Κατάληψη στην Ιατρική και απόσυρση του νομοσχεδίου!!

Της Σοφίας Μανούσου – Ιατρική Αθήνας

Εντελώς αιφνιδιαστικά στις 13/1 το Υπ. Υγείας κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας κλπ) – ΠΦΥ. Έως τώρα, ο φοιτητής Ιατρικής μετά από 6 χρόνια βασικής εκπαίδευσης έπαιρνε πτυχίο και μετά έκανε "αγροτικό". Στη συνέχεια, με το σύστημα της λίστας αναμονής, περίμενε να αρχίσει ειδικότητα ακολουθώντας σειρά προτεραιότητας.

Τι προβλέπουν τα προωθούμενα ν/σ;

Μετά τα 6 χρόνια εξαντλητικών σπουδών οι πτυχιούχοι Ιατρικής καλούνται να δώσουν (ακόμη μια φορά) πανελλήνιες εξετάσεις με κλειστό αριθμό επιτυχόντων, προκειμένου να μπορούν να μπουν στη λίστα αναμονής για ειδικότητα. Οι αποτυχόντες θα μένουν ανειδίκευτοι.! Ανειδίκευτος γιατρός σημαίνει αφενός σαφώς ανεπαρκής για ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας, αφετέρου δελεαστικά φτηνό εργατικό δυναμικό, εύκολα αξιοποιήσιμο από ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.

Όσο για τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό για λήψη ειδικότητας: στο τέλος της ειδίκευσής τους θα εξετάζονται. Και αν αποτύχουν 3 φορές στις τελικές αυτές εξετάσεις, η λύση είναι απλή: θα υποχρεώνονται σε 6 μήνες άμισθη (…) εργασία.

Σύμφωνα, πάλι, με το ν/σ για την ΠΦΥ, σε αξιολόγηση θα υπόκεινται τα δημόσια Κέντρα Υγείας. Και σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, μήπως θα χρηματοδοτούνται ώστε να αναβαθμιστούν; Όχι! Απλά, θα καταργούνται, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ιδιωτικών (!) κέντρων υγείας στη θέση τους.

Ποιο το άλλοθι για την προώθηση του ν/σ για ειδικότητες;

Η υποτιθέμενη υπερπληθώρα γιατρών. Ωστόσο, οι ειδικευόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 70 ώρες τη βδομάδα (με προβλεπόμενο όριο τις 48!), ενώ ακόμη και με βάση τον ίδιο το σχεδιασμό του ΕΣΥ του ΄83 υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές κενές οργανικές θέσεις!

Πώς κινητοποιήθηκαν οι φοιτητές;

Με κατάληψη στην Ιατρική Αθήνας (μία εβδομάδα) και Αλεξανδρούπολης κατόρθωσαν στις 3/2 να πάρουν από τον Υπ. Υγείας γραπτές δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί το ν/σ για τις ειδικότητες από την υπάρχουσα Βουλή. Και αυτό, ενώ πριν το κλείσιμο της σχολής δέχονταν από το Υπουργείο αιχμηρά σχόλια με ειρωνικό ύφος.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη των φοιτητών, οι οποίοι για 3η φορά σε 12 χρόνια εμποδίζουν με κατάληψη την προώθηση των εξετάσεων για ειδικότητα. Ωστόσο, οι αγώνες θα συνεχιστούν, γιατί η (όποια) νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει οπωσδήποτε να επαναφέρει το ζήτημα των εξετάσεων για ειδικότητα. Και θα συνεχίζονται οι αγώνες μας, όσο το Σύστημα Υγείας δε θα παρέχει δωρεάν, δημόσια, ισότιμη, υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής