Καταγγέλλουμε την εκδίωξη του αντιρατσιστικού φεστιβάλ από το ΕΚΠΑ

Συμμετέχουμε μαζικά στο φεστιβάλ 7-9/7 στο Άλσος  Βεΐκου

Ανακοίνωση «Ξ»

Οι Πανεπιστημιακές Αρχές του ΕΚΠΑ εκδίωξαν το αντιρατσιστικό φεστιβάλ από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, όπου γινόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η ανάκληση της άδειας του φεστιβάλ έγινε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξή του και ως δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε ένα γεγονός που συνέβη πέρσι. Το κάψιμο αυτοκινήτων σε παραπλήσιο δρόμο και εκτός πανεπιστημιούπολης από ομάδα που βγήκε υποτίθεται από τον χώρο του φεστιβάλ. Φυσικά η ομάδα αυτή δεν είχε καμία σχέση με το φεστιβάλ. Παρόμοιες εμπρηστικές επιθέσεις έχουν γίνει με την Πανεπιστημιούπολη εντελώς άδεια από κόσμο. Χαρακτηριστικός ήταν ο εμπρησμός των έργων του μετρό (στο ύψος περίπου του τμήματος Πληροφορικής) μέσα στον χειμώνα κι όταν στην πανεπιστημιούπολη «δεν κυκλοφορούσε ψυχή».

Η απόφαση των Πανεπιστημιακών Αρχών σχετίζεται άμεσα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Όταν τρία ακροδεξιά κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και οι Πανεπιστημιακές Αρχές λίγες μέρες αργότερα διώχνουν το αντιρατσιστικό φεστιβάλ από τον χώρο του Πανεπιστημίου, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο με ποια πλευρά τάσσονται. Και βέβαια ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης για εκδίωξη και απαγόρευση όλων των πολιτικών δραστηριοτήτων μέσα στις Πανεπιστημιουπόλεις και μετατροπή των πανεπιστημίων σ’ έναν αποστειρωμένο και φυλασσόμενο από την αστυνομία χώρο, απόλυτα αποκομμένο από τους κοινωνικούς αγώνες.

Η απόφαση των Πανεπιστημιακών Αρχών για εκδίωξη του αντιρατσιστικού φεστιβάλ από τον χώρο του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου με ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού, δείχνει επίσης ποια είναι η «παιδεία» που θέλουν να προσφέρουν και ποια κοινωνία θέλουν να διαμορφώσουν.

Παρά τις προσπάθειές τους, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ θα γίνει και φέτος. Θα πραγματοποιηθεί τις ίδιες μέρες (7, 8 και 9 Ιουλίου) στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι.

Ο αγώνας για μια κοινωνία ισότητας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης θα συνεχιστεί, ενάντια και κόντρα στον πόλεμο των ανθρωποφάγων. Όπως θα συνεχιστεί και ο αγώνας για ένα πανεπιστήμιο που θα ανήκει στην κοινωνία και όχι στους δεξιούς και ακροδεξιούς ακαδημαϊκούς και την αστυνομία.

Διαβάστε παρακάτω και την ανακοίνωση του 24ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ σε σχέση με την ανάκληση της άδειας από το ΕΚΠΑ:

Το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα γίνει στο Άλσος Βεΐκου!

Μεθόδευση απαγόρευσης η ανάκληση της άδειας από το ΕΚΠΑ!

Το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7, 8 και 9 Ιουλίου στο Άλσος Βεΐκου.

Αιτία της αιφνίδιας μεταφοράς της διοργάνωσης από την Πανεπιστημιούπολη είναι η απαράδεκτη, αντιδεοντολογική και βαθιά αντιδημοκρατική ανάκληση της άδειας διεξαγωγής του Φεστιβάλ από τις αρχές του ΕΚΠΑ.

Είναι προφανές ότι όταν ανακαλείται αιφνιδιαστικά η άδεια για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, μόλις δέκα ημέρες πριν από την έναρξή του, έχουμε να κάνουμε με μεθόδευση απαγόρευσής του.

Η πρόφαση που χρησιμοποιείται για την ανάκληση της άδειας (επεισόδια που είχαν γίνει πέρσι έξω από τον χώρο της διοργάνωσης) είναι προδήλως προσχηματική, αφού τα επεισόδια ήταν άσχετα με το Φεστιβάλ, ενώ ανάλογα γεγονότα έχουν γίνει στο παρελθόν στην περιοχή χωρίς να διεξάγονται μαζικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο δήθεν κίνδυνος των επεισοδίων δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, κι ενώ οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει τη διεξαγωγή του. Το ότι η ανάκληση της άδειας ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τις βουλετικές και τις πρυτανικές εκλογές αναδεικνύει το πολιτικό πρόσημο της μεθόδευσης.

Από το 1996 το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έχει αποδείξει ξανά και ξανά την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά του. Αυτή η φωνή της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά πολύ δυνατή για να καλυφθεί από τις κραυγές του κοινωνικού κανιβαλισμού. Τώρα αποδεικνύει ότι έχει το σθένος να τα βγάλει πέρα και με τη μεθόδευση απαγόρευσής του.

Λόγω του μεγέθους και του χαρακτήρα του, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν μπορεί να γίνει στην Πανεπιστημιούπολη χωρίς την άδεια των αρχών του ΕΚΠΑ. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να πάρουμε το μεγάλο ρίσκο της μεταφοράς του την τελευταία στιγμή στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, εκτιμώντας ότι παρά τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες και το πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος, προέχει η πολιτική ανάγκη διεξαγωγής του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.

Κρίναμε ότι μέσα στο γενικό ζόφο των ημερών πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή όσων αρνούνται τον ηθικό πανικό για τη μετανάστευση, όσων καταγγέλλουν τους φράχτες και τα pushbacks, όσων ζητάνε δικαιοσύνη για τους εκατοντάδες νεκρούς της Πύλου.

Εκ των πραγμάτων, το φετινό Φεστιβάλ δεν είναι μόνο το κορυφαίο γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος. Μετατρέπεται σε μια μεγάλη εκδήλωση πολιτικής διαμαρτυρίας ενάντια στις απαγορεύσεις και την άνωθεν επιβαλλόμενη ομοφωνία.

Να μην τους περάσει!

Τώρα όσο ποτέ στο παρελθόν, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ χρειάζεται τη στήριξή σου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα