Κατάληψη υπ. Υγείας: μαζική συνέλευση – απόφαση για συνέχιση! Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση σήμερα, Ψ. Υγείας και Ειδ. Αγωγής.

Της Ελένης Μήτσου.

Σε ένα πολύ θετικό και μαχητικό κλίμα έγινε η τέταρτη γενική συνέλευση των εργαζομένων από τους χώρους της Ψ. Υγείας και της Ειδικής Αγωγής, που έχουν καταλάβει το Υπουργείο Υγείας από την προηγούμενη Πέμπτη, 9 Φλεβάρη. Η κατάληψη συμπλήρωσε χτες 6 μέρες και σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης θα συνεχίσει μέχρι και την Πέμπτη, 16 Φλεβάρη, οπότε και θα γίνει η επόμενη γενική συνέλευση για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Η χτεσινή ήταν ίσως η πιο μαζική απ’ όλες τις συνελεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας ήταν κατάμεστο και το κλίμα παραμένει πολύ μαχητικό.

Πολύ σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι την Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε δική τους γενική συνέλευση κι αποφάσισαν –παρά την αρνητική στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ– να προχωρήσουν σε κοινή κατάληψη την Τετάρτη μαζί με τους εργαζόμενους στην ψυχικη Υγεία και την Ειδική Αγωγή.

Σήμερα οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Υγείας έχουν νέα συνέλευση για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Συντονισμός

Το κάλεσμα των εργαζομένων για να μετατραπεί το υπό κατάληψη υπουργείο σε κέντρο αντίστασης και αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές φάνηκε χτες ότι σημείωνε τα πρώτα του επιτυχημένα βήματα. Υπήρχαν εκπρόσωποι εργαζομένων από πολλούς χώρους στην Υγεία, πέρα από την Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή, όπως για παράδειγμα από το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το Θριάσιο, τον Άγιο Σάββα, το Αττικό κλπ. Παρουσία είχαμε επίσης από εκπροσώπους ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με τον πρόεδρο του σωματείο «Αυτοεκπροσώπηση» (ο οποίος συμμετέχει καθημερινά με βάρδιες στην κατάληψη) να απευθύνει χαιρετισμό.

Είναι φανερό πως η κατάληψη του υπουργείου Υγείας και το καθαρό ταξικό ενωτικό κάλεσμα των εργαζομένων για συντονισμό, δημιουργεί μια πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία για συντονισμό των εργαζομένων.

Παραφωνία το ΚΚΕ

Καθόλου τυχαία το σύνολο της Αριστεράς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα – το κάθε τμήμα της με… τον δικό του βέβαια τρόπο.  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν συνδικαλιστική παρουσία και χαιρέτισαν, από τον ΣΥΡΙΖΑ δε παρών ήταν και ο βουλευτής Κριτσωτάκης.

Παραφωνία οι δύο εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που «χαιρέτησαν» κάνοντας βασικά κριτική. Μάλιστα η μία εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ «εξήγησε» σε ψηλούς τόνους ότι «αυτή η κατάληψη έχει κοντά ποδάρια». Και οι δυο εκπρόσωποι «τόνισαν» ότι αν θέλουν οι εργαζόμενοι να κάνουν σοβαρό αγώνα πρέπει να πάνε στους χώρους εργασίας τους –υπονοώντας ότι η κατάληψη πρέπει να κλείσει– και βέβαια να παλέψουν με το ΠΑΜΕ…

Ευρύτερη συσπείρωση

Πέρα όμως από τα κουκουεδίστικα του ΚΚΕ, η κατάληψη λειτουργεί σαν πόλος για συσπείρωση εργαζομένων πλατύτερα. 

Σήμερα πέρα από τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή που κατεβαίνουν σε απεργία και συγκέντρωση, έξω από το Υπουργείο σε συγκέντρωση θα βρεθούν και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί καθώς και η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΟΛΜΕ.

Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας γενικότερα φαίνεται ότι δεν απασχολούν μόνο τους εργαζόμενους στο εσωτερικό της χώρας. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων από το νοσοκομείο Αττικό, στην τοποθέτησή του στη χτεσινή συνέλευση τόνισε ότι και στο εξωτερικό τα συνδικάτα στο χώρο της Υγείας και τα ΜΜΕ παρακολουθούν το τι γίνεται στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, καθώς αναμένουν, ανήσυχοι, μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ στη χώρα μας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα