Καθαρίστριες ΟΣΥ: Συμπληρώνουν 7 μήνες αγώνα!

ελενη
Της Ελένης Μήτσου

 

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών) βρίσκονται από τον Γενάρη σε κινητοποιήσεις. Ο αγώνας ξεκίνησε με την «εξέγερση» των εργατριών από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, οι οποίες προχώρησαν σε 10ήμερη απεργία για να πάρουν τα δεδουλευμένα 3 μηνών και το δώρο Χριστουγέννων, από την εργολαβική εταιρία Λινκ Απ, η οποία τις εργοδοτεί.

13043247_264031940605993_838002591066374340_n


Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο αγώνας αυτός των καθαριστριών είναι σχεδόν απερίγραπτες. Κάθε φορά που οι εργαζόμενες κατάφερναν μια νίκη, μια νέα δυσκολία προέκυπτε που να απειλεί να ανατρέψει κάθε προηγούμενη επιτυχία. Αποδείχτηκε ότι η διοίκηση της ΟΣΥ, και ιδιαίτερα η κυρία Ζωή Γεωργίου, πρόεδρος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (προερχόμενη από την ΑΚΟΑ) και ο διευθύνων σύμβουλος, κος Αναγνωστόπουλος, είχαν μια απόλυτα εχθρική στάση απέναντι στις καθαρίστριες.

Τις μέρες που γράφεται αυτό το άρθρο, κι αφού οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για να υποχρεωθεί η ΟΣΥ να τους πληρώσει ό,τι τους χρωστά ο εργολάβος, στο Αμαξοστάσιο του Ελληνικού (απ’ όπου ξεκίνησε και ο αγώνας τον περασμένο Γενάρη) εξελίσσεται μια κανονική προβοκάτσια.  

Η προϊσταμένη των καθαριστριών που μέχρι σήμερα έπαιζε ένα ωμό και χυδαίο απεργοσπαστικό ρόλο, μαζί με μερικά άτομα του στενού κύκλου που επηρεάζει, που δεν έχουν καμία σχέση με το σωματείο και τους αγώνες που έδωσε αυτό, αποφάσισαν να το παίξουν αγωνίστριες και να κατέβουν σε απεργία!

Ο στόχος τους είναι να κηρύξουν έκπτωτο τον τωρινό εργολάβο (Λινκ Απ) για να έρθει ο πρώτος επιλαχών (ΕΥΚ) με τον οποίο έχουν κλείσει συμφωνία να τις προσλάβει. Αν φύγει η Λινκ Απ και έρθει στη θέση της η ΕΥΚ όλες οι αγωνίστριες καθαρίστριες θα χάσουν τη δουλειά τους! (Δείτε σχετικά: «Καθαρίστριες ΟΣΥ: Προβοκάτσια και λάσπη ενάντια στο σωματείο τους» – xekinima.org 19/07/2016).

Στο χώρο της ΟΣΥ η διαφθορά, η λαμογιά, η βρωμιά και η δυσωδία που επικρατούν δεν περιγράφονται.

Εμείς από τη μεριά μας, σαν Ξεκίνημα θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεγυμνώνουμε τους κυρίους και τις κυρίες που λειτουργούν σαν μαφίες και το παριστάνουν και αδιάφθοροι.


 

 

Ο εργολάβος προσπάθησε να σπάσει την απεργία φέροντας καθαρίστριες από άλλα αμαξοστάσια, αστυνομία κοκ. Οι καθαρίστριες του Ελληνικού όμως δεν έκαναν πίσω και έτσι ο εργολάβος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να πληρώσει.

Η απεργία εξαπλώνεται σε όλα τα αμαξοστάσια

Η νίκη του Ελληνικού ενθάρρυνε τις καθαρίστριες από άλλα αμαξοστάσια να έρθουν σε επαφή και να μπουν και αυτές στον αγώνα. Το Μάη οι καθαρίστριες από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού μαζί με τις εργαζόμενες από 3 ακόμα αμαξοστάσια (Βοτανικό, Λιόσια και Ανθούσα) προχώρησαν σε 15ήμερη απεργία. Στη συνέχεια προχώρησαν σε 8ήμερη επίσχεση εργασίας στην οποία προσχώρησαν σταδιακά και τα υπόλοιπα 3 αμαξοστάσια (Πέτρου Ράλλη, Πειραιάς, Μπραχάμι). Εκείνη την περίοδο ο εργολάβος είχε φτάσει να χρωστά μισθούς 3 έως 5 μηνών (ανάλογα με το αμαξοστάσιο).

Κατά τη διάρκεια όλων των απεργιών και των επισχέσεων εργασίας οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Λινκ Απ, της Ο.ΣΥ., αλλά και έξω από το Υπουργείο Μεταφορών, διεκδικώντας πέρα από τα δεδουλευμένα τους να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβιών και να προχωρήσει η Ο.ΣΥ. σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους.

Και αυτός ο γύρος του αγώνα είχε επιτυχία, με τις εργαζόμενες να παίρνουν στις 3 Ιουνίου το 85% των δεδουλευμένων τους και δέσμευση από την Ο.ΣΥ. για πλήρη εξόφληση.

Η Ο.ΣΥ. απειλεί να απολύσει τις καθαρίστριες που αγωνίστηκαν

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα και οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες αναγκάστηκαν να ξαναπάρουν το δρόμο του αγώνα αφού αποκαλύφθηκε ότι η διοίκηση της ΟΣΥ σχεδίαζε να κηρύξει την Λινκ Απ έκπτωτη, χωρίς όμως να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες. Αντιθέτως σχεδίαζε να φέρει στη θέση της Λινκ Απ την 2η επιλαχούσα εταιρία ΕΥΚ. Μια εταιρία που ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές με την Λινκ Απ και η οποία επιπλέον δεν έχει σκοπό να προσλάβει τις καθαρίστριες που ξέρουν τα δικαιώματά τους και αγωνίστηκαν, αλλά να φέρει εντελώς νέο προσωπικό.

Έτσι οι καθαρίστριες που δουλεύουν πολλά χρόνια στον καθαρισμό των λεωφορείων και αγωνίστηκαν για να μπει τέρμα στην εργολαβική αυθαιρεσία και ασυδοσία κινδύνευαν να μείνουν άνεργες.

Οι καθαρίστριες προχώρησαν σε καθημερινά μοιράσματα προκήρυξης σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό και στις γειτονιές της Αθήνας, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σε νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μεταφορών και από την Ο.ΣΥ.

Στόχος των κινητοποιήσεων ήταν να αποτρέψουν την απόλυσή τους, αλλά και να ασκήσουν πίεση για να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους και να σταματήσει να χρησιμοποιεί εργολαβικές εταιρίες καθαρισμού.

Οι καθημερινές κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα και τα σχέδια της διοίκησης της ΟΣΥ έχουν –προσωρινά τουλάχιστον– ματαιωθεί.

Ο αγώνας των καθαριστριών των λεωφορείων πέρασε τα σύνορα

Οι κινητοποιήσεις των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. πήραν μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ ενώ οι απεργιακές φρουρές τους ενισχύθηκαν από εκατοντάδες αλληλέγγυους. Το Ξεκίνημα στάθηκε από το πρώτο βράδυ δίπλα στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, αποτελώντας τον πιο κοντινό και σταθερό τους σύμμαχο. Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκε από νωρίς η Κ. Κούνεβα – ευρωβουλευτής και πρώην καθαρίστρια που δέχτηκε δολοφονική επίθεση για τη συνδικαλιστική της δράση – ενώ επερώτηση στη βουλή για το θέμα έκαναν 28 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ο αγώνας των καθαριστριών στηρίχτηκε από σωματεία και βουλευτές του εξωτερικού, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το ψήφισμα του γερμανικού Verdi, ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα στην Ευρώπη με 1.5 εκατ. μέλη, και των 3 βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας – αδελφού κόμματος του «Ξ».

Ξανά απλήρωτες…

Αυτή την περίοδο οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. είναι και πάλι απλήρωτες, με τον εργολάβο να τους χρωστά δεδουλευμένα 3 μηνών.

Οι εργαζόμενες αποφάσισαν σε συνέλευση του υπό σύσταση σωματείου τους, του Σ.Ερ.Κα (Συνδικάτου Εργαζομένων στην Καθαριότητα) να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα απέναντι στη Λινκ Απ και στην Ο.ΣΥ. και να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο τους μισθούς τους, ενώ επιφυλάσσονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Παράλληλα περιμένουν απάντηση από τον Υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπρίτζη για το θέμα της σύναψης απευθείας συμβάσεων με την Ο.ΣΥ.

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ.!

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα