Καταλήψεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο – οι φοιτητές της Κέρκυρας στο πόδι!

Οι φοιτητές της Κέρκυρας είναι στο πόδι. Ήδη έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σε 2 σχολές του Ιόνιου Πανεπιστημίου (Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ξένων Γλωσσών – Διερμηνείας – Μετάφρασης). Αφορμή είναι οι εκλογές για τα συμβούλια Διοίκησης γίνονται αυτή την περίοδο και σηματοδοτούν το τέλος σε ότι έχει απομείνει από κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος και της έννοιας δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τα παρακάτω κείμενα είναι αναδημοσίευση από το μπλογκ της φοιτητικής παράταξης ΡΩΓΜΗ και δίνουν μια εικόνα της κατάστασης

Ανοχή τέλος, Αγώνας τώρα!

Την εβδομάδα που πέρασε ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας. Όπως ήταν επόμενο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο το μπλοκάρισμα της διαδικασίας. Στο Ιόνιο οι εκλογές είχαν οριστεί για τις 23 Οκτωβρίου. Το πρωί εκείνης της μέρας οι φοιτητές μαζικά απέκλεισαν το χώρο του Ιστορικού (εκλογικό κέντρο), προκειμένου να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των εκλογών.

Η μαζικότητα της κινητοποίησης είχε ως αποτέλεσμα οι εκλογές να ματαιωθούν και να οριστούν για δεύτερη φορά την επόμενη μέρα. Οι φοιτητές δεν εγκατέλειψαν το χώρο ούτε λεπτό, μέχρι οι εκλογές να ακυρωθούν ξανά. Όταν αυτό συνέβη, ο αποκλεισμός του κτηρίου έληξε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ήταν αποκλεισμός του εκλογικού κέντρου και όχι κατάληψη σχολής, αφού το κτήριο δεν άνοιξε ποτέ και οι φοιτητές παρέμεναν στον προαύλιο χώρο.

Ενώ οι φοιτητές αγωνίζονταν για να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές, που είναι το πρώτο βήμα στην κατάργηση της δημόσιας παιδείας και του δημοκρατικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κατά τα άλλα αξιοσέβαστους καθηγητές μας: oι κύριοι και κυρία Καραπιδάκης, Αγγελάκος, Χαρλαύτη, Κόκκωνας αδιαφορώντας για την απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου που έχει ταχθεί κατά του νόμου, σε μια επίδειξη ακαδημαϊκής ευσυνειδησίας μας αποκάλεσαν «φασίστες, να ψοφήσετε εκεί μέσα, άντε στο διάολο», ενώ η έγκριτη κυρία Σαλή, τη μοναδική φορά που αποφάσισε να απευθύνει το λόγο στους φοιτητές είπε: «Τώρα που θα σας κοπεί η σίτιση, να δούμε τι θα κάνετε». Σε μια εποχή που υπάρχει άνθιση του νεοναζισμού, είναι εγκληματικό και ιδιαίτερα ανιστόρητο ένας «ακαδημαϊκός» να αποκαλεί φοιτητές που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και μια καλύτερη παιδεία «φασίστες».

Αγνοώντας την αντίδραση των φοιτητών, αλλά και την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία προέδρευε η Πρύτανης του Ι.Π. που αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα του νόμου και ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής ψήφου (η οποία δεν διασφαλίζει ούτε καν το απόρρητο της ψήφου), το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Εφορευτική Επιτροπή όρισαν οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 25/10 μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Για ακόμη μια φορά οι φοιτητές έδωσαν δυναμικό παρόν διαμαρτυρόμενοι μαζικά έξω από την Πρυτανεία, διεκδικώντας να μην πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Για μια ακόμα φορά η Πρυτανική Αρχή αρνήθηκε το διάλογο και την εμφάνισή της έκανε η αστυνομία, που επιχείρησε να προσαγάγει φοιτητή. Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε εντελώς παράνομα. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δε συγκεντρώθηκαν ποτέ και μέλη Δ.Ε.Π. που ήθελαν να καταθέσουν ένσταση δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν πουθενά.

Όλες αυτές τις ημέρες η ΠΑΣΠ εξέδιδε ανακοινώσεις που παρακαλούσε την πρυτανική αρχή να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών. Μετά από τρεις μέρες αγώνα, η κυβερνητική παράταξη τωνparty μέσω της Κατερίνας Χριστοπούλου ήρθε στη Συνέλευση του Μεταφραστικού να ανακοινώσει χαμογελαστή τα συγχαρητήριά της για την εκλογή του καθηγητή Πολίτη στο Συμβούλιο! Στη συνέχεια άρχισαν να ειρωνεύονται τους ομιλητές, να βρίζουν χυδαία και να διακόπτουν τη συνέλευση. Από τα λόγια πέρασαν σύντομα στις πράξεις. Ο Αλέξανδρος Καλαμπαλίκης έριξε μπουνιά σε φοιτητή, ενώ η Χριστοπούλου επιτέθηκε σε δύο φοιτήτριες. Η στάση τους δεν έγινε ανεκτή από τη Συνέλευση η οποία τους έδιωξε από το χώρο, ενώ αμέσως μετά έβγαλαν ψευδή ανακοίνωση στην οποία στοχοποιούν φοιτητές.

Η ανοχή τελείωσε. Είναι καιρός όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα να αυτοοργανωθεί και να παλέψει ενάντια στο νέο νόμο και σε όσους επιδιώκουν το ξεπούλημα του πανεπιστημίου. Καλούμε τους φοιτητές να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων και του Συντονιστικού Φοιτητών. Τέλος, καλούμε όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ιονίου Πανεπιστημίου σε πορεία, την Παρασκευή 2/11 με προσυγκέντρωση 18.00 στο προαύλιο του Ιστορικού.

Συντονιστικό Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου

Κατάληψη Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Στη συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Τ.ΗΧ.ΕΙ. που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29/10/12 αποφασίστηκε κατάληψη του τμήματος για δύο εβδομάδες και εκ νέου συνέλευση την Δευτέρα 12/10 18:00 στην Αίθουσα 3. Η ψηφοφορία στην πρόταση για κατάληψη είχε ως εξής:

ΥΠΕΡ: 57

ΚΑΤΑ: 1

ΛΕΥΚΑ: 11

Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία για το πολιτικό πλαίσιο της κατάληψης. Η ψηφοφορία επί του πλαισίου είχε ως εξής:

Πλαίσιο Συντονιστικού Φοιτητών: 48

Πλαίσιο ΜΑΣ: 3

Λευκά: 6

Προς ενημέρωση των φοιτητών δημιουργήθηκε το blog της κατάληψης στον ιστοχώρο http://katalipsithxei.blogspot.gr/.

Το πλαίσιο του Συντονιστικού Φοιτητών:

http://rwgmiioniou.com/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,288ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα