα οποία βρίσκεται μέσα και καθαρίζει ακόμα. Ωστόσο οι προϊστάμενες προσπαθούν να σπείρουν πανικό. Μάλιστα, τόσο στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού όσο και στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού οι προϊστάμενες φωτογράφισαν εργαζόμενες την ώρα που καθάριζαν λεωφορεία, λέγοντας τους ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι θα στείλουν τις φωτογραφίες στο αφεντικό για να τις απολύσει.

Έστειλαν εργαζόμενη στο νοσοκομείο!

Επί 3 μέρες η προϊστάμενη στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού τραμπούκιζε την εργαζόμενη Λαρέτα Σαρδαρίδου την ώρα που καθάριζε λεωφορεία. Στις 24 Φλεβάρη έφερε μαζί της και έναν προϊστάμενο των συνεργείων (υπάλληλο της Ο.Σ.Υ.! – που σε αυτή τη διαμάχη έχει πάρει την πλευρά του εργολάβου) για να της κάνει «αιφνιδιαστικό» έλεγχο. Οι προϊστάμενοι είπαν στην εργαζόμενη ότι δεν καθάρισε καλά και όταν αυτή τους απάντησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είχε τελειώσει ακόμα, η προϊστάμενη της Λινκ Απ άρχισε να φωνάζει, να απειλεί κλπ. Οι απειλές και οι φωνές επαναλήφθηκαν και τέλος της βάρδιας, όταν η εργαζόμενη έφευγε για το σπίτι και παρά το γεγονός ότι έλεγε στην προϊσταμένη να σταματήσει να της φωνάζει γιατί δεν αισθανόταν καλά.

Η κ. Σαρδαρίδου δεν άντεξε την ψυχολογική βία που της ασκούνταν. Το ίδιο βράδυ εισήχθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας. Στο καρδιογράφημα που της έκαναν εκείνο το βράδυ οι γιατροί διαπίστωσαν αλλοιώσεις ενώ η πίεση της είχε εκτοξευτεί. Νοσηλεύτηκε 3 μέρες και στη συνέχεια οι γιατροί της έγραψαν αναρρωτική άδεια και μια σειρά εξετάσεις.

Στήνουν παγίδες

Ο πόλεμος του εργολάβου δεν σταμάτησε εκεί. Στην Ζ.Κ. – η οποία είναι μέλος και στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή του σωματείου – έστησε την ακόλουθη παγίδα: την ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι έχει 3 συνεχόμενες μέρες ρεπό. Ωστόσο στο σύστημα «Εργάνη» της επιθεώρησης εργασίας όπου οι εργοδότες οφείλουν να δηλώνουν τις βάρδιες και τα ρεπό, ο εργολάβος δεν είχε δηλώσει τα 3 ρεπό, αλλά την εμφάνιζε σαν να εργάζεται. Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι ο εργολάβος ήθελε να παρουσιάσει την Ζ.Κ. ως δήθεν αδικαιολόγητα απούσα από τη δουλειά επί 3 μέρες και να μπορέσει έτσι να την απολύσει.

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα μέσα που ο εργολάβος χρησιμοποιεί για να «σπάσει» τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες και το σωματείο. Σύμφωνα με καταγγελίες των καθαριστριών ασκούνται επίσης πιέσεις για υπογραφή χρημάτων που δεν έχουν πάρει, για υπογραφή «νέων» συμβάσεων με ημερομηνίες παρελθόντων ετών – υποθέτουμε για να καλυφθεί ενόψει των ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας – κ.α.

Ο εκφοβισμός, οι εκβιασμοί και οι παγίδες έχουν όμως κοντά ποδάρια. Είναι βέβαιο ότι όταν η επιθεώρηση εργασίας εξετάσει τις καταγγελίες των καθαριστριών θα τις δικαιώσει, βάζοντας πρόστιμα στον εργολάβο.[3] Χρησιμοποιώντας αυτά τα πρόστιμα η Ο.ΣΥ. έχει υποχρέωση, με βάση το νόμο, να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, όπως εξάλλου έχει δεσμευτεί ο Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Αναγνωστόπουλος.

______________________
[1] Η Λινκ Απ έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. έναντι 140.000 ευρώ το μήνα!
[2] Διαβάστε αναλυτικά για το θέμα, στα «σχετικά νέα» που παρατίθενται παρακάτω
[3] Στο πρώτο «ραντεβού» στην επιθεώρηση εργασίας στις 26/2 η δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον εργολάβο ζήτησε αναβολή

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής