Καθαρίστριες Ο.ΣΥ.: Ξανά στο δρόμο του αγώνα με νέο γύρο κινητοποιήσεων

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. συνεχίζουν τον αγώνα τους. Την Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη πραγματοποίησαν 48ωρή απεργία. Ωστόσο ούτε ο εργολάβος υποχώρησε – δεν τους κατέβαλε δηλαδή τα δεδουλευμένα τους – ούτε η διοίκηση της Ο.ΣΥ. «ευαισθητοποιήθηκε»…

13177728_271987153143805_4547936976176111717_n

Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων των καθαριστριών ξεκίνησε με την συμμετοχή τους στην 3 ήμερη απεργία της ΓΣΕΕ και με μια επιστολή προς το ΕΚΑ με την οποία ζητάνε την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών για τον χώρο τους.

«Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ., υπάλληλοι της εργολαβικής εταιρίας ΛΙΝΚ ΑΠ, συνεδριάσαμε την Πέμπτη 5/5/2016 και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην 3ήμερη απεργία που έχει καλέσει η ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό και την Πρωτομαγιά. Επιπλέον, όπως σας είπαμε και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με εκλεγμένα μέλη του ΔΣ σας, ζητάμε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για εμάς από την Δευτέρα 9/5 με τα ακόλουθα αιτήματα:

  • Άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Siranush Chorekcyan από το αμαξοστάσιο του Πειραιά
  • Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων μας, δώρων και επιδομάτων.
  • Άμεση διακοπή των εκφοβιστικών ενεργειών της εργοδοσίας απέναντι μας, συμπεριλαμβανομένου των απειλών για απόλυση που πραγματοποιήθηκαν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας και στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού από τις προϊστάμενες και τον εργοδότη μας Φώτη Μωραίτη στις 6/5, μέρα γενικής απεργίας, λόγω της απόφασης μας να συμμετέχουμε σε αυτήν!
  • Τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.»
(Απόσπασμα από την επιστολή των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. προς το ΕΚΑ)

 

Μέχρι στιγμής το εργατικό κέντρο κήρυξε μια 48ωρη απεργία. Έτσι σήμερα Δευτέρα 9/5 και αύριο Τρίτη 10/5 οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. συνεχίζουν την απεργία τους.

Στην απεργία μπήκε ένα ακόμα αμαξοστάσιο. Έτσι αυτή τη φορά στην απεργία θα συμμετέχουν οι καθαρίστριες από τα αμαξοστάσια του Ελληνικού, των Λιοσίων, του Βοτανικού και της Ανθούσας!

Υπενθυμίζουμε ότι η Ο.ΣΥ. πληρώνει κάθε μήνα την εργολαβική εταιρία Λινκ Απ, η οποία εργοδοτεί τις καθαρίστριες και δεν έχει κανένα χρέος απέναντι στον εργολάβο. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία απολύτως δικαιολογία για την μη καταβολή των μισθών των καθαριστριών.

Οφείλουμε επίσης να πούμε πως η Διοίκησης της Ο.ΣΥ., παρότι της έχει γίνει επισήμανση πολλές φορές, είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά απρόθυμη να ελέγξει τις ψευδείς «υπεύθυνες δηλώσεις» που καταθέτει ο εργολάβος για να πληρωθεί από την Ο.ΣΥ. – Ο εργολάβος για να πάρει λεφτά από την Ο.ΣΥ. για τον καθαρισμό των λεωφορείων καταθέτει κάθε μήνα μια υπεύθυνη δήλωση ότι έχει εξοφλήσει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των καθαριστριών!

Τα προβλήματα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. δεν περιορίζονται στους οφειλόμενους μισθούς ύψους 450 ευρώ – τόσα δίνει ο εργολάβος για 6ήμερη νυχτερινή και βαριά εργασία!

«- Από την μέρα που η Λινκ Απ ανέλαβε τον καθαρισμό των λεωφορείων δεν πήραμε ποτέ δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας. Πρώτη φορά πήραμε δώρο Πάσχα φέτος επειδή μάθαμε τα δικαιώματά μας και κατάλαβε ο εργοδότης μας ότι είμαστε διατεθειμένες να πάμε στην αστυνομία κινήσουμε αυτόφωρη διαδικασία.

– Δεν πληρωθήκαμε ποτέ και δεν πληρωνόμαστε ακόμα τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε για νυχτερινή εργασία, για εργασία Σάββατα, Κυριακές, Αργίες, δεν πληρωθήκαμε ποτέ τριετίες κ.α.»

(Απόσπασμα από την επιστολή των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. προς το ΕΚΑ)

 

Αν οι καθαρίστριες λάμβαναν τις παραπάνω νόμιμες προσαυξήσεις (και τις οποίες διεκδικούν μέσω καταγγελιών στην επιθεώρηση εργασίας) ο μισθός τους θα έφτανε μηνιαίως γύρω στα 650-700 ευρώ καθαρά (χωρίς να υπολογίζουμε τριετίες). Ωστόσο ο εργολάβος δίνει – όταν δίνει – μόλις 450.

Επίσης οι καθαρίστριες έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι:

«- Δεν λαμβάνουμε από την Λινκ Απ ούτε τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ακόμα πολλά και από τα καθαριστικά, μας αναγκάζουν να τα βάλουμε από την τσέπη μας.

– Στα περισσότερα αμαξοστάσια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε περισσότερα λεωφορεία από αυτά που προβλέπει η σύμβαση του εργολάβου με την Ο.ΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αμαξοστάσιο της Ανθούσας όπου εξαναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε 25 λεωφορεία φυσικού αερίου κάθε βράδυ όταν σύμφωνα με τη σύμβαση του εργολάβου με την ΟΣΥ θα έπρεπε κάθε εργαζόμενη να καθαρίζει 13 λεωφορεία. Είναι φανερό ότι ο εργολάβος «ξεζουμίζει» εμάς και κλέβει την Ο.ΣΥ.

– Τέλος οι απειλές, ο εκφοβισμός, και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε όσες εργαζόμενες αγωνίζονται είναι καθημερινή πρακτική. Απειλές για απόλυση, μονομερής και αιφνίδια χορήγηση άδειας και ρεπό, απόκρυψη ακόμα και του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας και ρεπό (που κανονικά πρέπει να αναρτάται δημόσια) με αποτέλεσμα πολλές φορές να μαθαίνουμε πηγαίνοντας στη δουλειά ότι τελικά έχουμε ρεπό.»

(Απόσπασμα από την επιστολή των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. προς το ΕΚΑ)

 

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών!

Όλοι στα αμαξοστάσια για την περιφρούρηση της απεργίας, Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μάη, από τις 7.30 το απόγευμα, μέχρι τις 2.00 τη νύχτα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα