Καταλήψεις ενάντια σε ένα σχολείο – υγειονομική βόμβα

Ούτε δύο εβδομάδες δεν έχουν περάσει από το άνοιγμα των σχολείων και ήδη 94 σχολεία και τμήματα έχουν κλείσει σε όλη την Ελλάδα, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού [1]. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και λήψης ουσιαστικών μέτρων από το Υπ. Παιδείας.

Καμία ουσιαστική προετοιμασία από το Υπ. Παιδείας

Όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε δηλώσεις απείρου κάλους από την κυβέρνηση και τους συνεργάτες της. Αρχικά παρακολουθήσαμε τα στερούμενα οποιασδήποτε λογικής διαγράμματα του κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, με τα οποία προσπαθούσε να μας αποδείξει ότι οι 25 μαθητές ανά τμήμα δεν είναι ιδιαίτερα χειρότερο σενάριο από τους 15 μαθητές ανά τμήμα, πηγαίνοντας κόντρα σε οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη επί του ζητήματος[2]. Επιπροσθέτως μάθαμε για τη «δημιουργική αριθμητική» της κ. Κεραμέως η οποία έβγαζε έναν μέσο όρο μαθητών ανά τμήμα πανελλαδικά στα 17 άτομα [3] λες και ο συγχρωτισμός που δημιουργείται σε δεκάδες χιλιάδες τμήματα με 25 και 28 μαθητές «ισορροπεί» με κάποιον τρόπο με όσα έχουν λιγότερους… Άραγε η υπουργός ξέρει τι χρήση έχει ο μέσος όρος;

Ταυτόχρονα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο αναδεικνύεται στο βασικό μέτρο της κυβέρνησης ενάντια στη διάδοση του κορονοϊού. Και ενώ όντως η χρήση της είναι απαραίτητη, δεν αρκεί από μόνη της αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, κάτι το οποίο είναι αδύνατον να γίνει με 25 και πλέον μαθητές ανά τμήμα, στο μέγεθος των τάξεων που έχουν τα σχολεία. Και βέβαια είναι αμφίβολο κατά πόσο είναι αποτελεσματικό ως μοναδικό μέτρο προστασίας για τους μικρότερους μαθητές, όπως αυτούς του νηπιαγωγείου.

Σαν να μην είναι αρκετά όλα αυτά, το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας για τους σχολικούς χώρους[4]! Εν καιρό πανδημίας δηλαδή, που η καθαριότητα πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα σε κοινόχρηστους χώρους, το Υπ. Παιδείας δεν έχει φροντίσει ούτε καν γι’ αυτό!

Ναι αλλά έχουμε παγουρίνο

Πάλι καλά η Υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως «φρόντισε» έτσι ώστε να παραλάβουν όλοι οι μαθητές μάσκες (ή και σεντόνια θα έλεγε κάποιος) και παγουρίνο τα οποία δεν χωράνε ούτε ένα μπουκαλάκι νερό, με την «ευγενική χορηγία» του ιδρύματος Λασκαρίδη (γνώστες οι μπίζνες του με την οικογένεια Μητσοτάκη βεβαίως βεβαίως)[5].

Επιπλέον έγινε αγιασμός σε όλα τα σχολεία, με τους ιερείς να μην φοράνε μάσκα στις περισσότερες των περιπτώσεων και με τους μαθητές να καλούνται να κατεβάσουν τη μάσκα τους και να φιλούν τον ίδιο σταυρό[6] (αφού είπαμε ότι από τον σταυρό δεν κολλάει, μη λέμε πάλι τα ίδια…).

Κανένα ουσιαστικό μέτρο σε περίπτωση κρούσματος

Στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα σε κάποιον μαθητή, οι οδηγίες του υπουργείου είναι να κλείσει μόνο το τμήμα που εντοπίστηκε το κρούσμα (!) και να ιχνηλατηθούν οι επαφές του. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους καθηγητές ειδικοτήτων που μπαίνουν από τμήμα σε τμήμα ή και πολλές φορές πηγαίνουν σε άλλα σχολεία, πράγμα το οποίο αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει επίσης για τα ολοήμερα τμήματα, όπου μαθητές από διαφορετικές τάξεις αναμιγνύονται.

Σε περίπτωση δε που χρειαστεί να κλείσει κάποιο τμήμα ή σχολείο, το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να αρχίσουν οι διαδικασίες τηλεκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να είναι διασφαλισμένη η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διαδίκτυο και στον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτεί αυτή η διαδικασία (υπολογιστή, τάμπλετ, κλπ), την ώρα που νομικά η τηλεκπαίδευση είναι στον αέρα, δεν διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των καθηγητών και των μαθητών, ενώ το υπουργείο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα την σύμβαση με την Cisco (εταιρεία που παρέχει λογισμικό για την τηλεκπαίδευση). Η δε Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει βγάλει ακόμα απόφαση για την εν λόγω σύμβαση και δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμα και σε «μπλοκάρισμα» της τηλεκπαίδευσης [7].

Μαθητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις

Ως απάντηση σε όλα αυτά πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη με βασικό αίτημα τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, το οποίο φυσικά συνοδεύεται από την πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών που θα δημιουργηθούν. Αυτό συνοδεύεται από μία σειρά άλλα αιτήματα που αφορούν τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία. Επιπλέον στις 24/09 έγινε πορεία μαθητών στα προπύλαια με τη συμμετοχή φοιτητών, γονέων και εκπαιδευτικών με τα προαναφερθέντα αιτήματα[8].

Τα ΜΜΕ όλο το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαθητικό κίνημα και τις καταλήψεις ως κίνημα ενάντια στις μάσκες και κίνημα των αρνητών του κορωνοϊού. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Ενώ υπάρχουν μεμονωμένες καταλήψεις που όντως αποτελούνται από αρνητές της μάσκας, όπως και καταλήψεις που γίνονται για άλλους λόγους, η πλειοψηφία των καταλήψεων γίνονται από μαθητές που διεκδικούν το αυτονόητο: Να πηγαίνουν για μάθημα σε ένα σχολείο το οποίο δεν είναι υγειονομική βόμβα!

Οι μαζικές διαστάσεις που έχει αρχίσει να παίρνει αυτό το κίνημα πρέπει να μετατραπούν σε κάλεσμα για δράση. Πρέπει να δημιουργηθούν επιτροπές μαθητών ανά σχολείο οι οποίες με τις σειρά τους θα συγκροτήσουν επιτροπές περιοχών. Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα και να υπάρξει επικοινωνία με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες των γονέων με σκοπό τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου. Οι οργανώσεις και οι φορείς της Αριστεράς οφείλουν να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση γιατί μόνο έτσι το κίνημα μπορεί να μαζικοποιηθεί περαιτέρω, να επιτύχει τους στόχους του και να υλοποιήσει τα αιτήματά του τα οποία σε πρώτη τουλάχιστον φάση πρέπει να είναι:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 άτομα το πολύ ανά τάξη (ο ακριβής αριθμός πρέπει να βγει συνυπολογίζοντας τα τετραγωνικά των τάξεων)
  • Πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού δυναμικού για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν
  • Επένδυση σε υποδομές καθώς υπάρχουν σχολεία που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ
  • Διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στα σχολεία
  • Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας, η οποία θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία

[1]: lifo.gr: Κορωνοϊός: 94 σχολεία ή τμήματα κλειστά – Καταλήψεις και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα
[2]: cnn.gr: Μαγιορκίνης: Γιατί δεν έχει μεγάλη σημασία το μέγεθος των τάξεων
[3]: in.gr: Επιμένει η Κεραμέως ότι ο μέσος όρος του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα είναι 17
[4]: alfavita.gr: Ερώτηση Φ.Μπακαδήμα: Καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία της χώρας
[5]: xekinima.org: Άνοιγμα σχολείων: Μάσκες για γίγαντες, παγουρίνο για σπουργίτια και άλλα τραγικά…
[6]: tvxs.gr: Ιερέας δίνει στους μαθητές να φιλήσουν το σταυρό χωρίς μάσκες
[7]: news247.gr: Σχολεία: Αν κλείσουν, η τηλεκπαίδευση είναι νομικά στον αέρα – Γιατί κρατούν κρυφή τη σύμβαση με τη Cisco
[8]: cnn.gr: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τον κορωνοϊό – Κλειστά 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα