Καταλονία: 1 χρόνο μετά το δημοψήφισμα μαζική πανεκπαιδευτική απεργία!

Σχόλιο του «Ξ»

 

Πάνω από 100.000 μαθητές και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και πάνω από 150.000 στο σύνολο της Καταλονίας την 1η Οκτώβρη, διαδηλώνοντας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και το σεβασμό στο δικαίωμά τους να επιλέξουν οι ίδιοι για το μέλλον της χώρας τους. Σχολές και σχολεία άδειασαν, την ώρα που η νεολαία έδινε τον παλμό στις εξαιρετικά πετυχημένες κινητοποιήσεις για το δικαίωμα των Καταλανών στην αυτοδιάθεση.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η νεολαία της χώρας επέδειξε μεγάλο ενθουσιασμό και μαχητικότητα, με τραγούδια και συνθήματα ενάντια στην εθνική καταπίεση, τον αυταρχισμό, την αστυνομική βία, κλπ. Κυριάρχησε επίσης το σύνθημα για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με γενική απεργία, ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα ενάντια στον καπιταλισμό και τη μοναρχία!

Ένα κίνημα με συνέχεια

Η 1η Οκτώβρη ήταν και η πρώτη επέτειος του δημοψηφίσματος κατά το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία της καταλανικής κοινωνίας, αψηφώντας την καταστολή και τον εκφοβισμό, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από το Ισπανικό Κράτος. Η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν έγινε σεβαστή, αλλά επιπλέον, μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι – άνθρωποι που ήταν μπροστά στον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Οι μεγάλες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις έρχονται σε συνέχεια των τεράστιων διαδηλώσεων της 11ης Σεπτέμβρη, εθνικής επετείου της Καταλονίας, κατά την οποία όλα τα τελευταία χρόνια ο κόσμος βγαίνει μαζικά στους δρόμους.

Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων

Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ηγεσία του κινήματος, όχι μόνο δεν προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και κλιμάκωσης, αλλά αντίθετα προσπαθεί να κλείσει τον αγώνα. Το «Δημοκρατικό Κόμμα Καταλονίας» (PDeCAT) και η «Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας» (ERC) στην πραγματικότητα επιδιώκουν να αφήσουν τη μαχητική διάθεση του κόσμου να σβήσει και να πάνε σε διαπραγματεύσεις με το Ισπανικό Κράτος πίσω από τις πλάτες του κινήματος.

Οι συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις για την ανεξαρτησία όμως, δείχνουν καθαρά ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας απορρίπτει τόσο το διεφθαρμένο σύστημα στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί το Ισπανικό Κράτος, όσο και τις πολιτικές λιτότητας, τις μαζικές εξώσεις, την ανεργία, την καταπίεση και την καταστολή που αυτό εκπροσωπεί.

Η «Επαναστατική Αριστερά»

Η «Επαναστατική Αριστερά» (Esquerra Revolucionària– CWI στην Καταλονία) όπως και η «Ένωση Μαθητών και Σπουδαστών», έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο κάλεσμα της εκπαιδευτικής κινητοποίησης και συμμετείχαν μαχητικά σε αυτή. Συνεχίζουν τη μάχη για μια Αριστερά που δε θα ξεπουλάει τους αγώνες, αλλά θα μπαίνει μαχητικά μπροστά στη διοργάνωσή τους, θα παρέχει ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις ενάντια στο σάπιο σύστημα, θα μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τα φτωχά και καταπιεσμένα στρώματα στην Καταλονία και το Ισπανικό Κράτος για κοινούς αγώνες.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής