Κατάληψη “Πάτμου & Καραβία”

Η κατάληψη του κτήματος “Πάτμου & Καραβία” στα Κάτω Πατήσια έχει πάνω από 15 χρόνια ζωής. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια η κατάληψη έδωσε μικρές και μεγάλες μάχες για την προάσπιση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, για τον ρατσισμό, τον πόλεμο, τον πολιτισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Με σταθερά προοδευτικά χαρακτηριστικά αλλά ταυτόχρονα με μια πολιτική πολυχρωμία εξαιρετικά σπάνια για κατάληψη έχει αφήσει το στίγμα της τόσο στην περιοχή όσο και πέρα από αυτήν. Στον χώρο της κατάληψης έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί(ή συνδιοργανωθεί από κοινού με την κατάληψη) δεκάδες εκδηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Τον τελευταίο καιρό η κατάληψη είχε περάσει μια περίοδο αδράνειας κυρίως όσον αφορά την πολιτιστική-πολιτική της παρέμβαση. Μια σοβαρή προσπάθεια όμως για να αλλάξει αυτή η εικόνα έχει ξεκινήσει. Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα αναζωογονήσουν την κατάληψη και θα ανοίξουν τον δρόμο για να δραστηριοποιηθούν και νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες λαμβάνουν χώρα στην κατάληψη.

Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, τον ρατσισμό και τα εργασιακά πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη προβολές ταινιών στο χώρο. Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία είναι η απόφαση που πάρθηκε για φιλοξενία στον χώρο ομάδας εθελοντών που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες. Ειδικά για μια περιοχή σαν τα Κ. Πατήσια, στην οποία οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της, η σύσφιξη των δεσμών των ελλήνων μαζί τους είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, τόσο για την ίδια την κατάληψη, όσο και για τους μετανάστες.

Το πιο σημαντικό από εδώ και πέρα για την κατάληψη είναι να καταφέρει να αποτελέσει πόλο έλξης για περισσότερο κόσμο και ειδικά νεολαία, που θα δει μέσα από τις δραστηριότητες της μια δίοδο για να εκφραστεί μέσα από ένα δικό της χώρο.

Ο τοπικός πυρήνας του Ξεκινήματος στα Κ. Πατήσια στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και ευελπιστεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές.

Αλέξανδρος Πραντούνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα