Του Διονύση Χριστόπουλου
Εκπροσώπου των Εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ
Σε «πιάτσα» εμπορίου και χρήσης ναρκωτικών έχει μετατραπεί ο περιβάλλοντας χώρος του Πνευματικού Κέντρου επί της οδού Ακαδημίας, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, όπου στεγάζονται και οι κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Η «πιάτσα» αυτή δεν είναι καινούρια, ωστόσο η κατάσταση έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο την τελευταία διετία, όταν στην Ακαδημίας μεταφέρθηκε και η «πιάτσα» που εκδιώχθηκε από την οδό Τοσίτσα – ή τουλάχιστον τμήμα της.
Το θέμα έχει συζητηθεί άτυπα πολλές φορές στα ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς το πρόβλημα βρίσκεται κυριολεκτικά στην πόρτα του Οργανισμού, με μια σειρά εργαζόμενους να έχουν δεχτεί απειλές από εμπόρους και τοξικοεξαρτημένους.
Οι σκέψεις της Διοίκησης του ΟΠΑΝΔΑ –μέχρι πρόσφατα– ήταν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αύξηση της αστυνόμευσης. Στις συζητήσεις που γίνονταν στα ΔΣ και στους διαδρόμους, η Διοίκηση εξηγούσε ότι έχει ζητήσει από την ΕΛΑΣ και από τον κεντρικό Δήμο να τοποθετηθούν αστυνομικοί σε μόνιμη βάση στο χώρο, ενώ υπήρχαν και προτάσεις για περίφραξη του κτηρίου του ΟΠΑΝΔΑ με κάγκελα – υποθέτουμε στα πρότυπα της Βουλής…
Είναι δυνατόν το κεντρικό κτίριο του μεγαλύτερου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού πανελλαδικά να μετατραπεί σε φρούριο με κάγκελα και αστυνομία; Ποιον πολιτισμό θα πρεσβεύει;
Στη «λύση» της αστυνομοκρατίας έχουμε αντιπροτείνει εδώ και χρόνια μια διαφορετική πολιτική. Να αντιμετωπίσουμε το «σκοτάδι» με δράσεις πολιτισμού.
Συγκεκριμένα έχουμε προτείνει στον περίβολο του κτηρίου (πεζόδρομος Νομικής, παρκάκι, σιντριβάνι κα) να υπάρχει ένα πρόγραμμα με μόνιμες δράσεις πολιτισμού, όπως για παράδειγμα: Να στηθεί μια σκηνή όπου η φιλαρμονική, η συμφωνική ορχήστρα, η big band, η χορωδία και το εργαστήρι ελληνικής μουσικής του οργανισμού να έχουν εβδομαδιαίες συναυλίες. Στην ίδια σκηνή οι θεατρικές ομάδες των πολιτιστικών κέντρων του ΟΠΑΝΔΑ να δίνουν τακτικά παραστάσεις. Επίσης στο συγκεκριμένο χώρο μπορούν να πραγματοποιούνται υπαίθριες εκθέσεις, με αντίγραφα από τα έργα που εκτίθενται στην πινακοθήκη και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους του Δήμου Αθήνας, να οργανώνονται ημέρες υπαίθριας ανάγνωσης σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ κ.α.
Στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΟΠΑΝΔΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με κέντρα απεξάρτησης όπως ο ΟΚΑΝΑ, ή το ΚΕΘΕΑ (που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το κεντρικό κτίριο του ΟΠΑΝΔΑ) και θα έχουν στόχο να προσφέρουν βοήθεια στους χρήστες στην περιοχή.
Αν ο περιβάλλοντας χώρος και το κεντρικό κτίριο του ΟΠΑΝΔΑ γίνουν πόλος έλξης για τον κόσμο λόγω των τακτικά προγραμματισμένων δράσεων πολιτισμού, δεν θα υπάρχει χώρος για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών. Και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Κάθε φορά που πραγματοποιείται μια εκδήλωση, η «πιάτσα» εξαφανίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία συναυλία που πραγματοποίησε η Φιλαρμονική στον πεζόδρομο μεταξύ Νομικής και Πνευματικού Κέντρου την Τετάρτη 2 Νοέμβρη. Όσοι δημότες περνούσαν από το σημείο σταματούσαν να ακούσουν το πρόγραμμα και έδιναν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, ενώ πολλοί φοιτητές της Νομικής ρωτούσαν τους μουσικούς πότε θα ξαναπαίξουν.
Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι ένα πρόγραμμα τακτικών εκδηλώσεων. Να μετατρέψουμε το κεντρικό κτίριο του ΟΠΑΝΔΑ και τον περιβάλλοντα χώρο σε βασικό πυλώνα δράσεων πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή και παράγουμε πολιτιστικό έργο για τους δημότες, σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.