Κατάληψη κοινωνικού Χώρου “Γαρδένια” (πρώην Info) Ζωγράφου. Οι κάτοικοι δεν καταθέτουν τα όπλα!

Τον «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο γαρδένια» (πρώην info-café) έβαλε στο στόχαστρο ο δήμαρχος Ζωγράφου Γ. Καζάκος. Πρόκειται για μια διαφορετική κατάληψη, ενός δημοτικού χώρου στην πλατεία Γαρδένια, που λειτουργούσε για περισσότερο από 100 μέρες, προσφέροντας φτηνό καφέ, δωρεάν μαθήματα (από εθελοντές δασκάλους) χορού, θεατρικής γραφής, ισπανικών, κλπ όπου οι κάτοικοι οργάνωναν θεατρικές ομάδες, εκθέσεις ζωγραφικής και σκίτσου, προβολές, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, συζητήσεις για πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα και πολλά άλλα. Αυτόν το χώρο αποφάσισε να εκκενώσει ο Δήμαρχος, λογαριάζοντας όμως χωρίς τον ξενοδόχο.

Σαν κλέφτες..

Στις 20/05 η δημοτική αρχή εισέβαλε τα ξημερώματα στον χώρο και αφαίρεσε όλον τον εξοπλισμό (έπιπλα, σκεύη κοκ). Την ίδια κιόλας μέρα, καλέστηκε πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, ενώ μετά τη λήξη της πορείας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση στο χώρο όπου και αποφασίστηκε να μην κάνουμε βήμα πίσω. Το επόμενο πρωί ο χώρος ξανάνοιξε και άρχισε να επιπλώνεται για μια ακόμα φορά. Στις 22/05 όμως ο Δήμαρχος ακολούθησε την ίδια ακριβώς ταχτική. Έβαλε τους υπαλλήλους του Δήμου να αφαιρέσουν για μια ακόμα φορά το νέο εξοπλισμό.

Οι κάτοικοι όμως, που για τους τελευταίους 3 μήνες λειτουργούσαμε τον χώρο δηλώσαμε για ακόμη μία φορά ότι ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος είναι απαραίτητος στην γειτονιά καθώς καλύπτει βασικές ανάγκες των κατοίκων και ότι πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Αποφασίστηκε λοιπόν η παρέμβαση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 26/05 με στόχο να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στις επιθέσεις του Δημάρχου αλλά και να παρουσιάσουμε τα αιτήματα και προθέσεις μας στο Δήμο.

Μαζική εκστρατεία ενημέρωσης

Δεκάδες άτομα συμμετείχαμε σε μία εκστρατεία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και καλέσματος σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία διήρκεσε ουσιαστικά μιάμιση μέρα. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, μοιράστηκαν χιλιάδες ανακοινώσεις, κολλήθηκαν εκατοντάδες αφισάκια, ενώ τα καλέσματα αναρτήθηκαν και στο διαδίκτυο. Η πλειοψηφία του κόσμου που πήρε την ανακοίνωση και μίλησε μαζί μας εξέφραζε την συμπαράστασή της. Αρκετός κόσμος είχε έτσι κι αλλιώς συμμετάσχει στην μία ή την άλλη εκδήλωση ή δραστηριότητα ή είχε περάσει για να πιει έναν καφέ και είχε αναγνωρίσει την χρησιμότητα ενός κοινωνικού χώρου στην καρδιά του δήμου μας, ενός χώρου που μέσα σε 3 μήνες ζωντάνεψε την έννοια της γειτονιάς.

Ο κόσμος της γειτονιάς μας στηρίζει

Θετική υπήρξε η ανταπόκριση του κόσμου και το απόγευμα της 26/5. Στη συγκέντρωση και στη παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετείχαν 250-300 άτομα. Η υποδοχή της δημοτικής αρχής ήταν όμως αντίστοιχη της ιστορίας που κουβαλάει και της πολιτικής τοποθέτησης που έχει (υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Γ. Καζάκος είναι ο άνθρωπος που είχε διορίσει η Χούντα Δήμαρχο του Δήμου μας)… Στο δημαρχείο μας περίμενε η αστυνομία, η οποία σύντομα ενισχύθηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ. Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθειά τους να μας απαγορεύσουν την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο – επισημαίνουμε ότι τα δημοτικά συμβούλια είναι ανοιχτά να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε – μας ακολούθησαν στην αίθουσα της συνεδρίασης, όπου παρόντες ήταν και προσωπικοί μπράβοι του κου Καζάκου.

Αιτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέσαμε τα αιτήματά μας, τα οποία ήταν:

1. να παραμείνει ο χώρος διαχειριζόμενος από τους κατοίκους για τους κατοίκους

2. να μη περάσει σε χέρια ιδιώτη

3. να συνδεθούν νέα ρολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ από το Δήμο ώστε να πληρώνουμε εμείς τα έξοδά μας 4. να επιστραφεί ο κατασχεμένος εξοπλισμός

Επίσης προβάλαμε 2 σύντομα βίντεο με τις δραστηριότητες που έχουμε οργανώσει όλο το προηγούμενο διάστημα στο χώρο – παρόλο που η δημοτική αρχή δεν ήθελε να τα παρακολουθήσει.

Σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο είχαν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Το ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία της αστυνομίας στο Δημαρχείο και αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αποφύγει τη δημόσια τοποθέτηση στα ζητήματα που θέταμε. Σημειώνουμε ότι το τοπικό ΚΚΕ δεν στηρίζει το εγχείρημα της Γαρδένιας και όταν κατά διαστήματα έχει εκ των πραγμάτων αναγκαστεί να πάρει θέση, ζητά να μετατραπεί ο χώρος σε πνευματικό κέντρο του Δήμου.

Η επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ (συνεργασία ΣΥΝ – ΠΑΣΟΚ) ζήτησε να μπει το θέμα σαν έκτακτο στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί, ενώ στην τοποθέτησή της υποστήριξε πως το πρώην info-café δεν πρέπει να νοικιαστεί σε ιδιώτη αλλά να αποτελέσει δημοτικό χώρο στον οποίο να μπορούν οι κάτοικοι και ο Δήμος να οργανώνουν τις δραστηριότητες που θέλουν. Η στάση της εκπροσώπου της ΜΑΖΙ ήταν θετική. Αυτό όμως είναι σχετικό – δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι η παράταξη «ΜΑΖΙ» δεν στηρίζει έμπρακτα το εγχείρημα της Γαρδένιας (εξαιρούνται κάποια μεμονωμένα άτομα) παρόλο που είχε καλεστεί να συμμετάσχει και να βοηθήσει.

Καθαρή στάση υποστήριξης έδωσε ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Κίνημα στην Πόλη» (Συνεργασία ανένταχτων αριστερών, ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Ζήτησε και αυτός να μπει το θέμα σαν έκτακτο στην ημερήσια διάταξη, ενώ στην τοποθέτησή του στήριξε πλήρως τα αιτήματα μας. Οι δυνάμεις που στηρίζουν το Κίνημα στην Πόλη έχουν την πιο θετική στάση και συμμετέχουν ενεργά στο εγχείρημα της Γαρδένιας από την αρχή.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Το θέμα δεν μπήκε όμως ποτέ στην ημερήσια διάταξη, καθώς η παράταξη του Γ. Καζάκου που διοικεί το δήμο, έχει την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι η πρόταση για συζήτηση του θέματος δεν πέρασε. Εξάλλου, όπως δηλώσανε δεν είχαν και τίποτα να συζητήσουν…

Και εμείς από την πλευρά μας δεν είχαμε βέβαια την ελπίδα ότι θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη. Η παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο είχε τον εξής βασικό στόχο: να δείξουμε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τον χώρο να περάσει σε χέρια ιδιώτη, ότι οι κάτοικοι του Ζωγράφου είναι με το μέρος μας και να δώσουμε μεγαλύτερη δημοσιότητα τόσο στις επιθέσεις του Δημάρχου όσο και στον «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Γαρδένια».

Δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε μάχη ώστε η «Γαρδένια» να συνεχίσει να λειτουργεί ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος, ανοιχτός για όλους τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Ήδη έχει αποφασιστεί η εκ νέου είσοδός μας στον χώρο την Πέμπτη 28/05 αρχίζοντας με δημιουργική απασχόληση για παιδιά και συνεχίζοντας το Σάββατο με Reggae Party.

Η δημοτική αρχή επίσης ετοιμάζεται να δώσει την δικιά της μάχη με όλα τα όπλα που διαθέτει (επιστράτευση των δημοτικών υπαλλήλων για νέα «αδειάσματα» του χώρου, καταστολή κλπ).

Γνωρίζοντας ότι η μάχη της Γαρδένιας θα είναι δύσκολη, επίπονη και μακρόχρονη συνεχίζουμε και προτάσσουμε τα δικά μας όπλα: την συμπαράσταση και την ενεργοποίηση της γειτονιάς και την όρεξη για δημιουργία και δουλειά, για να φτιάξουμε έναν χώρο όπου όχι μόνο περνάμε καλά, αλλά αποτελεί μία πραγματική κοινωνική ανάγκη. Για να φτιάξουμε και να διαχειριστούμε πάλι, έναν χώρο που μας ανήκει.

____________

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο και το ιστορικό του βλ.:

https://xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=839

https://xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=771

https://xekinima.org/archive/viewpaper.php?c=9&v=319

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα