Καταψηφίστε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό – Στηρίξτε τη Νέα Πορεία

Η επίθεση που δέχεται η δημόσια υγεία από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο μιας και στόχος των κυβερνώντων είναι η πλήρη ισοπέδωση της. Η υποχρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τα συσσωρευμένα χρέη, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η ασύδοτη δράση των ιδιωτών έχουν φέρει το Ε.Σ.Υ. σε βαθιά κρίση και το οδηγούν στην κατάρρευση.

Η βαθιά κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες δημιουργεί μια νέα περίοδο ισχυρότατων πιέσεων στους εργαζόμενους και ένα νέο κύκλο σκληρής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που δίνει νέα προνόμια και παροχές στις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, αξιοποιεί την κρίση για να μειώσει προσδοκίες και να αναστείλει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία για χρόνια είναι η ωμή πραγματικότητα απέναντι στις υποσχέσεις των χιλιάδων νοσηλευτών του Καραμανλή και του Αβραμόπουλου. Τα σχέδια τους να προσλάβουν κατά βάση συμβασιούχους νοσηλευτές δεν θα λύσουν κανένα απολύτως πρόβλημα στα νοσοκομεία. Η πολυδιάσπαση που επιχειρείται (μονιμοι, 18μηνα stage, επικουρικοί, συμβασιούχοι ενός έτους – 9μηνα, εργαζόμενοι στα συνεργεία, κλπ) πυροδοτεί τα θεμέλια των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και προετοιμάζει ακόμα και την άρση της μονιμότητας όταν θα είναι έτοιμοι και θα έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς μεταξύ των μονίμων και των συμβασιούχων.

Η εισοδηματική πολιτική του 2009 αποτελεί μια άνευ προηγουμένου άγρια λιτότητα προς τους δημοσίους υπαλλήλους με μηδενικές αυξήσεις για το 80% των εργαζομένων (και με ψίχουλα για τους υπόλοιπους). Μ΄ αυτήν την εισοδηματική πολιτική της η ΝΔ αντί να στηρίξει τα ασθενέστερα στρώματα, τους ρίχνει για άλλη μια φορά τα βάρη καλώντας τα και πάλι να πληρώσουν την κρίση βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξομοίωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών οδηγεί τις γυναίκες να αναγκάζονται να παραμείνουν στην εργασία τους από 5 έως και 17 χρόνια περισσότερο. Η απόφαση αυτή αφορά τις 140.000 από τις 240.000 γυναίκες που εργάζονται σήμερα στο δημόσιο με εξαίρεση τις υπόλοιπες 100.000 που απ΄ ότι φαίνεται δεν τις επηρεάζει η απόφαση, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αυτή η κυβερνητική πολιτική στα νοσοκομεία δεν έπεσε από τον ουρανό μια ωραία πρωία, ούτε αποτελεί εφεύρεση της σημερινής κυβέρνησης. Αποτελεί την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου που στηρίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΠΑΣΟΚ χθες και δεν είναι άλλη από την διάλυση της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη της ιδιωτικής υγείας.

Γι΄ αυτό οι κυβερνητικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) που στηρίζουν στην ουσία αυτές τις πολιτικές πρέπει να καταψηφιστούν στις επερχόμενες εκλογές του σωματείου και να στηριχτούν αυτές οι φωνές που αγωνίζονται χωρίς ανιδιοτέλεια για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Οι όποιες φωνές προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται, ή ότι έχουν συντηρητικοποιηθεί, κλπ γι΄ αυτό και δεν ασχολούνται με τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά είναι πέρα για πέρα λαθεμένες και απαράδεκτες.

Η κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι κρίση των συνδικαλιστικών ηγεσιών και όχι του κινήματος. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τις τελευταίες δεκαετίες απογοήτευσαν τους εργαζόμενους και τους απομάκρυναν από τα σωματεία και τους αγώνες. Οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πια κανένα από αυτούς που τους χρησιμοποίησε στο παρελθόν για να αναρριχηθεί σε βουλευτικούς ή υπουργικούς θώκους.

Γι΄ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να εμπιστευτούν τον εαυτό τους και τις υγιείς και ανιδιοτελείς συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου, να μπουν μπροστά και να πάρουν στα χέρια τους το σωματείο, να το λειτουργούν και να το ελέγχουν με τρόπο δημοκρατικό και να το μετατρέψουν σε όργανο πάλης για τα δικά τους συμφέροντα και για την κοινωνία. Με τακτικές ενημερώσεις στα τμήματα, με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν σ’ ένα ζωντανό σωματείο και θα έχουν αυτοί τον αποφασιστικό λόγο για το τι πρέπει να γίνει και πως.

Μόνο ένα τέτοιο Σωματείο μπορεί να πετύχει νίκες μαζί με τους εργαζόμενους.Τα Σωματεία προεκτάσεις των εκάστοτε Διοικήσεων και των Κυβερνητικών επιλογών και διεκπεραιωτές προσωπικών συμφερόντων μόνο πίσω μπορούν να μας φέρουν.

Με βάση τα παραπάνω η Νέα Πορεία διεκδικεί και αγωνίζεται για

1. Αύξηση των δαπανών για την δημόσια υγεία. Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις Σ.Δ.Ι.Τ.

2. ’μεση στελέχωση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με μόνιμο προσωπικό. Προκήρυξη τώρα όλων των κενών οργανικών θέσεων σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και τον νέο οργανισμό. Όχι στην κατάργηση των θέσεων του βοηθητικού προσωπικού. Κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Επιστροφή των υπηρεσιών που δόθηκαν σε ιδιώτες στο Δημόσιο

3. Ουσιαστικές Αυξήσεις στους μισθούς με 1.350 € κατώτερο μισθό για την Υ.Ε. κατηγορία. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. ’μεση καταβολή των 176 Ε στους εργαζόμενους. Ουσιαστική αύξηση στο ωρομίσθιο για νυκτερινά, Κυριακές.

4. Εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. ’μεση στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας.

5. Όχι στην παραβίαση της νομοθεσίας για τις ώρες ανάπαυσης, την νυκτερινή εργασία, τα προβλεπόμενα διαλείμματα, κλπ. ’μεση εφαρμογή του εξώδικου της ΠΟΕΔΗΝ. Καμιά προισταμένη να μην υπογράφει παράνομα προγράμματα που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

6. Όχι στον χαρακτηρισμό της ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων ως επαγγελματική. Διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. ’μεση στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ. Να σταματήσει η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες εργαζόμενες.

7. ’μεση επέκταση των επαγγελμάτων που προβλέπονται στον κανονισμό του ΙΚΑ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στα ΒΑΕ. Ένταξη των αντίστοιχων επαγγελμάτων στην Υγεία στα ΒΑΕ. Μείωση άμεσα σε 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με τελικό στόχο τις 32,5 ώρες την βδομάδα. Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης. Χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων σαν χώρου ανθυγιεινού.

Νέα Πορεία – συνδικαλιστική αγωνιστική κίνηση

Νέα Πορεία – συνδικαλιστική αγωνιστική κίνηση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα