Του Νίκου Κοκκάλη
Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει καταστρέψει το 10% των δασών της γης τα τελευταία 25 χρόνια! Αυτό λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «The Guardian». Βέβαια, όταν μιλάμε για «ανθρώπινη δραστηριότητα», εννοούμε την δραστηριότητα μιας χούφτας πολυεθνικών που αποψιλώνουν τα δάση του πλανήτη, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε ζεστό χρήμα!
Κίνδυνος ολικής καταστροφής
Έτσι, πολλοί πνεύμονες του πλανήτη και δάση με σπάνια οικοσυστήματα βρίσκονται σε κίνδυνο, ή έχουν υποστεί ήδη μεγάλες ζημιές, που οφείλονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η οποία καταστρέφει δασικές εκτάσεις για να τις μετατρέψει είτε σε χωράφια (στα οποία φυτεύονται ως μονοκαλλιέργειες μόνο «κερδοφόρα» φυτά- όπως η σόγια, το βαμβάκι, και φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων), είτε σε βοσκοτόπια. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις στις οποίες τα δάση εξαφανίζονται προκειμένου οι μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες του πλανήτη να φτάσουν στον πολυπόθητο ορυκτό πλούτο που βρίσκεται κάτω από αυτά.
Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι μόνο η ζημιά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και αυτή που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αν η καταστροφική μανία των μεγάλων πολυεθνικών τροφίμων και ενέργειας συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, το σύνολο των μεγάλων δασικών οικοσυστημάτων του πλανήτη κινδυνεύει ακόμη και με ολική εξαφάνιση μέσα στον επόμενο αιώνα! Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χλωρίδα, τα απειλούμενα ζώα και οι κάτοικοι των περιοχών που καταστρέφονται. Τα δασικά οικοσυστήματα που αποψιλώνονται είναι ικανά να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, επομένως η απώλειά τους εντείνει ακόμη περισσότερο το εκρηκτικό πλέον πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τεράστιες απώλειες
Πολύ μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην περιοχή Παπούα – Νέα Γουϊνέα, όπου οι ζούγκλες θυσιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς στο βωμό των ορυχείων.
Σημαντικές απώλειες έχουν υποστεί και οι ζούγκλες του Δυτικού Κονγκό, όπου βρίσκουν καταφύγιο απειλούμενα είδη όπως γορίλες και χιμπατζήδες, λόγω του πολέμου και της δίψας των πολυεθνικών για διαμάντια.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις τάιγκες [1] της Σιβηρίας και τα δάση της Καρέλιας (περιοχή που μοιράζεται ανάμεσα στην Ρωσία και την Φινλανδία) που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση της ξυλείας.
Τα ίδια και στο Βόρνεο, αλλά και στη ζώνη του Σάχελ (Νίγηρας και άλλες χώρες που συνορεύουν με την έρημο Σαχάρα, η οποία διαρκώς επεκτείνεται προς τα Νότια λόγω της κλιματικής αλλαγής).
Όμως η μεγαλύτερη ζημιά, έχει γίνει στα δάση του Αμαζονίου και τα δάση Ucuyali, στα δυτικά της Αμαζονίας. Πρόκειται για δύο από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες του πλανήτη, που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά (φτάνει το 30% της παγκόσμιας απώλειας δασικών εκτάσεων) παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η αποψίλωση των δασών στις συγκεκριμένες περιοχές έχει μειωθεί σε ένα βαθμό. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης στον κόσμο! Πρακτικά δηλαδή, έχει καταστραφεί μια έκταση διπλάσια της Αλάσκας!
Ένα καταστροφικό σύστημα
Είναι εμφανές ότι το σύστημα του κέρδους είναι άκρως επικίνδυνο για τον πλανήτη. Από την μία εκχερσώνει τεράστιες δασικές εκτάσεις, με το πρόσχημα της ανάπτυξης και της «καταπολέμησης της φτώχειας», ενώ από την άλλη αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στην ανέχεια, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιβάλλοντα αφιλόξενα και επικίνδυνα λόγω της τεράστιας εκμετάλλευσης της φύσης. Στην ουσία, όλη αυτή η καταστροφή γίνεται στο όνομα των κερδών μιας απειροελάχιστης μειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ανάγκη αντικατάστασης αυτού του σάπιου, αδηφάγου συστήματος από μια κοινωνία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων του πλανήτη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
[1] Τάιγκες ονομάζονται τα δασικά οικοσυστήματα του βόρειου ημισφαιρίου, που αποτελούνται ως επί το πλείστον από κωνοφόρα.
Σχετικά άρθρα:
- Αυστραλία: τα κέρδη σκοτώνουν το «Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο» – 28/08/2016
https://xekinima.org/australia-ta-kerdi-skotonoun-to-megalo/ - Άνθρωπος και περιβάλλον: που οδηγείται ο πλανήτης; – 14/03/2016
https://xekinima.org/anthropos-kai-periballon-poy-odigeitai-o-planitis/ - Κλιματική αλλαγή: οι ισχυροί ολιγωρούν ενώ η φύση «τρελαίνεται»… – 01/10/2015
https://xekinima.org/klimatiki-allagi-oi-isxyroi-oligoroyn-eno-i-fysi-tre/ - «Nature»: 10 εκατομμύρια δένδρα χάνονται κάθε χρόνο! – 06/09/2015
https://xekinima.org/nature-10-ekatommyria-dendra-xanontai-kathe-xrono/