Καταλήψεις στο Βόλο

Υπό κατάληψη βρέθηκαν όλα τα λύκεια του Βόλου καθώς και πολλά Γυμνάσια για μια βδομάδα, 27 Γενάρη με 3 Φλεβάρη. Αιτία η λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας πολύ κοντά σε ένα από τα πιο κεντρικά σχολικά κτίρια της πόλης, που στεγάζει το 3ο Λύκειο και Γυμνάσιο. Στις 26 Γενάρη οι μαθητές των δύο αυτών σχολείων προχώρησαν σε κατάληψη και κατέβηκαν σε πορεία όταν έμαθαν για την ύπαρξη της κεραίας. Το ζήτημα έγινε γνωστό πολύ γρήγορα σε όλα τα σχολεία και μέσα σε μια μέρα οι καταλήψεις εξαπλώθηκαν παντού.

Παράλληλα καταλήψεις έγιναν και για άλλα συγκεκριμένα προβλήματα κάθε σχολείου. Για παράδειγμα το κτιριακό, αφού υπάρχει σχολικό κτίριο που στεγάζει 3 σχολεία σε 3 βάρδιες! Το αγωνιστικό αυτό κλίμα στους μαθητές αντανακλά μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που πηγάζει από το ότι οι μαθητές ζουν υπό το άγχος των εξετάσεων και είναι ίσως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι της ελληνικής κοινωνίας.

Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε στη μαθητική πορεία της 21ης Γενάρη, πορεία που επιχείρησε να καπελώσει η ΚΝΕ εμφανίζοντας πανό του ανύπαρκτου « Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Βόλου » που το κρατούσαν κνίτες. Μετά όμως από αυτή την πορεία οι μαθητές αισθάνθηκαν πως ήρθε επιτέλους η ώρα να βγουν στους δρόμους. Οι εξελίξεις πήραν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία. Χαρακτηριστικό το παράδειγμά του 1ου ΕΛ Βόλου που έκανε αποχή και κατέβηκε μόνο του σε πορεία τη Δευτέρα 24/1 γιατί δεν είχε καταφέρει να κατέβει την Παρασκευή 21/1.

Ο πυρήνας του Μαθητικού Ξεκινήματος στο Βόλο έκανε πολύ δυναμική παρέμβαση στις κινητοποιήσεις αυτές. Παράλληλα με τις κεντρικές προκηρύξεις του ΜΞ, κυκλοφορήσαμε και δυο τοπικές, για το ζήτημα της κεραίας. Όλες οι προκηρύξεις μοιράστηκαν στα κατειλημμένα σχολεία και στην πορεία που οργανώθηκε την Τρίτη 1η Φλεβάρη και η ανταπόκριση από την πλευρά των μαθητών ήταν πολύ θετική. Για παράδειγμα δυο μαθήτριες του 1ου ΕΛ (όπου το ΜΞ δεν έχει μέλη) όταν διάβασαν την 1η προκήρυξη του ΜΞ αποφάσισαν να τη φωτοτυπήσουν και να τη μοιράσουν μόνες τους ενώ στην τελευταία πορεία δεκάδες μαθητές μας ζητούσαν προκηρύξεις για να μοιράσουν οι ίδιοι. Δεν είναι τυχαίο ότι η σε άρθρο της, την επομένη της πορείας, η τοπική εφημερίδα Θεσσαλία σημείωσε την παρέμβαση αυτή του Μαθητικού Ξεκινήματος.

Πυρήνας Μαθητικού Ξεκινήματος Βόλου

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής