Τον «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Γαρδένια» (πρώην info-cafe) έβαλε στο στόχαστρο ο δήμαρχος Ζωγράφου Γ. Καζάκος. Πρόκειται για μια διαφορετική κατάληψη, ενός δημοτικού χώρου στην πλατεία Γαρδένια, που λειτουργούσε για περισσότερο από 100 μέρες, προσφέροντας φτηνό καφέ, δωρεάν μαθήματα (από εθελοντές δασκάλους) χορού, θεατρικής γραφής, ισπανικών, κλπ όπου οι κάτοικοι οργάνωναν θεατρικές ομάδες, εκθέσεις ζωγραφικής και σκίτσου, προβολές, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, συζητήσεις για πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα και πολλά άλλα. Αυτόν το χώρο αποφάσισε να χτυπήσει ο Δήμαρχος… Στις 20/05 η δημοτική αρχή εισέβαλε τα ξημερώματα στον χώρο και αφαίρεσε όλον τον εξοπλισμό (έπιπλα, σκεύη κοκ).
Άμεση αντίδραση
Την ίδια κιόλας μέρα, καλέστηκε πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα (γύρω στα 400). Το επόμενο πρωί ο χώρος ξανάνοιξε και άρχισε να επιπλώνεται για μια ακόμα φορά.
Στις 22/05 όμως ο Δήμαρχος ακολούθησε την ίδια ακριβώς ταχτική. Έβαλε τους υπαλλήλους του Δήμου να αφαιρέσουν για μια ακόμα φορά το νέο εξοπλισμό.
Αποφασίσαμε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 26/05. Δεκάδες άτομα συμμετείχαμε σε μία εκστρατεία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και καλέσματος σε συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία διήρκεσε ουσιαστικά μιάμιση μέρα. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, μοιράστηκαν χιλιάδες ανακοινώσεις και κολλήθηκαν εκατοντάδες αφισάκια. Η πλειοψηφία του κόσμου που πήρε την ανακοίνωση και μίλησε μαζί μας εξέφραζε την συμπαράστασή της. Στη συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου καταθέσαμε τα αιτήματά μας, συμμετείχαν 250-300 άτομα ? πολύ καλή συμμετοχή για μια τοπική κινητοποίηση. Τα αιτήματά μας ήταν:
1. να παραμείνει ο χώρος διαχειριζόμενος από τους κατοίκους
2. να μη περάσει σε χέρια ιδιώτη
3. να συνδεθούν νέα ρολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ από το Δήμο ώστε να πληρώνουμε εμείς τα έξοδά μας
4. να επιστραφεί ο κατασχεμένος εξοπλισμός
Με? απόφαση της παράταξης του Δημάρχου το θέμα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καμία βέβαια έκπληξη δεδομένης και της ιστορίας του δημάρχου (διορισμένος δήμαρχος την περίοδο της 7ετίας)? Ενδεικτικό των διαθέσεων του Δημάρχου είναι επίσης το γεγονός ότι την ημέρα της παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο μας περίμενε η αστυνομία και τα ΜΑΤ.
Δύσκολες ώρες για την Κατάληψη
Παρόλα αυτά, η επίθεση του Δημάρχου δεν άφησε την κατάληψη αλώβητη. Ο χώρος έχει πλέον ελάχιστα έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό ενώ οι δραστηριότητες έχουν μειωθεί κατά πολύ…
Στην πραγματικότητα υπάρχει βαθύς προβληματισμός στον κόσμο της κατάληψης ο οποίος έχει χωριστεί στα τρία? Ένα κομμάτι έχει απογοητευτεί και έχει σταματήσει να συμμετέχει στην προσπάθεια για το ξαναστήσιμο και την αναδιοργάνωση του χώρου.
Ένα δεύτερο κομμάτι αποτελείται από κόσμο που συνεχίζει μεν να συμμετέχει αλλά προτείνει ουσιαστικά η κατάληψη να σταματήσει, το θέμα να κρατιέται στην επικαιρότητα με μια εκδήλωση που θα γίνεται στην πλατεία (ή σε τμήμα του χώρου) πιο αραιά, πχ κάθε εβδομάδα, και το Σεπτέμβρη να δούμε αν και πώς μπορούμε να ανακαταλάβουμε το χώρο. Αυτή η πρόταση κατά τη γνώμη μας ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μάχης.
Πρόταση μάχης
Το τρίτο κομμάτι (στο οποίο ανήκουν και οι υποστηρικτές του «Ξ») επιμένει πως δεν πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα, και προτείνει: να κρατάμε το χώρο ανοιχτό 4 απογεύματα την εβδομάδα και να τα γεμίζουμε με δραστηριότητες που δεν απαιτούν υπερβολικά μεγάλη ενέργεια – όπως δημιουργική απασχόληση για παιδιά, προβολή ταινιών, μαθήματα, μικρές συναυλίες, κοκ. Τις υπόλοιπες 3 μέρες την εβδομάδα να τις αφιερώνουμε σε εξωστρεφή δράση (μοίρασμα ανακοινώσεων και προγραμμάτων του χώρου, αφισοκόλληση, μάζεμα υπογραφών στήριξης κοκ) έτσι ώστε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για το χώρο και να τον στηρίξει.
Η μείωση του χρόνου λειτουργίας του χώρου προτείνεται λόγω των μειωμένων δυνάμεων που παραμένουν πλέον ενεργές στο χώρο. Ωστόσο, αν αυτό το σχέδιο αποδώσει, που μπορεί να αποδώσει, ο κόσμος της γειτονιάς θα είναι δυνατό να αρχίσει να ξαναέρχεται στην κατάληψη, οπότε μπορούμε βασισμένοι και στην δίμηνη εκστρατεία ενημέρωσης να ξαναλειτουργήσουμε το χώρο το Σεπτέμβρη σε καθημερινή βάση.
Πρόκειται για μια δύσκολη μάχη. Μια μάχη ενάντια στον Δήμαρχο και ταυτόχρονα ενάντια στην απογοήτευση και την «κατάθεση των όπλων». Θέλουμε να συνεχίσουμε, έστω και λιγότεροι, γιατί οι ανάγκες των κατοίκων, για τις οποίες δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος, δεν εξαφανίστηκαν μαζί με τα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό που εξαφάνισε ο Δήμαρχος.
Πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί αν η κατάληψη ηττηθεί η απογοήτευση θα επηρεάσει αρνητικά και τους άλλους αγώνες στην περιοχή (π.χ. Βίλα Ζωγράφου, ελεύθεροι χώροι, κλπ). Αντίθετα μια νίκη στην πλατεία Γαρδένιας θα δώσει αισιοδοξία και κέφι για νέους αγώνες στους κατοίκους του Ζωγράφου, δείχνοντάς τους πόσα πράγματα μπορούμε να κερδίσουμε αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.